back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Απρίλιος στο επίκεντρο των σεναρίων για τις εκλογές

Διαβάστε επίσης

Στο επίκεντρο των σεναρίων σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών βρίσκεται ο Απρίλιος.

Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γνωστοποίησε, μετά την επιστροφή του από τα Χανιά, ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών, η εκ μέρους του προαναγγελία εφαρμογής της νέας αύξησης του κατώτερου μισθού από 1ης Απριλίου, αλλά και όσα φέρεται να είπε στον γ.γ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα σε συνομιλία που είχαν χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, ενισχύουν την αίσθηση πως οι εκλογές είναι πιθανό να διεξαχθούν τον Απρίλιο και το δίμηνο Απρίλιος- Μάιος να είναι καθοριστικό σε ότι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις.

Το σενάριο που ακούγεται περισσότερο φέρει ως πιθανή ημερομηνία εκλογών με απλή αναλογική την 9η Απριλίου, με την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που πολλοί εκτιμούν ότι θα απαιτηθεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης, να υπολογίζεται σε μία τέτοια περίπτωση από τα μέσα Μαϊου και μετά και σε κάθε περίπτωση πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ανέφερε στον γ.γ του ΚΚΕ ότι «μετά τον Απρίλιο όλα είναι ανοιχτά», αποσύνδεσε την επίσπευση των αποφάσεων για τον κατώτατο μισθό από το ζήτημα των εκλογών, διευκρινίζοντας ότι σχετίζεται με την έναρξη της τουριστικής περιόδου καθώς στον κλάδο αυτό απασχολείται μεγάλος αριθμός εργαζομένων. Πολλοί εκτιμούν ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να διεξαχθούν οι εκλογές με τον κατώτατο μισθό να έχει ήδη αυξηθεί, ενισχύοντας το κοινωνικό πρόσημο της κυβερνητικής πολιτικής που ούτως ή άλλως θα βρίσκεται στο επίκεντρο και της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο κ. Μητσοτάκης προσδιόρισε μέσα από το μήνυμά του προς τους πολίτες για τη νέα χρονιά, ως βασική προτεραιότητα τους «καλύτερους μισθούς», μαζί με την αξιοπρεπή υγεία για όλους και την προσιτή στέγη, ιδίως για τη νέα γενιά”.

Σημειώνεται ότι η εξαγγελία για τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού είχε γίνει από τον κ. Μητσοτάκη στην ομιλία του τον περασμένο Σεπτέμβριο στην ΔΕΘ, με σκοπό, όπως είχε πει τότε, να τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Μαϊου 2023.
Για να εφαρμοστεί πάντως η αύξηση από 1ης Απριλίου θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η προβλεπόμενη διαδικασία διαβούλευσης που όπως έχει τονίσει και ο πρωθυπουργός, διαρκεί δύο με τρεις μήνες.
Το βέβαιο πάντως μετά και από όσα ανέφερε το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός είναι ότι έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Σημειώνεται ότι όλο το τελευταίο διάστημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δηλώνει και από την πλευρά του πως οι εκλογές θα γίνουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα