back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Οι ισχυρές συστάσεις της Ε.Ε για υποχρεωτικά τεστ Covid σε Κινέζους ταξιδιώτες, οι πέντε υποσχέσεις του Ρίσι Σούνακ στους Βρετανούς, η εκ νέου ταπεινωτική ήττα των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων το ταξίδι Μπορέλ στο Μαρόκο εν μέσω του σκανδάλου δωροδοκίας στο Ευρωκοινοβούλιο, η απόφαση Μακρόν να στείλει τανκς στην Ουκρανία και το τελευταίο «αντίο» στον Πάπα Βενέδικτο είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για Covid – Kίνα – Ε.Ε: « Ισχυρές συστάσεις από τις Βρυξέλλες για υποχρεωτικά τεστ για τους πολίτες της Κίνας» αναφέρουν οι FT. Πριν από μία εβδομάδα έλεγαν ότι δεν θα προχωρήσουν σε περιοριστικά μέτρα, τότε είπαν ότι δεν πρέπει, αυτή την εβδομάδα άλλαξαν γνώμη. Χθες, ύστερα από περισσότερες από πέντε ώρες συζήτησης, αξιωματούχοι της ΕΕ συμφώνησαν να “ενθαρρύνουν έντονα” τις υποχρεωτικές δοκιμές Covid για όλες τις αφίξεις από την Κίνα. Οι κυνικοί μπορεί να πιστεύουν ότι αυτό είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα μιας σειράς βιαστικών αποφάσεων από μεμονωμένες πρωτεύουσες, αλλά οι Βρυξέλλες το αποφάσισαν να είναι μια “συντονισμένη προληπτική προσέγγιση.”

Ο Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων της Ε.Ε. (IPCR) συνεκλήθη χθες στις Βρυξέλλες προκειμένου να λάβει αποφάσεις έτσι ώστε να υπάρξει αποτελεσματικός συντονισμός στις πολιτικές των χωρών-μελών. Τις προηγούμενες εβδομάδες, καθώς η υγειονομική κρίση αναπτυσσόταν με εκθετικούς ρυθμούς στην Κίνα, η Ευρώπη εξέπεμπε πολιτική κακοφωνία, καθώς κάθε εθνική κυβέρνηση έπαιρνε αποφάσεις κατά την κρίση της, χωρίς ενιαία στόχευση. Οπως ανακοίνωσε η σουηδική προεδρία της Eνωσης μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, ο IPCR απευθύνει ισχυρή σύσταση στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών να ζητούν τεστ COVID από όλους τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα και να φορούν μάσκες στη διάρκεια των πτήσεων. Συμπληρωματικά, συνιστάται να διεξάγονται δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια κατά την άφιξη των ταξιδιωτών, ενώ τονίζεται η ανάγκη να δώσουν οι κινεζικές αρχές αξιόπιστα στοιχεία για την έκταση της πανδημίας. Οι εκπρόσωποι των 27 συμφώνησαν να συνέλθουν εκ νέου στα μέσα Ιανουαρίου προκειμένου να εκτιμήσουν την αποτελεσματικότητα αυτών των πρώτων μέτρων και στην ανάγκη να λάβουν πρόσθετα.

Η Κίνα απέρριψε με έντονο τρόπο την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών από κράτη-μέλη της Ε.Ε. και προειδοποίησε ότι θα λάβει αντίμετρα αν η πρακτική αυτή επεκταθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Η εκπρόσωπος Τύπου της κινεζικής κυβέρνησης, Μάο Νινγκ, εξέφρασε την «ειλικρινή ελπίδα να εστιάσουν στην καταπολέμηση της ίδιας της πανδημίας, αποφεύγοντας την πολιτικοποίηση της COVID-19».

Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι η επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών στους Κινέζους ταξιδιώτες είναι επιστημονικά αστήρικτη και πιθανόν πολιτικά υποκινούμενη, επισημαίνοντας ότι οι παραλλαγές του ιού που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Κίνα είναι οι ίδιες με εκείνες που καιρό τώρα επικρατούν στην Ευρώπη και άλλα τμήματα του κόσμου. Την ίδια άποψη έχει και η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), που ανησυχεί για τις επιπτώσεις των ταξιδιωτικών περιορισμών στις αεροπορικές βιομηχανίες.

Σημειώνεται, ότι ήδη τρεις τουλάχιστον χώρες – Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία – έχουν επιβάλλει την πραγματοποίηση τεστ στα σύνορά τους για τους Κινέζους, αναφέρει το Politico. Την ίδια στιγμή, εν μέρει καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς διαπίστωσε – τόσο από τα στοιχεία που διαθέτει όσο και από τις επαφές του με κινέζους ειδικούς – ότι τα στελέχη του Sars-Cov-2 που κυκλοφορούν σήμερα στη χώρα του 1,5 δισεκατομμυρίου κατοίκων και έχουν προκαλέσει έκρηξη κρουσμάτων είναι γνωστά στον υπόλοιπο κόσμο, όπου έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό ανοσία απέναντί τους. Πρόκειται, όπως τονίστηκε, για τα υποστελέχη BA.5.2 και BF.7 της Ομικρον, που αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειονότητα (της τάξης του 97,5%) των κρουσμάτων στην Κίνα. Ταυτόχρονα, όμως, ο διευθυντής και τα στελέχη του διεθνούς οργανισμού επανέλαβαν την έντονη ανησυχία τους για την τροπή που μπορεί να πάρει η κατάσταση. Οπως επίσης και για το γεγονός ότι οι Αρχές του Πεκίνου συνεχίζουν να μην παρέχουν επαρκή και ακριβή στοιχεία αναφορικά με την πορεία της νόσου, ειδικά όσον αφορά στους θανάτους.

Στη Βρετανία: Τα περισσότερα πρωτοσέλιδα επικεντρώνονται στην Πρωτοχρονιάτικη ομιλία του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ. Οι τίτλοι της Daily Mail και της Daily Express αναφέρονται στην έκκλησή του να κριθεί με βάση τα αποτελέσματα της διακυβέρνησής του.

Η Daily Mail λέει ότι η πρωθυπουργία του εστιάζει σε ένα σχέδιο πέντε σημείων.

Ο Guardian λέει ότι ο κ Σουνακ φαίνεται να αναγνωρίζει ότι ο χρόνος του στην Downing Street θα καθοριστεί από τον χειρισμό των κρίσεων που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αλλά το βασικό άρθρο της Daily Mirror περιγράφει την ομιλία ως “κενή” με αυτό που αποκαλεί «αρκετές υποσχέσεις» που διατυπώθηκαν με «κακής ποιότητας λέξεις-κλειδιά».

“Σε μεγάλο βαθμό χωρίς νόημα” είναι επίσης η ετυμηγορία της Daily Telegraph για τους οικονομικούς του στόχους, ενώ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “η Βρετανία απαιτεί θεραπεία σοκ, όχι απαλές μεταρρυθμίσεις.”

Πέντε υποσχέσεις έδωσε προς τους Βρετανούς ο πρωθυπουργός της χώρας, παρουσιάζοντας το σχέδιό του για το 2023: Μείωση του πληθωρισμού κατά το ήμισυ, επιστροφή της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης, περιορισμό του δημόσιου χρέους, συρρίκνωση των χρόνων αναμονής στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και μπλοκάρισμα των μικρών σκαφών που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες από τη Γαλλία μέσω των Στενών της Μάγχης. «Είτε θα τους πετύχουμε είτε όχι. Σας ζητώ, λοιπόν, να μας κρίνετε από την προσπάθεια που θα καταβάλλουμε και από το αποτέλεσμα που θα φέρουμε», είπε ο Ρίσι Σούνακ, στο φόντο της οργής μεγάλου μέρους της κοινωνίας, καθώς και των μεγαλύτερων απεργιακών κινητοποιήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Τόσο η Telegraph όσο και οι Financial Times επικεντρώνονται στην ομιλία του Sir Keir Starmer αργότερα σήμερα. Η Telegraph υποδηλώνει ότι ο όρκος του να μην βγάλει ξανά δώσει λευκή επιταγή στη κυβέρνηση και είναι ένα μήνυμα που έχει σχεδιαστεί για να απομακρυνθεί από τη ρητορική του Jeremy Corbyn και ακόμη και του Gordon Brown.

Οι FT λένε ότι ο αρχηγός των Εργατικών θα αντλήσει από θέματα από τη διακυβέρνηση Μπλαιρ ζητώντας ριζική μεταρρύθμιση των δημόσιων υπηρεσιών. Η εφημερίδα πιστεύει ότι στοχεύει να θέσει στο επίκεντρο την οικονομία, υποδηλώνοντας ότι είναι ένας τομέας στον οποίο υστερεί.

Στην πρώτη της σελίδα, Οι Times αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να περιορίσει το δικαίωμα απεργίας με νόμο που θα επιτρέπει στους εργοδότες να μηνύουν συνδικάτα και να απολύουν προσωπικό. Αναφέρει ότι οι νόμοι θα εισαγάγουν ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών για τομείς όπως η υγεία, και τα σύνορα καθώς και οι σιδηρόδρομοι – και ότι οποιαδήποτε αποχώρηση που τους παραβίασε θα θεωρείται παράνομη. Τα συνδικάτα αναμένεται να λάβουν νομικά μέτρα για να σταματήσουν τις προτάσεις.

Για Qatar Gate: Το σκάνδαλο του Qatar Gate δεν έχει συγκλονίσει ακριβώς τους μακροχρόνιους παρατηρητές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Εμίλιο ντε Καπιτάνι, ο οποίος πέρασε 26 χρόνια ως αξιωματούχος του Κοινοβουλίου πριν γίνει υπέρμαχος της διαφάνειας, λέει ότι η κλιμακούμενη έρευνα για φερόμενη άσκηση επιρροής από το Κατάρ και το Μαρόκο δεν αποτελεί “καθόλου” έκπληξη. Μιλώντας στο Politico, τόνισε ότι «ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξακολουθεί να είναι πολύ αποσπασματικός και μερικές φορές παρέχει υπερβολικό περιθώριο διακριτικής ευχέρειας στον εισηγητή ή στον βουλευτή που είναι υπεύθυνος για την προετοιμασία ενός επείγοντος ψηφίσματος”. Ο έλεγχος και η εποπτεία από τις εθνικές αντιπροσωπείες “είναι πολύ περιορισμένος και σχεδόν ανύπαρκτος εάν η αντιπροσωπεία είναι μιας “μεγάλης” χώρας της ΕΕ ή εάν η πρόταση έχει αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης από μια “μεγάλη” κοινοβουλευτική επιτροπή. Αυτό καθιστά πρακτικά αδύνατο να εξακριβωθεί τι πραγματικά κάνουν αυτοί οι ευρωβουλευτές”, υποστηρίζει.

Για Μπορέλ – Μαρόκο: Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δεν είναι ποτέ ο άνθρωπος που θα αποφύγει μια διαμάχη. Βρίσκεται σήμερα στο Μαρόκο, εν μέσω έντονων φημών για την υποτιθέμενη συμμετοχή της χώρας στο σκάνδαλο δωροδοκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέρουν οι FT.

Η βελγική αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες σε τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας ευρωβουλευτής, για διαφθορά μετά από έρευνα σχετικά με το πώς χώρες όπως το Κατάρ και το Μαρόκο προσπάθησαν να επηρεάσουν το Κοινοβούλιο με 1,5 εκατ.ευρώ σε μετρητά. Η αστυνομία ζήτησε αυτή την εβδομάδα να αρθεί η νομική ασυλία σε δύο άλλους ευρωβουλευτές.

Η ανακοίνωση του ταξιδιού δεν κάνει καμία αναφορά στους ισχυρισμούς αυτούς και οι συνεργάτες του αρνήθηκαν χθες να επιβεβαιώσουν ότι θα τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών με τους οικοδεσπότες του, στους οποίους περιλαμβάνεται ο δισεκατομμυριούχος πρωθυπουργός της χώρας Αζίζ Ακανούς. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Μαρόκου δεν απάντησε σε πολλαπλά αιτήματα για σχολιασμό.

“Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν [μόνο] ισχυρισμοί σε αυτό το σημείο. Δεν υπάρχει απόδειξη, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη έρευνα. Κανείς δεν έχει δηλώσει επίσημα από δικαστική άποψη ότι το Μαρόκο ως χώρα είναι ένοχο και το Μαρόκο θα πρέπει να αποφεύγεται σε διεθνείς επαφές”, δήλωσε ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξωτερική πολιτική.

Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά οι ισχυρισμοί ότι το Μαρόκο προσπάθησε να επηρεάσει την πολιτική της ΕΕ θα παραμείνουν στις συνομιλίες όπου μπορείτε να φανταστείτε ότι θα τεθούν σημαντικοί στόχοι εξωτερικής πολιτικής του Ραμπάτ, όπως τα αλιευτικά δικαιώματα και το μακροχρόνιο αίτημά του να αναγνωρίσουν οι Βρυξέλλες τον έλεγχο της Δυτικής Σαχάρας, μιας αμφισβητούμενης περιοχής. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Stano είπε ότι η Επιτροπή θα “συνάγει συμπεράσματα και θα προσαρμόζει τις ενέργειές μας με βάση τα αποτελέσματα” της Βελγικής έρευνας.

Στις ΗΠΑ: «Παραλύει για δεύτερη ημέρα η Βουλή των Αντιπροσώπων» αναφέρουν οι NYTimes. Δεν υπάρχει ξεκάθαρος δρόμος να ακολουθήσει το Σώμα ώστε να λειτουργήσει μετά τη νέα αποτυχία εκλογής του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, στη θέση της Νάνσι Πελόζι. Αποφασίστηκε νέος γύρος ψηφοφοριών σήμερα, Πέμπτη, ενώ ο Κέβιν Μακάρθι ορκίστηκε να συνεχίσει να μάχεται.

Oι Ρεπουμπλικανοί απέδειξαν και χθες ότι τους είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσουν τις εσωτερικές τους αντιθέσεις, όπως φάνηκε στη διαδικασία εκλογής του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, στη θέση της Νάνσι Πελόζι. Ο επίσημος υποψήφιος του κόμματος, Κέβιν Μακάρθι, απέτυχε εκ νέου να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 218 ψήφων, παρά το γεγονός ότι το κόμμα του διαθέτει 222 βουλευτές μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, στους έξι γύρους, ο Μακάρθι έλαβε 201 ψήφους. Αντιθέτως, για μία ακόμα φορά, το στρατόπεδο των Δημοκρατικών εμφανίστηκε απολύτως συσπειρωμένο στο πλευρό του δικού του υποψηφίου, Χακίμ Τζέφρις, ο οποίος έλαβε εκ νέου το σύνολο των 212 ψήφων που διαθέτει το κόμμα του στο σώμα σε όλες τις ψηφοφορίες. Επειτα και από αυτό, η συνεδρίαση διακόπηκε, στην προσπάθεια να εξευρεθεί ένας συμβιβασμός.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλα αυτά συνέβησαν παρά το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε σπεύσει από το πρωί να παρέμβει και να προσφέρει τη δημόσια στήριξή του στον Μακάρθι, σε μια προσπάθεια να πειστούν οι σκληροπυρηνικοί – και μέλη της πιο ακραίας συντηρητικής πτέρυγας – να αλλάξουν τη στάση τους. «Ηρθε η στιγμή για όλα τα υπέροχα μέλη των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή να ψηφίσουν υπέρ του Κέβιν, να κλείσουν τη συμφωνία, να δώσουν σάρκα και οστά στη νίκη μας» έγραψε στην πλατφόρμα του Truth Social.

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι οι «αντάρτες» προχώρησαν χθες σε ένα επιπλέον βήμα, τοποθετώντας τον δικό της υποψήφιο απέναντι στον Μακάρθι: τον Μπάιρον Ντόναλντς, έναν από τους ελάχιστους Αφροαμερικανούς στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών, ο οποίος έλαβε 20 ψήφους. Μάλιστα, ίσως δεν είναι τυχαίο ότι ο Ντόναλντς προέρχεται από τη Φλόριντα, όπου κυβερνήτης είναι ο μεγάλος εσωκομματικός αντίπαλος του Τραμπ, ο Ρον Ντε Σάντις. Πλέον, θεωρούνταν πιθανό το σενάριο η πλειοψηφία του κόμματος να πάψει να στηρίζει τον Μακάρθι (εκτός αν αυτός συνθηκολογήσει πλήρως) και να στραφεί προς έναν υποψήφιο κοινής αποδοχής – ή να επιδιωχθεί μια «υπόγεια» συνεννόηση με τους Δημοκρατικούς. Κάτι τέτοιο, φυσικά, θα αποτελέσει νίκη της ακροδεξιάς του πτέρυγας – και, ταυτόχρονα, ένα ακόμα «χαστούκι» για τον Τραμπ, που θα αναγκαστεί να δει έναν ακόμα εκλεκτό του να ηττάται.

Το νέο φιάσκο, σε κάθε περίπτωση, αναδεικνύει τη σκληρή διαπάλη για την πολιτική και ιδεολογική ηγεμονία που διεξάγεται ανάμεσα στις διάφορες πτέρυγες των Ρεπουμπλικανών.

Για Ουκρανία: «Στέλνει τανκς ο Μακρόν!» αναφέρει το Politico. Και ενώ συνεχίζεται η αποστολή όπλων από τη Δύση στο Κίεβο, η χθεσινή ανακοίνωση του γάλλου προέδρου Μακρόν προς τον ουκρανό ομόλογό του Ζελένσκι, στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς οι δύο ηγέτες παλαιότερα είχαν έρθει σε αντιπαράθεση για το μέλλον του πολέμου.

Οπως δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας για τα ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ΑΜΧ-10 RC που θα σταλούν στο Κίεβο, «είναι η πρώτη φορά που παραδίδονται τεθωρακισμένα οχήματα δυτικής κατασκευής για την υποστήριξη του ουκρανικού στρατού». Δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό ή το χρονοδιάγραμμα των προγραμματισμένων αποστολών, αλλά δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν όσον αφορά την πιθανή παράδοση άλλων τύπων οχημάτων.Σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στο Telegram, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Μακρόν για την απόφαση και δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν για περαιτέρω συνεργασία με στόχο τη σημαντική ενίσχυση της αεράμυνας και άλλων αμυντικών δυνατοτήτων μας». Η Γαλλία προμήθευσε πέρυσι αρκετά οβιδοβόλα Caesar στην Ουκρανία. Ο Μακρόν τον Οκτώβριο δήλωσε ότι το Παρίσι θα παράσχει και όπλα αεράμυνας, καθώς η Ρωσία εντείνει τις πυραυλικές επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές. Το γαλλικής κατασκευής AMX-10 είναι ένα οπλισμένο όχημα αναγνώρισης με υψηλή κινητικότητα, το οποίο μεταφέρει τέσσερα άτομα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων. Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα ζητήσει από τους δυτικούς συμμάχους βαρύτερα οχήματα μάχης, όπως τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard.

Για Πάπα Βενέδικτο: «Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας το τελευταίο αντίο στον Πάπα Βενέδικτο από 100,000 παρισταμένους» αναφέρει η Stampa.

Σύμφωνα με τη Repubblica, μια σουρεαλιστική σκηνή εξελίχθηκε χθες στο Βατικανό, κατά την οποία ένας ζωντανός Πάπας μιλούσε σε πιστούς και λίγο μακρύτερα άλλοι πιστοί τιμούσαν έναν αποθανόντα πρώην ποντίφικα. «Θα ήθελα να ενωθούμε με εκείνους που βρίσκονται εδώ δίπλα μας και αποτίουν φόρο τιμής στον Βενέδικτο ΙΣΤ’», είπε ο Φραγκίσκος σε αρκετές χιλιάδες ανθρώπους στην αρχή της ακρόασής του. Ο 86χρονος ποντίφικας, ο οποίος θα τελέσει την κηδεία του Βενέδικτου σήμερα, αποκάλεσε τον προκάτοχό του «μεγάλο δάσκαλο της κατήχησης».

Ο Βενέδικτος, ήρωας για τους συντηρητικούς καθολικούς που δεν αισθάνονται άνετα με την πιο προοδευτική στάση του Φραγκίσκου, έγινε το 2013 ο πρώτος πάπας εδώ και 600 χρόνια που παραιτήθηκε αντί να μείνει στο αξίωμά του ισόβια. Περίπου την ίδια ώρα που μιλούσε ο Φραγκίσκος, μερικές δεκάδες μέτρα μακριά, οι μεγάλες πόρτες της βασιλικής του Αγίου Πέτρου άνοιγαν για το κοινό για την τρίτη και τελευταία ημέρα απότισης φόρους τιμής στη σορό του Βενέδικτου. Περισσότεροι από 150.000 προσήλθαν στο προσκύνημα – όταν ολοκληρώθηκε η σορός τοποθετήθηκε σε φέρετρο από ξύλο κυπαρισσιού. Μαζί του υπάρχουν νομίσματα και μετάλλια που κόπηκαν κατά τη διάρκεια της οκταετούς θητείας του ως πάπα και ένας σφραγισμένος μολύβδινος σωλήνας που περιέχει ένα κείμενο γραμμένο στα λατινικά, το οποίο περιγράφει τη θητεία του.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι μέσα στο φέρετρο θα τοποθετηθούν τρία pallium – ζώνες από μάλλινο ύφασμα που φορούν γύρω από τον λαιμό οι ποντίφικες. Το φέρετρο θα τοποθετηθεί στο έδαφος κοντά στα εξωτερικά σκαλοπάτια της βασιλικής του Αγίου Πέτρου πριν αρχίσει η νεκρώσιμη ακολουθία. Σε μια ιδιωτική τελετή μετά την κηδεία, το φέρετρο από κυπαρίσσι θα τοποθετηθεί μέσα σε ένα φέρετρο από ψευδάργυρο και θα σφραγιστεί. Στη συνέχεια και τα δύο θα τοποθετηθούν σε ένα άλλο φέρετρο από ξύλο, σύμφωνα με την παράδοση για την ταφή ενός πάπα. Ο Βενέδικτος θα ταφεί σύμφωνα με την επιθυμία του στο ίδιο σημείο στις κρύπτες κάτω από τη βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου είχε ταφεί αρχικά ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ το 2005, προτού η σορός του μεταφερθεί σε παρεκκλήσι της βασιλικής το 2011.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα