back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Α. Ξανθός: Προβληματικά τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης απέναντι στην φαρμακευτική κρίση

Διαβάστε επίσης

Σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η κρίση με τις ελλείψεις φαρμάκων βαθαίνει, ο βουλευτής Ρεθύμνου, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Λαυράνο, καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι υπάρχουν καταγγελίες για ελλείψεις φαρμάκων τα τελευταία δύο χρόνια, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για καθυστερημένη παρέμβαση.

«Το καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί, το γνωρίζουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι αλλά και ο κόσμος ο οποίος ταλαιπωρείται», ανέφερε.

Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή- όπως είπε- είναι να υπάρξει άμεσα έλεγχος της αγοράς και των αποθεμάτων.

«Υπάρχει σοβαρή ένδειξη ότι παρά την απαγόρευση, το στοκ παραμένει και δεν διατίθεται στην αγορά και περιμένουν να ”ξεπαγώσει” προκειμένου να ξαναδιοχετεύσουν αυτά τα φάρμακα στο εξωτερικό ώστε να έχουν μεγαλύτερη κερδοφορία», σημείωσε.

Επισήμανε δε ότι η κυβέρνηση επικαλείται τη διεθνή διάσταση της φαρμακευτικής κρίσης προκειμένου να δικαιολογήσει τα προβληματικά αντανακλαστικά της.

«Αντί να υπάρξει απαγόρευση των εξαγωγών, έλεγχος των αποθεμάτων και της νόμιμης υποχρέωσής τους να έχουν αποθέματα τρίμηνης διάρκειας για να υπάρχει επάρκεια στην εγχώρια αγορά, αφήνουν το πρόβλημα να γίνει μη διαχειρίσιμο και τρέχουν εκ των υστέρων να το λύσουν με συσκέψεις και Συνεντεύξεις Τύπου», σχολίασε.

Και πρόσθεσε: «Είναι λάθος η ιδεοληπτική εμμονή της κυβέρνησης η οποία επιμένει ότι η αγορά αυτορυθμίζεται και πως ο ελεύθερος ανταγωνισμός εξομαλύνει και διευθετεί τις κρίσεις. Υπάρχουν συμφέροντα στην ενδιάμεση αγορά φαρμάκων, στο επίπεδο των φαρμακαποθηκών, τα οποία λειτουργούν κερδοσκοπικά και υπάρχει ανοχή από την κυβέρνηση απέναντι σε αυτές τις συμπεριφορές».

Σύμφωνα με τον κ Ξανθό «υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες ότι ο ΙΦΕΤ λειτουργεί παρανόμως στο πεδίο των παράλληλων εξαγωγών και παίζει το κερδοσκοπικό παιχνίδι της εξαγωγής φαρμάκων τα οποία έχουν χαμηλή τιμή στη χώρα μας και πολύ υψηλότερη σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε ότι έγγραφο του ΕΟΦ , στις αρχές του 2022 , άρει κάθε απαγόρευση και περιορισμό στις παράλληλες εξαγωγές.

«Αναδείξαμε το θέμα εκείνη την περίοδο καταθέτοντας ερώτηση στη Βουλή αλλά δεν υπήρξε καμία απάντηση, καμία ευαισθησία. Τώρα που έχει χαθεί τελείως ο έλεγχος, ο Υπουργός Υγείας τρέχει ασθμαίνοντας και λέει ότι θα πάρει μέτρα».

Κλείνοντας και δεδομένης και της ευρωπαϊκής διάστασης του ζητήματος, υπογράμμισε την ανάγκη να θωρακιστεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο και να υπάρξει αλληλεγγύη απέναντι σε χώρες που αντιμετωπίζουν εντονότερα τέτοιους είδους προβλήματα καθώς και πολιτική συναίνεση στη χώρα μας.

«Ο Υπουργός Υγείας, αντί να καλέσει τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους , επιτίθεται με χυδαιότητα και τοξικότητα εναντίον όποιου ασκεί κριτική στην κυβέρνηση. Κοροϊδεύουν τον κόσμο τη στιγμή που είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή απορρύθμιση της αγοράς», κατέληξε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα