back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ακτή Ελεφαντοστού: Επαναπατρίστηκαν οι 46 στρατιώτες που κρατούνταν αιχμάλωτοι στο Μαλί επί έξι μήνες

Διαβάστε επίσης

Στο αεροδρόμιο του Αμπιτζάν έφθασαν σήμερα οι 46 στρατιώτες από την Ακτή Ελεφαντοστού, στους οποίους η χούντα του Μαλί απένειμε χάρη ύστερα από περίπου έξι μήνες αιχμαλωσίας.

Ο επαναπατρισμός τους σηματοδοτεί τη διευθέτηση της κρίσης μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, η οποία είχε επίσης επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις του Μαλί με την Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS).

Εμφανώς ανακουφισμένοι, οι απελευθερωθέντες Ιβοριανοί χαμογελούσαν κατά την αποβίβασή τους από το αεροπλάνο, κρατώντας σημαιάκια της Ακτής Ελεφαντοστού και ευχαριστώντας τον πρόεδρο Αλασάν Ουαταρά που τους υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο.

Επικαλούμενη τη δέσμευσή της στον διάλογο και την ειρήνη, η χούντα του Μαλί ανακοίνωσε την Παρασκευή την απονομή χάριτος στους στρατιώτες από την Ακτή Ελεφαντοστού, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί στις 30 Δεκεμβρίου σε 20ετή φυλάκιση για «απόπειρα υπονόμευσης της κρατικής ασφάλειας».

Είχαν συλληφθεί τον Ιούλιο στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Μπαμακό. Τότε οι αρχές του Μαλί τους είχαν αποκαλέσει «μισθοφόρους», ενώ η Ακτή Ελεφαντοστού υπογράμμισε πως ανήκαν στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ.

Το Μαλί έχει απομονωθεί από το 2020 όταν στρατιωτικοί κατέλαβαν πραξικοπηματικά την εξουσία και δεν υλοποίησαν τη δέσμευσή τους για διεξαγωγή εκλογών, με αποτέλεσμα η ECOWAS να επιβάλει κυρώσεις στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα