back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Άκαρπη και η πέμπτη ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την εκλογή προέδρου

Διαβάστε επίσης

Άκαρπη αποδείχτηκε και η πέμπτη ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την εκλογή του προέδρου του Σώματος.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Κέβιν Μακάρθι δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία αφού 20 «αντάρτες» βουλευτές επέλεξαν άλλον υποψήφιο. Η Βουλή θα προχωρήσει απόψε και σε έκτη ψηφοφορία.

Για την εκλογή του προέδρου της Βουλής απαιτούνται 218 ψήφοι. Στους πέντε πρώτους γύρους ο Μακάρθι δεν κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες από 203. Η κατάσταση αυτή, πρωτόγνωρη εδώ και έναν αιώνα, έχει παραλύσει το Σώμα: χωρίς πρόεδρο, οι βουλευτές δεν μπορούν να ορκιστούν, ούτε να ψηφίσουν νομοσχέδια. Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν επίσης να ξεκινήσουν τις έρευνες που είχαν υποσχεθεί σε βάρος του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Τώρα είναι η ώρα όλα τα σπουδαία μέλη των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή να ψηφίσουν τον Κέβιν», προέτρεψε νωρίτερα ο Τραμπ σε ανάρτησή του στον ιστότοπο Truth Social, ενόψει της επανάληψης της διαδικασίας.

Η έκκληση δεν φαίνεται να βρήκε ανταπόκριση. Περίπου 20 Ρεπουμπλικάνοι προτίμησαν να ψηφίσουν για πρόεδρο τον Μπάιρον Ντόναλντς, έναν βουλευτή από τη Φλόριντα που εξελέγη για πρώτη φορά το 2020 και προωθήθηκε ως εναλλακτική λύση αντί του Μακάρθι.

Νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει “ντροπιαστική” την αδυναμία της Βουλής των Αντιπροσώπων να εκλέξει πρόεδρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα