back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Θ. Βασιλακόπουλος: Πρέπει να μάθουμε την αλήθεια που δεν μας λένε οι Κινέζοι για τον κορονοϊό

Διαβάστε επίσης

Την ανάγκη να ενημερωθούν όλες οι χώρες σχετικά με το ποια στελέχη του Covid-19 κυκλοφορούν στην Κίνα, υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, επισήμανε ότι ουδείς γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει στην Κίνα, καθώς οι Κινέζοι δίνουν παραπλανητικά στοιχεία.

«Πρέπει να μάθουμε την αλήθεια που δεν μας λένε οι Κινέζοι, να δούμε ποια στελέχη του κορονοϊού κυκλοφορούν εκεί. Τη δεδομένη χρονική στιγμή αυτό αποτελεί μια ”μαύρη τρύπα” για εμάς», ανέφερε, τονίζοντας ότι θα πρέπει στα σημεία εισόδου ταξιδιωτών από την Κίνα σε Ευρώπη και Αμερική να γίνονται τεστ ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αλληλούχησης του γενετικού υλικού του κορωνοϊού, δηλαδή να μπορεί να διαπισωθεί για ποιο ακριβώς στέλεχος του ιού πρόκειται.

Σημείωσε επίσης ότι όταν ο ιός πολλαπλασιάζεται, ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκύψουν νέα μεταλλαγμένα στελέχη.

«Επειδή στην Κίνα θα υπάρξουν πολλές λοιμώξεις λόγω της έξαρσης του Covid-19 και δεδομένου ότι πρόκειται για μια πυκνοκατοικημένη χώρα, σαφώς υπάρχει πιθανότητα να έρθουν και στη χώρα μας άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον ιό».

Για τη νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού (ΧΒΒ) η οποία ευθύνεται για την έκρηξη των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Σιγκαπούρης υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να μας ανησυχεί καθώς δεν φαίνεται να προκαλεί βαριά νόσηση.

«Χρειάζεται εγρήγορση αλλά όχι πανικός», εξήγησε.

Σχετικά με την εικόνα της διασποράς του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, είπε: «Η χώρα μας έχει μια μακρά περίοδο σταθερότητας σε ότι αφορά στον κορονοϊό. Υπολογίζεται ότι έχουμε καθημερινά 180-200 εισαγωγές στα νοσοκομεία, περίπου 100 διασωληνωμένους ενώ δυστυχώς θρηνούμε 130-150 νεκρούς κάθε εβδομάδα. Δεν πρόκειται για μια κατάσταση εκτός ελέγχου ή επικίνδυνη αλλά είναι δυσάρεστη υπό την έννοια ότι χάνουμε πολλούς ανθρώπους. Αν είχαμε εμβολιαστεί θα μπορούσαμε να έχουμε σώσει τους περισσότερους εξ αυτών».

Ως προς στην έξαρση της γρίπης και των άλλων ιώσεων στη χώρα μας, προέτρεψε τους πολίτες να εμβολιαστούν: «Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι πανεύκολος και γίνεται σε οποιοδήποτε φαρμακείο, χωρίς συνταγογράφηση γιατρού. Είναι η ευκαιρία το “παράθυρο” που έχουμε να εμβολιαστούμε τώρα. Μέσα σε 10-15 μέρες θα έχουμε ανοσία έναντι της γρίπης και η πιθανότητα να νοσήσουμε βαριά και να χρειαστούμε νοσηλεία ή να κινδυνέψει η ζωή μας θα είναι μηδαμινή. Δεν έχουμε εμβολιαστεί όσο πρέπει. Είμαστε πολύ πίσω στον εμβολιασμό τόσο κατά του κορονοϊού όσο και κατά της γρίπης», συμπλήρωσε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα