back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ισχυρό σήμα στα κινητά και Ίντερνετ εντός του Μετρό τους επόμενους μήνες – Ποιοι θα είναι οι πρώτοι σταθμοί

Διαβάστε επίσης

Αύξηση της επιβατικής κίνησης στα συγκοινωνιακά μέσα σταθερής τροχιάς, αλλά και των ελέγχων εισιτηρίων καταγράφεται σύμφωνα με την Έκθεση Τρίτου Τριμήνου 2022 του Υπερταμείου για τις εταιρείες του Ομίλου ΟΑΣΑ.

Παράλληλα γίνεται αναφορά στο έργο τοποθέτησης εξοπλισμού για την παροχή σήματος κινητής τηλεφωνίας και δεδομένων στους σταθμούς και τις σήραγγες του μετρό, ώστε οι επιβάτες να απολαμβάνουν πολύ καλό σήμα και γρήγορες ταχύτητες στο διαδίκτυο.

Το έργο τοποθέτησης εξοπλισμού για την παροχή σήματος κινητής τηλεφωνίας και δεδομένων στους επιβάτες, τόσο στους σταθμούς όσο και στις σήραγγες του Μετρό, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ύστερα από τη σύμβαση που είχε υπογραφεί πριν λίγους μήνες μεταξύ της ΣΤΑΣΥ, της Cosmote και της Vantage Towers.

Η αρχή θα γίνει με την κάλυψη σε πιλοτική φάση μιας απόστασης τριών σταθμών της Γραμμής 2, από τον τερματικό σταθμό του Ελληνικού μέχρι και τον Άλιμο. Οι επιβάτες θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες, έως το αργότερο τον Ιούνιο, να απολαμβάνουν ισχυρό σήμα τηλεφωνίας και γρήγορες ταχύτητες στο ίντερνετ, ενώ η συνολική κάλυψη του δικτύου του μετρό θα γίνει σταδιακά και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 3 χρόνια.

Σύμφωνα με την Έκθεση αλλά και τη σύμβαση με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, θα αφορά δίκτυα 4G και 5G, κάτι που θα επιτρέψει υψηλές ταχύτητες διακίνησης δεδομένων.

Η Έκθεση του Υπερταμείου επιβεβαιώνει την επιστροφή των επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κυρίως σταθερής τροχιάς, αλλά και των ελεγκτών κομίστρου τόσο στα οδικά όσο και στα σταθερής τροχιάς, το τελευταίο τρίμηνο του 2022, έπειτα από την περιπέτεια της πανδημίας. επιβεβαιώνει η έκθεση του Υπερταμείου. Ειδικότερα, τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2022, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, το συγκοινωνιακό έργο της ΣΤΑΣΥ (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ), αυξήθηκε κατά 1,8% σε σχέση με το 2021 και 8,2% σε σχέση με το 2020, με τη μεγαλύτερη αύξηση, κατά 4,2% στη Γραμμή 3 και κατά 8% στο Τραμ λόγω της λειτουργίας της επέκτασης Πειραιά. Αντίστοιχα για την ΟΣΥ, την ίδια περίοδο, το συγκοινωνιακό έργο σε λεωφορεία, τρόλεϊ και αστικά ΚΤΕΛ παρουσίασε οριακή μείωση (-0,2%) σε σχέση με το 2021, και αύξηση κατά 16,5% σε σχέση με το 2020. Επιπλέον, σημαντική αύξηση κατά 64% καταγράφει το υπερταμείο στους ελέγχους κομίστρου στην ΟΣΥ και κατά 18% της ΣΤΑΣΥ το πρώτο οκτάμηνο του 2022 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Τα «αγκάθια» για τα μέσα σταθερής τροχιάς εξακολουθούν να είναι οι βανδαλισμοί σε συρμούς και η μεγάλη ηλικία του στόλου. Η έκθεση αναφέρεται ιδιαίτερα στη Γραμμή 1, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, όπου κατά τις ώρες αιχμής παραμένουν τα αυξημένα περιστατικά βανδαλισμών. Η παλαιότητα των συρμών από την άλλη αναμένεται να αντιμετωπιστεί με την ανάταξη των 14 συρμών 8ης παραλαβής, δηλαδή της περιόδου 1983-1985 και την επέκταση του ωφέλιμου χρόνου λειτουργίας τους κατά 25 έτη. Σχετικά με τα οδικά μέσα, στην έκθεση γίνεται αναφορά και στην επέκταση της σύμβασης με τα ΚΤΕΛ, την προμήθεια λεωφορείων μέσω leasing και τις προσλήψεις προσωπικού για την ενίσχυση λεωφορειακών γραμμών κατά 1,3 εκατ. οχηματοχιλιόμετρα.

Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται από τον ΟΑΣΑ η ένταξη της λειτουργικότητας της κάρτας Ath.ENA στις νέες ψηφιακές φοιτητικές κάρτες με προγραμματισμό την πλήρη ένταξη στη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, ενώ αναφορικά με τις δράσεις για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ΑμΕΑ, ο ΟΑΣΑ προχωρά στην εγκατάσταση προεξοχών σε 156 στάσεις λεωφορείων, ενώ προγραμματίζει παρεμβάσεις αξιολόγησης και βελτίωσης προσβασιμότητας σε σταθμούς μετρό (σήμανση, ευκολίες ΑμεΑ σε ανελκυστήρες, αναγγελίες συμβάντων, ενημέρωση ιστοσελίδων κλπ.).

Τέλος, έχει ξεκινήσει η υλοποίηση της Σύμβασης Απόδοσης και Στόχων του Μηχανισμού Συντονισμού του Υπερταμείου αναφορικά με την αποζημίωση του Ομίλου ΟΑΣΑ για την παροχή ατέλειας ή μειωμένων κομίστρων σε δικαιούχους (άνεργοι, ΑμΕΑ κ.ά.) με τον Ομιλο να έχει αποζημιωθεί μέχρι στιγμής για το α΄ εξάμηνο του 2022.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα