back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στο διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Τα μέτρα που υιοθετεί η Ε.Ε σε ό,τι αφορά την Κίνα λόγω της εκρηκτικής αύξησης κρουσμάτων, Covid, η άνευ προηγουμένου ταπεινωτική ήττα των Ρεπουμπλικανών στη μάχη διαδοχής της Πελόζι, η οργή των Ρώσων για τις απώλειες στρατιωτών στη Μακίιβκα και η επιθυμία του Βρετανού πρωθυπουργού να ενισχυθούν οι γνώσεις των μαθητών στα… μαθηματικά έως την ηλικία των 18 είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για Covid – Κίνα: Τακτική «μαστιγίου και καρότου» υιοθετούν αρκετές χώρες της Ευρώπης απέναντι στην Κίνα, στο φόντο της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων του COVID-19 που παρατηρείται εκεί αναφέρει το Politico. Ετσι, ενώ από τη μία η Κομισιόν φέρεται να έχει προσφέρει βοήθεια σε τεχνικό επίπεδο και χιλιάδες δόσεις εμβολίων προσαρμοσμένων και στα πιο πρόσφατα στελέχη του ιού, διά στόματος της αρμόδιας επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδου, από την άλλη τρεις τουλάχιστον χώρες – Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία – έχουν αποφασίσει να επαναφέρουν τους ελέγχους στα σύνορα για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα. Την ίδια στιγμή, όπως αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ, η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών συνέκλινε σε ανάληψη δράσης σε τρεις τομείς: την πραγματοποίηση τεστ πριν από την αναχώρηση των ταξιδιωτών από την Κίνα προς την Ευρώπη, την ενίσχυση της παρακολούθησης των λυμάτων και την αυξημένη επιτήρηση και ετοιμότητα εντός της ΕΕ. Περαιτέρω συζήτηση θα διεξαχθεί σήμερα στην IPCR (μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων), λαμβάνοντας υπόψη τη συμβολή της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας.

Σχολιάζοντας τις κινήσεις της Κομισιόν, ένας διπλωμάτης μιλώντας στους FT είπε ότι αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυστηροποίηση των μέτρων καθώς χώρες που επλήγησαν το 2020 από τον ιό δικαιολογημένα δεν θέλουν επανάληψη της τραγικής αυτής εμπειρίας. Η ερώτηση είναι: Μπορούμε να εμπιστευτούμε τα κινεζικά στοιχεία; Ένας άλλος διπλωμάτης δήλωσε ότι η Ε.Ε θα μπορούσε να επαναφέρει τη φόρμα εντοπισμού των ταξιδιωτών, που θα διαμένουν δηλαδή προκειμένου να εντοπίζονται σε περίπτωση κρούσματος στο αεροσκάφος. «Οι χώρες επαναφέρουν αυστηρά μέτρα. Κάποιοι έχουν ήδη αποφασίσει διενέργεια τεστ», είπε.

Για Ρωσία: «Οι Ρώσοι στρέφονται εναντίον στρατιωτικών» αναφέρουν οι FT. ι εθνικιστές της Ρωσίας και κάποιοι βουλευτές απαίτησαν την τιμωρία των διοικητών, τους οποίους κατηγορούν ότι αγνόησαν τους κινδύνους, καθώς εντείνεται η οργή στη Μόσχα για τον θάνατο δεκάδων ρώσων στρατιωτών σε ένα από τα πιο θανατηφόρα χτυπήματα της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Σε μια σπάνια αποκάλυψη, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας παραδέχθηκε ότι 89 στρατιώτες σκοτώθηκαν στο ουκρανικό χτύπημα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς που κατέστρεψε έναν προσωρινό στρατώνα στη Μακίβκα, δίδυμη πόλη της κατεχόμενης από τη Ρωσία περιφερειακής πρωτεύουσας του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία και ενοχοποίησε… τη χρήση κινητών τηλεφώνων από τους στρατιώτες που ήταν συγκεντρωμένοι σε κτίριο «εντός εμβέλειας των όπλων του εχθρού» παρότι αυτό ήταν «απαγορευμένο». Οι επικριτές ανέφεραν ότι οι στρατιώτες στεγάζονταν σε μια αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή, η οποία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, επλήγη από τέσσερις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από αμερικανικούς εκτοξευτές HIMARS, τους οποίους οι ΗΠΑ έχει δώσει στον ουκρανικό στρατό. Η Ουκρανία και ορισμένοι ρώσοι εθνικιστές μπλόγκερ ανέβασαν τον αριθμό των νεκρών στη Μακίβκα σε εκατοντάδες, αν και φιλορώσοι αξιωματούχοι λένε ότι οι εκτιμήσεις αυτές είναι υπερβολικές. Συγκεντρώσεις στη μνήμη των νεκρών πραγματοποιήθηκαν σε πολλές ρωσικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Σαμάρας, από όπου κατάγονταν κάποια από τα θύματα

Στις ΗΠΑ: «Παραλύει η Βουλή που παραμένει ακέφαλη» αναφέρουν οι NYTimes. ια πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα, ο υποψήφιος της πλειοψηφίας για το αξίωμα του προέδρου της αμερικανικής Βουλής δεν εξελέγη από την πρώτη ψηφοφορία. Ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός της Βουλής Κέβιν ΜακΚάρθι υπέστη μια ντροπιαστική ήττα χθες, πρώτη ημέρα των εργασιών του 118ου Κογκρέσου των ΗΠΑ, όχι μόνο στην πρώτη αλλά και στη δεύτερη και στην τρίτη ψηφοφορία. Δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τις αντιδράσεις σκληροπυρηνικών μελών του κόμματός του και έτσι έχασε τις δύο ψηφοφορίες συγκεντρώνοντας μόλις 203 ψήφους – αυτό σημαίνει ότι 19 Ρεπουμπλικανοί βουλευτές δεν τον στήριξαν. Χρειαζόταν 218 ψήφους για να εκλεγεί, όμως απέτυχε – γεγονός που αποτελεί μέγα πλήγμα και για το ίδιο το κόμμα, που πλέον πήρε τον έλεγχο της Βουλής και θέλει να διεκδικήσει τον Λευκό Οίκο στις εκλογές της επόμενης χρονιάς. Την ήττα έκανε ακόμα πιο βαριά το γεγονός ότι ο Δημοκρατικός αντίπαλός του Χακίμ Τζέφρις έλαβε και τις 112 ψήφους των Δημοκρατικών βουλευτών.

Στη Βρετανία: Ορισμένα από τα πρωτοσέλιδα του Βρετανικού Τύπου προβάλλουν την πρώτη ομιλία για τη νέα χρονιά του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ την οποία θα εκφωνήσει σήμερα.

Οι Times αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θεωρεί “προσωπική αποστολή” το σχέδιό του για υποχρεωτικά μαθηματικά έως την ηλικία των 18 ετών. Με την ομιλία κάνει μια προσπάθεια ελέγχου… της πολιτικής ατζέντας ενόψει προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων των απεργιών και του NHS.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι η αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης του κ. Sunak θα είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Downing Street, επισημαίνοντας ότι οκτώ εκατομμύρια ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δεξιότητες αριθμητικής των παιδιών δημοτικού σχολείου. Προτείνει ότι ο κ. Sunak προσπαθεί να ορίσει την πρωθυπουργία του πέρα από αυτό που αποκαλεί ως «διαχείριση κρίσεων».

Οι Financial Times επικεντρώνονται στη δέσμευση του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του NHS. Ωστόσο, λέει ότι το Νο 10 έχει παραδεχθεί ότι ορισμένοι άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες αυτό το χειμώνα.

Για Γερμανία – Πολωνία: Η Γερμανία απέρριψε την τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης της Πολωνίας για τις τεράστιες αποζημιώσεις για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που ζητά η Βαρσοβία, απαντώντας σε διπλωματικό σημείωμα ότι το θέμα έχει κλείσει, ανακοίνωσε χθες το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει η Welt. Η Πολωνία υπολογίζει τις απώλειες που προκάλεσε η Γερμανία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε 1,40 τρισ. δολάρια και ζητά αποζημιώσεις, αλλά το Βερολίνο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι όλες οι οικονομικές απαιτήσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο έχουν διευθετηθεί. «Αυτή η απάντηση, για να τη συνοψίσω, δείχνει μια απολύτως ασεβή στάση απέναντι στην Πολωνία και τους Πολωνούς», δήλωσε ο Αρκάντιους Μούλαρτσικ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας.

Στο Ισραήλ: Ο νέος ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, επισκέφθηκε χθες το τζαμί Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ, έναν χώρο που επίσης τιμούν οι Εβραίοι, προκαλώντας την έντονη καταδίκη των Παλαιστινίων και πολλών αραβικών χωρών. «Το Ορος του Ναού είναι ανοιχτό για όλους», έγραψε χρησιμοποιώντας την εβραϊκή ονομασία του χώρου στο Twitter ο Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος είναι επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Οτζμά Γεχουντίτ (Εβραϊκή Δύναμη), που συμμετέχει στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σε βίντεο εμφανίζεται να κάνει βόλτα στον μουσουλμανικό ιερό χώρο, περιτριγυρισμένος από μια ισχυρή ομάδα ασφαλείας και πλαισιωμένος από έναν συνάδελφό του ορθόδοξο Εβραίο αναφέρει ο Guardian.

Σε μια προφανή προσπάθεια να κατευνάσει την οργή για την επίσκεψη, αξιωματούχος του γραφείου του Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός παραμένει πλήρως προσηλωμένος στο, εδώ και δεκαετίες, ισχύον καθεστώς της περιοχής που επιτρέπει μόνο τη μουσουλμανική λατρεία εκεί. Οταν ρωτήθηκε σχετικά με την επίσκεψη, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο το status quo των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ θεωρείται απαράδεκτη. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ Τόμας Νάιντς «ήταν πολύ σαφής στις συζητήσεις με την ισραηλινή κυβέρνηση σχετικά με το ζήτημα της διατήρησης του status quo στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ», ανέφερε η πρεσβεία σε ανακοίνωσή της.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η 15λεπτη επίσκεψη του Μπεν-Γκβιρ, ανώτερου μέλους του νέου εθνικιστικού – θρησκευτικού υπουργικού συμβουλίου του Νετανιάχου, έγινε βάσει μιας συμφωνίας δεκαετιών που επιτρέπει στους μη μουσουλμάνους να την επισκέπτονται υπό τον όρο να μην προσεύχονται και ανέφερε ότι ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας δεν προσέγγισε το τέμενος. Ο 46χρονος πολιτικός που ζητά μια πολύ πιο σκληρή αντιμετώπιση των Παλαιστινίων, προκαλεί φόβο με τις κινήσεις του, οι οποίες είναι πιθανό να επιδεινώσουν τις τριβές με τους Παλαιστίνιους μετά την έξαρση της βίας στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη τον περασμένο χρόνο. Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Στάγε κάλεσε τους Παλαιστίνιους να «αντιμετωπίσουν τις επιδρομές στο τέμενος Αλ Ακσά». Κατηγόρησε τον Μπεν-Γκβιρ ότι οργάνωσε την επίσκεψη στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να μετατραπεί το ιερό σε «εβραϊκό ναό».

Η συμμετοχή του Μπεν-Γκβιρ στην κυβέρνηση Νετανιάχου, μία από τις πιο δεξιές στην ιστορία του Ισραήλ, έχει βαθύνει την οργή των Παλαιστινίων για τις μακροχρόνιες αποτυχημένες προσπάθειές τους να εξασφαλίσουν ένα κράτος. Το συγκρότημα Αλ Ακσά, γνωστό στους μουσουλμάνους ως Ευγενές Ιερό, είναι ο τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ. Είναι επίσης ο πιο ιερός τόπος του ιουδαϊσμού, καθώς εκεί υπάρχουν απομεινάρια δύο αρχαίων εβραϊκών ναών. Ο Μπεν-Γκβιρ ως υπουργός Εθνικής Ασφαλείας επιβλέπει την ισραηλινή αστυνομία, η οποία είναι επίσημα επιφορτισμένη με την επιβολή της απαγόρευσης της εβραϊκής προσευχής στο συγκρότημα.

Για Ιράν: Η Ιρανή σκακίστρια Σάρα Καντέμ έφτασε χθες στην Ισπανία, αφού έλαβε προειδοποιήσεις, όπως είπε πηγή του περιβάλλοντός της, να μην επιστρέψει στο Ιράν καθώς αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ σε διεθνές τουρνουά στο Καζακστάν αναφέρει ο Guardian. Η Σάρα Καντέμ, γεννημένη το 1997, έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού στο Αλμάτι χωρίς χιτζάμπ, τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα του Ιράν για τις γυναίκες. Στη συνέχεια έλαβε πολλά τηλεφωνήματα με προειδοποιήσεις να μην επιστρέψει στην πατρίδα της μετά το τουρνουά. Συγγενείς και οι γονείς της νεαρής σκακίστριας, που βρίσκονται στο Ιράν, είχαν επίσης δεχθεί απειλές.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα