19.7 C
Athens
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

19.7 C
Athens
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Θ. Πλεύρης: Δεν θα υπάρξει κρίση φαρμάκων-Τις αυξήσεις στις τιμές θα επωμισθεί ο ΕΟΠΥΥ

Διαβάστε επίσης

Για το θέμα των ελλείψεων στα φάρμακα μίλησε το πρωί σήμερα στην ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης  και επεσήμανε ότι παρά τις ελλείψεις κρίση στην παροχή φαρμάκων δεν θα υπάρξει διότι η χώρα έχει πλήρως διασφαλίσει την επάρκεια φαρμάκων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Οσον αφορά στις αυξήσεις στις τιμές φαρμάκων ο υπουργός δήλωσε ότι αφορούν μόνο φάρμακα που μπορεί να αποσυρθούν  και  πρόσθεσε ότι αυξήσεις αυτές τις  επωμίζεται το ΕΟΠΥΥ.

Το πρόβλημα  των ελλείψεων αφορά σε δυο επίπεδα είπε ο υπουργός. Κατ’ αρχήν το διαχρονικό πρόβλημα που αφορά φάρμακα που γίνονται παράλληλες εξαγωγές «κι εκεί πέρα η πολιτεία διαχρονικά παίρνει μέτρα που το τελευταίο διάστημα είναι εξαντλητικά καθώς μοναδική ποινή σε όσα εξάγονται είναι το κλείσιμο των φαρμακαποθηκών».

Το δεύτερο επίπεδο σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη σχετίζεται με φάρμακα της εποχής που οφείλεται σε παγκόσμια έλλειψη εξαιτίας φοβερής έξαρσης των ιώσεων μετά την πανδημία σε όλο τον κόσμο και τη χαμηλή παραγωγή λόγω του ενεργειακού κόστους.
Ο υπ. Υγείας εξήγησε ότι επειδή η παραγωγή είναι κυρίως στην Ασία οι χώρες της κρατάνε τα φάρμακα για να καλύψουν τους δικούς τους πληθυσμούς. Έχουμε την τύχη να έχουμε ισχυρή ελληνική βιομηχανία σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης και τόνισε ότι στα νοσοκομεία μας και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα «αν μπείτε στην DW θα δείτε ότι στη Γερμανία αντιμετωπίζουν πρόβλημα και σε νοσοκομεία».

Έχουμε πρόβλημα στα ιδιωτικά φαρμακεία είπε και συμπλήρωσε ότι όπου υπάρχουν υποκατάστατα -γιατί υπάρχουν υποκατάστατα- θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση  και οπουδήποτε έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν  από την ελληνική αγορά μέσω ΕΦΕΤ θα γίνονται συνεχώς παραγγελίες.
Προσπαθούμε να βρούμε και κεντρικές λύσεις μέσω ΕΕ ανέφερε ακόμα μεταξύ άλλων ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν αυξήσεις φαρμάκων παρά μόνο εάν δεν βγαίνουν κοστολογικά.

«Η χώρα μας συγκριτικά με άλλες χώρες επειδή ακριβώς έχει εγχώρια βιομηχανία δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση – και να μην υπάρχει ανησυχία- να έχουμε κρίση. Μπορεί να έχουμε ελλείψεις, αλλά κρίση στην παροχή φαρμάκων δεν θα υπάρξει» ανέφερε και εξήγησε «εμείς έχουμε πλήρη διασφάλιση επάρκειας φαρμάκων στα νοσοκομεία μας. Έχουμε πλήρη διασφάλιση επάρκειας φαρμάκων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Στα ιδιωτικά φαρμακεία, κατά βάση, οι ελλείψεις εντοπίζονται σε εποχιακά φάρμακα τα οποία συνδέονται με τις ιώσεις και τα αντιμετωπίζουμε με μια σειρά από μέτρων». Σχετικά με τις αυξήσεις τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις παρά μόνο αν δεν βγαίνουν κοστολογικά.

Ο κ Πλεύρης σημείωσε ότι απευθύνθηκε χθες στην Ευρωπαία Επίτροπο για εξεύρεση κεντρικών λύσεων  δηλαδή λύσεις που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εισάγει την πρώτη ύλη για να τροφοδοτήσει τα εργοστάσιά της προκειμένου να καλύψει αυτό το κενό. Η Ελλάδα ζητά δυο επίπεδα μέτρων .Τα άμεσα μέτρα που είναι η εισαγωγή πρώτων υλών ή εκεί που παρουσιάζει ένα κράτος μέλος μεγαλύτερη έλλειψη από άλλα να μπορεί να τροφοδοτείται πιο κεντρικά.  Τα σημαντικότερο είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα  που αφορούν την στήριξη της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας.

Ο υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι επειδή οι ιώσεις στην Ευρώπη κορυφώθηκαν και η Ελλάδα ακολουθεί πάντοτε λόγω του καιρού, θα μειωθεί η ζήτηση που υπάρχει από τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές και θα υπάρξει ομαλοποίηση της αγοράς στην Ελλάδα.

Οσον αφορά στις αυξήσεις στα φάρμακα αυτές αφορούν είπε ο Θάνος Πλεύρης αποκλειστικά και μόνο φάρμακα που μπορεί να αποσυρθούν, που πάντοτε γινόντουσαν τέτοιες αυξήσεις που δεν φτάνουν τελικά στον καταναλωτή. Γιατί όταν μιλάμε για αύξηση 20, 30 και 40 λεπτά που αφορούν στον καταναλωτή, το 10% αυτής της αύξησης στην πραγματικότητα είναι αύξηση που στο σύνολό της την επωμίζεται το ΕΟΠΥΥ.

 

Πηγή: ΕΡΤNEWS

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα