back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ουκρανία: Ανακαλύφθηκαν στρατόπεδα βασανιστηρίων στο Χάρκοβο

Διαβάστε επίσης

Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι ανακάλυψαν 25 στρατόπεδα βασανιστηρίων στην περιοχή γύρω από την πόλη Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία μετά την απελευθέρωση της περιοχής από τη ρωσική κατοχή.

Στα στρατόπεδα, Ρώσοι στρατιώτες κρατούσαν και βασάνιζαν πολίτες, δήλωσε ο αρχηγός της περιφερειακής αστυνομίας Βολοντίμιρ Τιμόσκο σε ανάρτησή του χθες στο Facebook .

Ορισμένοι από τους κρατούμενους είχαν βασανιστεί με ηλεκτροσόκ και άλλοι είχαν σπασμένα τα δάχτυλά τους, είπε.

Η περιοχή γύρω από το Χάρκοβο βρισκόταν υπό την κατοχή των ρωσικών στρατευμάτων επί μήνες. Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από εκεί στις αρχές Σεπτεμβρίου μετά από μια ουκρανική αντεπίθεση.

Έκτοτε, 920 πτώματα αμάχων, μεταξύ των οποίων 25 παιδιά, ανακαλύφθηκαν στην απελευθερωμένη περιοχή, πρόσθεσε ο Τιμόσκο. Τα θύματα σκοτώθηκαν από Ρώσους στρατιώτες, τόνισε.

Σύμφωνα με έρευνες των ουκρανικών αρχών, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και σε άλλα εδάφη που κατέλαβαν στην Ουκρανία.

Στη Μπούτσα, στα περίχωρα του Κιέβου, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή στα τέλη Μαρτίου, ανακαλύφθηκαν πτώματα αμάχων που είχαν εκτελεστεί εν ψυχρώ.

Εν τω μεταξύ, ρωσική πυραυλική επίθεση κατέστρεψε χθες ένα παγοδρόμιο στην πόλη Ντρουζκίβκα στην ουκρανική επαρχία Ντονέτσκ, ανακοίνωσε η ουκρανική ομοσπονδία χόκεϊ επί πάγου, έπειτα από προηγούμενες αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ένας πύραυλος έπληξε την πόλη και τραυμάτισε δύο άτομα.

«Έτσι από την αρχή του πολέμου, οι Ρώσοι κατακτητές έχουν καταστρέψει πέντε παγοδρόμια – γήπεδα πάγου», ανέφερε η ομοσπονδία στο Telegram, λέγοντας ότι αυτά ήταν οι αθλητικές εγκαταστάσεις Ντρούζμπα στο Ντονέτσκ, γήπεδα στη Μαριούπολη και τη Μελιτόπολη, το Παλάτι του Πάγου στο Σεβεροντονέτσκ και τώρα η αρένα Altair στην Ντρουζκίβκα.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις πληροφορίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα αντέδρασε στη χθεσινή επίθεση με μια καυστική ανάρτηση στο Twitter, με την οποία κατακεραύνωσε την αντίσταση στις εκκλήσεις της Ουκρανίας να αποκλειστούν Ρώσοι αθλητές από διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.

«Καλώ όλους τους αθλητικούς αξιωματούχους που θέλουν να επιτρέψουν σε Ρώσους αθλητές να αγωνίζονται σε διεθνείς διοργανώσεις επειδή, όπως λένε, «η πολιτική πρέπει να μείνει εκτός αθλητισμού», να επισκεφθούν την αρένα Altair στη Ντρουζκίβκα που καταστράφηκε από τους «πολιτικά ουδέτερους» βομβαρδισμούς της Ρωσίας», έγραψε ο Κουλέμπα.

Μια ξεχωριστή ανάρτηση στο Facebook από το υπουργείο Εξωτερικών του Κιέβου ανέφερε ότι ο Κουλέμπα ξεχώρισε τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ ως έναν από τους αξιωματούχους που προσκλήθηκαν να επισκεφθούν την κατεστραμμένη εγκατάσταση.

Ο σύλλογος χόκεϊ επί πάγου του Ντονμπάς, που άρχισε να χρησιμοποιεί το Altair το 2014, τη χρονιά που φιλορώσοι αυτονομιστές ανακήρυξαν τη δημιουργία της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» στην περιοχή, είπε ότι το γήπεδο καταστράφηκε «ως αποτέλεσμα πυραυλικής επίθεσης».

Ο Φέντρορ Ιλιένκο, γενικός διευθυντής του συλλόγου, δήλωσε σε μια ανάρτηση στο Facebook ότι η αθλητική εγκατάσταση φιλοξενούσε επίσης τη μεγαλύτερη σχολή χόκεϊ και καλλιτεχνικού πατινάζ της Ουκρανίας. Ήταν «περισσότερο από ένα απλό κτίριο», είπε.

«Είναι εκατοντάδες παιδικοί αγώνες, δεκάδες διεθνή τουρνουά, παιδικά χαμόγελα…», έγραψε. «Είναι άνθρωποι που γέννησαν χαρά και τα οκτώ χρόνια από την έναρξη του πολέμου».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα