back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ανησυχία στα νοικοκυριά από την αύξηση της τιμής πετρελαίου θέρμανσης και τη μείωση της επιδότησης

Διαβάστε επίσης

Ανατροπή στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς φέρνει η μείωση της επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ήδη η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί προκαλώντας ανησυχία στα νοικοκυριά εν όψει της αλλαγής του καιρού.

Ήδη οι νέοι εκτελωνισμοί του πετρελαίου θέρμανσης έχουν αυξημένη τιμή κατά τουλάχιστον 14 λεπτά το λίτρο, ενώ αυξήσεις χαμηλότερες μεν, υπάρχουν και στα καύσιμα, σε βενζίνη και diesel κίνησης. Στην Αττική ήδη έχουν εμφανιστεί οι πρώτες αυξήσεις στην αντλία που έχουν να κάνουν με τις νέες προμήθειες καυσίμων.

Σε ότι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης οι αυξήσεις εκτιμάται ότι θα φανούν μέσα στις επόμενες ημέρες και όταν θα υπάρξει εκτελωνισμός για τις νέες ποσότητες με τις νέες, με χαμηλότερη επιδότηση, τιμές.

Η αύξηση αυτή εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 14 λεπτών το λίτρο και θα προέλθει τόσο από το «κούρεμα» της κρατικής επιδότησης από τα 25 στα 15 λεπτά το λίτρο, καθώς και από το τέλος της επιδότησης από τα διυλιστήρια που ανέρχονταν στα 3,75 λεπτά το λίτρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης την τελευταία ημέρα του χρόνου ανέρχονταν στα 1,13 ευρώ το λίτρο, αρκετά χαμηλότερη σε σχέση με το 1,41 ευρώ το λίτρο που ήταν η τιμή του στα μέσα Οκτωβρίου, οπότε και ξεκίνησε η διάθεση του, αλλά κατά τι υψηλότερη από τα 1,12 ευρώ που ήταν την εβδομάδα των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς τις επόμενες ημέρες η τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 1,30 ευρώ το λίτρο.

Αναφορικά με την τιμή σε βενζίνη και diesel κίνησης, εκεί τα πράγματα είναι ελαφρά καλύτερα αφού οι αναμενόμενες αυξήσεις θα είναι χαμηλότερες και μάλλον για την ώρα ελεγχόμενες και δεν θα υπερβούν τα 4 με 5 λεπτά το λίτρο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,842 ευρώ το λίτρο, του diesel κίνησης στα 1,795 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,138 ευρώ το λίτρο. Σε σχέση με πριν από μία εβδομάδα και στις τρεις περιπτώσεις οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά ελάχιστα λεπτά, κάτι που μπορεί να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες με ήπιο ρυθμό προκειμένου, όπως προβλέπουν παράγοντες της αγοράς, να σταθεροποιηθούν σε επίπεδα παρόμοια με τα σημερινά.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα