Πηγή ανησυχίας για την ιατρική κοινότητα της χώρας αποτελεί η γρίπη και εξέλιξή της στους επόμενους μήνες, δεδομένης της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.
Στον αντίποδα, περιθώρια αισιοδοξίας επιτρέπει το χτίσιμο μιας καλής συλλογικής ανοσίας για τον κορονοϊό, μέσω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών.
Τούτου δοθέντος, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκο Τζανάκη, η νόσηση από κορονοϊό παραπέμπει σε μια ήπια και ελαφρά ίωση.
«Αν ήταν στο χέρι μου να επιλέξω εάν θα νοσήσω με γρίπη ή κορονοϊό, θα προτιμούσα το δεύτερο. Η γρίπη είναι μια σοβαρή νόσος. Δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε βαριά ιογενή λοίμωξη με αμφιλεγόμενη έκβαση, μια πνευμονία δηλαδή, κυρίως για παιδιά και άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών, που δεν έχουν εμβολιαστεί» είπε μιλώντας στον Αθήνα 984 και στην εκπομπή Ντάμες Σπαθί.
Ως προς το ενδεχόμενο να επιβαρυνθεί το Σύστημα Υγείας, εκτίμησε πως «τα νοσοκομεία της χώρας είναι εκπαιδευμένα να αντιμετωπίζουν πιεστικές καταστάσεις, ιδιαίτερα μετά την πανδημική λαίλαπα».
Πλην όμως συνέστησε «να προετοιμαστούν σε κάθε περίπτωση για περαιτέρω πίεση, η οποία ήδη είναι ορατή στα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ειδικά στις Πνευμονολογικές και Παιδιατρικές κλινικές»