back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Με συστάσεις για χρήση μάσκας επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές – Πώς θα δικαιολογούνται οι απουσίες

Διαβάστε επίσης

Στα τάξεις τους επιστρέφουν από τη Δευτέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί μετά τις δεκαπενθήμερες διακοπές για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η επανέναρξη των μαθημάτων γίνεται σε μια δύσκολη συγκυρία λόγω του «εκρηκτικού κοκτέιλ» ιώσεων και των σοβαρών ελλείψεων σε αντιγριπικά και αναλγητικά φάρμακα.

Η έξαρση της εποχικής γρίπης, των αναπνευστικών ιώσεων και του κορωνοϊού προβληματίζουν τους γονείς αλλά και τους επιστήμονες, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν ζητήσει να καθυστερήσει για μία εβδομάδα η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, πρόταση που απέρριψε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κάνοντας λόγο για ψυχολογικές και παιδαγωγικές συνέπειες στα παιδιά, την ώρα που πολλοί επιστήμονες επεσήμαναν ότι το κλείσιμο των σχολείων είναι ένα από τα μέτρα που λαμβάνονται σε ακραίες καταστάσεις μολύνσεων και κρουσμάτων.

Η κυρία Κεραμέως πάντως σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις της ξεκαθάριζε ότι τα σχολεία ανοίγουν κανονικά, χωρίς τη χρήση μάσκας, την ώρα που οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία Παίδων παρουσιάζουν υψηλή πληρότητα σε όλη τη χώρα.

Πράγματι η κατάσταση στα νοσοκομεία Παίδων όλης της χώρας είναι ασφυκτική λόγω των αυξημένων προσελεύσεων, με την πληρότητα να κυμαίνεται στο 50% στην Αθήνα, ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο «Αττικό», το «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου στην Κρήτη η πληρότητα στις εντατικές πλησιάζει το 100%.

Πολλή συζήτηση προκύπτει το τελευταίο διάστημα και στο ζήτημα της μάσκας. «Δεν υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση ούτε με το υπουργείο Υγείας ούτε με την επιτροπή των ειδικών για επιστροφή της μάσκας» σημειώνει η κ. Κεραμέως, ενώ ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο OPEN, υποστήριξε ότι «το να την φορέσουμε στα σχολεία νομίζω ότι είναι πισωγύρισμα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις γριπώδης συνδρομές, με καλή αντισηψία στα χέρια, αν είναι δυνατόν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς να γίνεται αντισηψία στις επιφάνειες κάθε 2 ώρες».

Από την άλλη ωστόσο πολλοί παιδίατροι εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, «κυρίως για τα παιδιά που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα, υπάρχει ισχυρή σύσταση να φορούν μάσκα στις σχολικές αίθουσες, αλλά όχι σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, ισχυρή σύσταση για μάσκα στη σχολική αίθουσα έχουν και τα παιδιά που διαμένουν στο ίδιο σπίτι με ηλικιωμένους ή με άτομα που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα και έχουν υψηλό κίνδυνο βαριάς νόσησης από τους ιούς του αναπνευστικού. Για τα υπόλοιπα παιδιά υπάρχει προτροπή για χρήση μάσκας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Αναφορικά με τις απουσίες, η σχετική εγκύκλιος προβλέπει τη δυνατότητα απουσιών για όσους νοσούν από την εποχική γρίπη και επίσης έχει γίνει και σύσταση στους γονείς ότι αν κάποιο παιδί έχει συμπτώματα να μην πάει στο σχολείο.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι απουσίες μαθητών έως πέντε εργάσιμες ημέρες που οφείλονται στην εποχική γρίπη θα καταχωρούνται αλλά δεν θα προσμετρώνται, έως τον Μάρτιο του 2023.

Οι μαθητές θα πρέπει με την επιστροφή τους να διαθέτουν σχετική βεβαίωση δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.

Σε δύο περιοχές της χώρας πάντως δεν θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα, αλλά την Τρίτη 10 Ιανουαρίου. Πρόκειται για τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Δυτικής Λέσβου, προκειμένου να ελεγχθούν από κλιμάκια μηχανικών για τυχόν ζημιές από τις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις.

Επίσης, με ανακοίνωσή του ο Δήμος Καστοριάς ενημερώνει τους πολίτες για τη μη λειτουργία των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τη Δευτέρα, ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί το εορταστικό πρόγραμμα «Ραγκουτσάρια 2023».

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα