back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τουρκία: Κηδεύτηκαν σήμερα σε κλίμα έντασης οι τρεις Κούρδοι που δολοφονήθηκαν στο Παρίσι

Διαβάστε επίσης

Η κηδεία του Μιρ Περβέρ, του Κούρδου τραγουδιστή που δολοφονήθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου στο Παρίσι, τελέστηκε σήμερα στη γενέτειρά του, στην ανατολική Τουρκία, μέσα σε κλίμα έντασης, όπως ανέφερε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο καλλιτέχνης και πολιτικός πρόσφυγας κηδεύτηκε παρουσία των συγγενών του στην επαρχία Μους.

Οι δρόμοι που οδηγούσαν στο χωριό όπου ενταφιάστηκε είχαν αποκλειστεί από αστυνομικούς που εμπόδισαν πολλές ομάδες προσώπων –μεταξύ των οποίων, βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος HDP και άτομα που δήλωναν συγγενείς του– να παραστούν στην κηδεία.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και προβλήθηκαν από κουρδόφωνα μέσα ενημέρωσης δείχνουν μία από αυτές τις ομάδες να έχει μπλοκαριστεί από αστυνομικούς. Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσουν το πλήθος, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του AFP και τα πλάνα που γυρίστηκαν επί τόπου. Χρησιμοποιήθηκε επίσης νερό υπό πίεση ενώ κάποιοι άνδρες, δυσαρεστημένοι επειδή δεν μπορούσαν να παραστούν στην κηδεία, απάντησαν ρίχνοντας πέτρες.

Σήμερα έγινε επίσης η κηδεία του Αμπντουραχμάν Κιζίλ, του δεύτερου Κούρδου που σκοτώθηκε στο Παρίσι, σε ένα χωριό της επαρχίας Καρς, στη βορειοανατολική Τουρκία. Κάποια οχήματα της αυτοκινητοπομπής που ακολουθούσε το φέρετρο μπλοκαρίστηκαν κοντά στον χώρο όπου γινόταν η κηδεία, σύμφωνα με το Yeni Yasam, ένα μέσο ενημέρωσης που πρόσκειται στο κουρδικό κίνημα. Την ίδια πληροφορία μετέφερε και η βουλευτίνα του φιλοκουρδικού κόμματος DBP Σαλίχα Αϊντενίζ.

Η Εμινέ Καρά, το τρίτο θύμα της επίθεσης, ενταφιάστηκε στο Ιρακινό Κουρδιστάν, παρουσία μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Οι τρεις Κούρδοι δολοφονήθηκαν στις 23 Δεκεμβρίου έξω από ένα πολιτιστικό κέντρο της κοινότητάς τους στο Παρίσι. Ο δράστης, ένας 69χρονος Γάλλος γνωστός στις αρχές από άλλες βίαιες πράξεις, είπε ότι τους σκότωσε επειδή “μισεί παθολογικά τους ξένους”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα