back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η εισβολή οπαδών του Μπολσονάρο στο Κογκρέσο που θύμισε την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, οι συνομιλίες στη Ρώμη μεταξύ Μελόνι και φον ντερ Λάιεν, το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους ταξιδιώτες, ο νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ που έσπασε κάθε ρεκόρ για την εκλογή του και η συνέντευξη του πρίγκιπα Χάρι σε βρετανικό κανάλι είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο

Για Βραζιλία: «Ο Μπολσονάρο ενθάρρυνε την εισβολή» στο Κογκρέσο» αναφέρει ο Guardian. Πραγματικότητα έγινε χθες ο φόβος που εξέφραζαν πολλοί πριν και πρωτίστως μετά τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου στη Βραζιλία και τη νίκη του αριστερού Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα επί του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρο: ακριβώς μία εβδομάδα έπειτα από την ορκωμοσία του Λούλα, χιλιάδες σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του Μπολσονάρο, που αρνούνται το εκλογικό αποτέλεσμα, εισέβαλαν στο Κογκρέσο, το προεδρικό μέγαρο και το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, στην Μπραζίλια, πυροδοτώντας αμέσως συγκρίσεις με τη φονική εισβολή ενός φιλοτραμπικού όχλου στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου του 2021. «Αυτό που παρακολουθούμε είναι μια τρομοκρατική επίθεση», ανακοίνωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο GloboNews ο παρουσιαστής Ερικ Μπανκ, ενώ ο κόσμος παρακολουθούσε σοκαρισμένος, αναφέρει ο Guardian.

Εκατοντάδες χιλιάδες Βραζιλιάνοι συμμετείχαν την Πρωτοχρονιά στους εορτασμούς που συνόδευσαν την ορκωμοσία του Λούλα, ο οποίος επέστρεψε θριαμβευτικά στον προεδρικό θώκο 12 χρόνια μετά το πέρας των δύο πρώτων θητειών του (2003-2010). Ομως χιλιάδες εξτρεμιστές «μπολσοναρίστας» έχουν αρνηθεί να δεχθούν την οριακή του νίκη στις εκλογές του Οκτωβρίου, στρατοπεδεύοντας τις τελευταίες εβδομάδες έξω από στρατιωτικές βάσεις ανά τη χώρα και απευθύνοντας εκκλήσεις για στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο Μπολσονάρο, που δεν συνεχάρη ποτέ τον Λούλα για την εκλογή του, αναχώρησε από τη Βραζιλία για τη Φλόριντα 48 ώρες πριν από το τέλος της θητείας του. Από την πλευρά του, ο Λούλα βρισκόταν το Σαββατοκύριακο σε επίσημη επίσκεψη στο Σάο Πάολο. Οπως σημειώνει πάντως o Guardian, τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της ορκωμοσίας του, υπήρξαν δύο ξεκάθαροι οιωνοί για τη βία που έμελλε να έρθει. Στις 13 Δεκεμβρίου, εξτρεμιστές επιχείρησαν να εισβάλουν στο αρχηγείο της ομοσπονδιακής αστυνομίας στην Μπραζίλια, ενώ λίγο πριν από τα Χριστούγεννα ένας άλλος «μπολσοναρίστα» συνελήφθη και φέρεται να ομολόγησε ένα σχέδιο βομβιστικής επίθεσης στο αεροδρόμιο της πόλης, σε μία προσπάθεια να προκληθεί αναταραχή που θα μπορούσε να δικαιολογήσει ένα πραξικόπημα.

ΗΠΑ, ΕΕ και πολλές λατινοαμερικανικές χώρες καταδίκασαν απερίφραστα χθες την εισβολή υποστηρικτών του Μπολσονάρο σε κυβερνητικά κτίρια στην Μπραζίλια. «6 Ιανουαρίου 2021 στην Ουάσιγκτον, 8 Ιανουαρίου 2023 στην Μπραζίλια. Αναπαράγεται το ίδιο σενάριο, με την Ακροδεξιά να αρνείται την ετυμηγορία της κάλπης. Στήριξη στον Λούλα για την αποκαστάσταση της δημοκρατίας στη Βραζιλία», σχολίασε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Βαλερί Ραμπό.

«Βαρβαρότητα» χαρακτήρισε τις χθεσινές σκηνές χάους στην Μπραζίλια ο Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπήρξε «κενό ασφαλείας» στην πόλη. Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας δεσμεύτηκε πως όλοι οι εμπλεκόμενοι, τους οποίους αποκάλεσε «φανατικούς φασίστες», καθώς και οι χρηματοδότες τους, θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν, ενώ επεσήμανε πως ο προκάτοχός του, Ζαΐρ Μπολσονάρο, είχε ενθαρρύνει σε πολλές ομιλίες του παρόμοιες εισβολές. Λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, το τηλεοπτικό δίκτυο GloboNews μετέδωσε πως οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν πλέον ανακαταλάβει το Κονγκρέσο, το προεδρικό μέγαρο και το ανώτατο δικαστήριο.

Στην Ιταλία: Από την άνοδο της στην εξουσία στα τέλη Οκτωβρίου, η Τζόρτζια Μελόνι προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους ότι η σχέση της Ρώμης με τις Βρυξέλλες θα γινόταν πιο εριστική υπό την πρωθυπουργία της, ανησυχίες λόγω της προηγούμενης έντονης κριτικής της για την ΕΕ αναφέρουν οι FT.

Αλλά η Μελόνι έχει επίσης αποδείξει ότι σκοπεύει να είναι πιο δυναμική στην προώθηση αυτού που θεωρεί ως εθνικό συμφέρον της Ιταλίας, προσπαθώντας να αναγκάσει την ΕΕ να δράσει σε θέματα που θεωρεί κρίσιμα, όπως η παράνομη μετανάστευση.

Το τελευταίο επεισόδιο στην ευαίσθητη πράξη εξισορρόπησης της Meloni-προσπαθώντας να πάρει αυτό που θέλει χωρίς να ανταγωνιστεί τις Βρυξέλλες — λαμβάνει χώρα σήμερα καθώς φθάνει στη Ρώμη η πρόεδρος της Κομισιόν.

Το πρώτο ταξίδι της Μελόνι στο εξωτερικό λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία της ήταν στις Βρυξέλλες για να συναντήσει βασικά πρόσωπα στο κατεστημένο της ΕΕ. Η δεξιά εθνικίστρια πρωθυπουργός έχει πολλά καυτά θέματα για να συζητήσει με τον πρόεδρο της Επιτροπής.

Πρώτον, το μεταναστευτικό: περισσότεροι από 105.000 παράτυποι μετανάστες έφθασαν στις ιταλικές ακτές από όλη τη Μεσόγειο το 2022, από 67.000 το 2021 και μόλις 34.000 το 2020.

Ενώ η Γαλλία εκπόνησε σχέδιο για την εθελοντική “ανακατανομή” των μεταναστών σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της πέρυσι, η κυβέρνηση της Μελόνι απαιτεί από την ΕΕ να αναλάβει πιο συντονισμένη δράση για να “υπερασπιστεί τα σύνορα της Ευρώπης” και να περιορίσει τις παράνομες εισόδους στην ΕΕ.

Δεύτερον, χρήματα: η Μελόνι επιθυμεί να συζητήσει πιθανές τροποποιήσεις στο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ σχέδιο ανάκαμψης της πανδημίας ύψους 200 δισ. ευρώ για να λάβει υπόψη τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ιδίως την αύξηση των τιμών της ενέργειας και την πληθωριστική πίεση. Επίσης στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται η ευρωπαϊκή απάντηση στον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού του Τζο Μπάιντεν. μια συζήτηση που θα κυριαρχήσει φέτος στις Βρυξέλλες.

Μετά την πρώτη της συνάντηση με τη φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες, η Μελόνι χαρακτήρισε τη συζήτησή τους “πολύ θετική” και είπε ότι βρήκε αποδοχή για τις ανησυχίες της Ιταλίας. Η φον ντερ Λάιεν το χαρακτήρισε “ισχυρό μήνυμα” προς τους θεσμούς της ΕΕ.

Στην Ουκρανία: Ακόμα και αν είχε τηρηθεί πλήρως η εκεχειρία που κήρυξε μονομερώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν επικαλούμενος τα Χριστούγεννα θα πρόσφερε μόνο 36 ώρες ανάπαυλας, από το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, σε έναν πόλεμο που διαρκεί σχεδόν 11 μήνες χωρίς κανένα τέλος στον ορίζοντα αναφέρουν οι FT. Αλλά ούτως ή άλλως, η εκεχειρία, που απορρίφθηκε από το Κίεβο και τους συμμάχους του ως «υποκρισία» και «απάτη», ένα τέχνασμα προκειμένου να κερδίσει η Μόσχα χρόνο, δεν τηρήθηκε. Στη διάρκειά της δεν βομβαρδίστηκαν μεν ουκρανικές πόλεις μακριά από το μέτωπο, όπως συνέβη τις πρώτες μέρες της χρονιάς, αλλά οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση στο Ντονέτσκ. Σύμφωνα με το Κίεβο, ρωσικές επιθέσεις αναφέρθηκαν το Σάββατο σε τουλάχιστον επτά περιοχές της Ανατολικής και της Νότιας Ουκρανίας ενώ την Παρασκευή η περιοχή της Χερσώνας βομβαρδίστηκε συνολικά 39 φορές. Ο ρώσος πρόεδρος παρέστη μόνος του τα μεσάνυχτα της Παρασκευής σε μια λειτουργία στο παρεκκλήσι του Κρεμλίνου, πολλοί Ουκρανοί γιόρτασαν το Σάββατο τα Χριστούγεννα σε υπόγεια καταφύγια και ο πόλεμος συνεχίστηκε χθες με ακόμα μεγαλύτερη ένταση στο μέτωπο της προπαγάνδας.

Θα ήταν ανόητο για τις ουκρανικές δυνάμεις, επισημαίνουν οι FT να συγκεντρώνονται σε τόσο μεγάλες ομάδες εντός του ρωσικού βεληνεκούς – το λάθος, ακριβώς, που εκμεταλλεύτηκαν στη Μακιίβκαα προκειμένου να σκοτώσουν τόσο πολλούς εχθρούς τους. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται πως η Ουκρανία έχει πάψει να στεγάζει μεγάλες ομάδες στρατιωτών σε μεμονωμένα κτίρια από τον περασμένο Μάρτιο, όταν μία φονική ρωσική πυραυλική επίθεση σε βάση της στη Δυτική Ουκρανία σκότωσε δεκάδες. Ο βαρύς απολογισμός της ουκρανικής επίθεσης στη Μακιίβκαα, συνέχισε η «Guardian», προκάλεσε οργή και αγανάκτηση στη Ρωσία, η Μόσχα είχε λοιπόν ένα ξεκάθαρο προπαγανδιστικό κίνητρο προκειμένου να ισχυριστεί ότι απάντησε σε είδος. Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να ισχυριστεί ότι το Κίεβο έσπευσε να συγκαλύψει την όλη υπόθεση. Υπάρχει όμως η μαρτυρία των δημοσιογράφων του Reuters. Και πέραν αυτής, η διεθνής παραδοχή πως, αντίθετα από ό,τι συμβαίνει στη Ρωσία, όπου τα μίντια ελέγχονται στενά, στην Ουκρανία κάτι τέτοιο θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο.

Για Σουηδία – ΝΑΤΟ: Η Σουηδία ελπίζει ότι η Τουρκία θα εγκρίνει την αίτησή της για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, αλλά δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις της Αγκυρας ως ανταπόδοση της τουρκικής υποστήριξης, όπως δήλωσε χθες ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, αναφέρει το Politico. «Η Τουρκία επιβεβαιώνει ότι έχουμε πράξει όσα είπαμε ότι θα πράξουμε, αλλά λένε επίσης, ότι ζητούν πράγματα που δεν μπορούμε ή δεν επιθυμούμε να τους δώσουμε», δήλωσε ο σουηδός πρωθυπουργός. Η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία υπέγραψαν μία τριμερή συμφωνία το 2022 με στόχο να ξεπεραστούν οι τουρκικές ενστάσεις. Η Σουηδία και η Φινλανδία θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ εντός του 2023, εκτίμησε χθες ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από τα Κοινοβούλια της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.

Για Κίνα: Μια φωτογραφία δύο ανθρώπων που αγκαλιάζονται στη διεθνή αίθουσα αφίξεων στο αεροδρόμιο της Σαγκάης στην Κίνα είναι κεντρική στο πρωτοσέλιδο στων Financial Times, παράλληλα με ρεπορτάζ για την Κίνα που ανοίγει ξανά τα σύνορά της στους διεθνείς επισκέπτες. Η Κίνα είναι επίσης το βασικό θέμα στους FT, αν και δεν έχει καμία σχέση με το Covid. Με βάση μια συνέντευξη με έναν υπολοχαγό του Αμερικανικού Ναυτικού Σώματος, το άρθρο ισχυρίζεται ότι οι στρατοί των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας “ενσωματώνουν γρήγορα” τις δομές διοίκησής τους και κλιμακώνουν τις κοινές επιχειρήσεις τους ενόψει της “αυξανόμενης κινεζικής επιθετικότητας”.

Στις ΗΠΑ: Για έναν άνθρωπο που γνωρίζει την πολιτική του ιστορία, ο Κέβιν Μακάρθι θα γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει κερδίσει τη θέση του στα χρονικά για όλους τους λανθασμένους λόγους. Αυτή την εβδομάδα ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Ρεπουμπλικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων έγινε το πρώτο ηγετικό στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εδώ και έναν αιώνα που δεν κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας. Κατοχύρωσε τη θέση του στα βιβλία των ρεκόρ με το να μείνει πίσω σε 13 επόμενες ψηφοφορίες που διήρκησαν τέσσερις ημέρες – αριθμός που ξεπεράστηκε για τελευταία φορά κατά την προετοιμασία του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου. Τελικά κατάφερε να εκλεγεί στη 15η ψηφοφορία, έχοντας κάνει παραχωρήσεις σε μια ομάδα ακροδεξιών βουλευτών που τον κρατούσαν όμηρο αρνούμενοι να τον στηρίξουν.

Παρ’ όλο που ο Μακάρθι εξασφάλισε τελικά τη νίκη τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, το πολυήμερο αδιέξοδο έθεσε τις βάσεις για την κλιμάκωση του χάους σε μια Ουάσιγκτον που έχει συνηθίσει σε δυσλειτουργίες και διχόνοιες τα τελευταία χρόνια. Επευφημίες και χλευασμοί ακούγονταν στη Βουλή των Αντιπροσώπων καθώς γίνονταν οι ψηφοφορίες και οι τεταμένες αντιπαραθέσεις των βουλευτών.

Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί θεωρούν ότι το χάος των τελευταίων ημερών προμηνύει αυτό που θα μπορούσε να είναι χρονιά νομοθετικής αταξίας. Το ιστορικό αδιέξοδο σχετικά με το ποιος θα επιλεγεί ως πρόεδρος της Βουλής έχει προκαλέσει νέες ανησυχίες και στις δύο πλευρές ότι μια μικρή ομάδα διαφωνούντων πρόκειται να μπλοκάρει μεγάλα νομοσχέδια που πρέπει να εγκριθούν αργότερα φέτος. Κυριότερο εξ αυτών είναι το ανώτατο όριο χρέους, το όριο για το πόσο μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Στη Βρετανία: Η συνέντευξη του πρίγκιπα Χάρι στο ITV είναι το βασικό θέμα στις βρετανικές εφημερίδες. Η Daily Mail επικεντρώνεται στα σχόλια του πρίγκιπα για τη σύζυγό του, Μέγκαν και κυρίως στο γεγονός ότι ισχυρίστηκε ότι η οικογένειά του ήταν υπεύθυνη για τον «πόνο» και όσα βίωσε στη διάρκεια της παραμονής της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εφημερίδα ερμηνεύει αυτή τη δήλωση ότι υπονοεί ότι εκείνοι έδιωξαν τη Μέγκαν από τη χώρα. Η ίδια εφημερίδα έχει άρθρο που ισχυρίζεται ότι η πριγκίπισσα Νταϊάνα θα είχε ενοχληθεί από την «εκδικητικότητα» του Χάρι.

Οι δηλώσεις του πρίγκιπα ότι δεν πίστευε ότι η βασιλική οικογένεια ήταν ρατσιστική, αλλά και το σχόλιο για τον τόνο του δέρματος του τότε αγέννητου παιδιού του ήταν πιθανώς “ασυνείδητη προκατάληψη” τράβηξε την προσοχή μεγάλου μέρους του βρετανικού τύπου. Παράλληλα με μια εικόνα του Χάρι και της Μέγκαν, η Daily Express στη κεντρική της ιστορία, υιοθετεί τη λέξη “τελικά” στον τίτλο.

Οι Financial Times κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το Στέμμα. Οπως γράφουν, «η πληθώρα ερεθιστικών αποκαλύψεων κινδυνεύει να αμαυρώσει τη φήμη της βρετανικής μοναρχίας στο εξωτερικό, σύμφωνα με κορυφαίους ιστορικούς, βασιλικούς βιογράφους, εμπειρογνώμονες δημοσίων σχέσεων και δημοσκόπους. Η συνταγματική μοναρχία βρίσκεται στον πυρήνα της μοναδικής επιτυχίας της Βρετανίας. Ο Χάρι και η σύζυγός του φαίνεται να επιθυμούν να την υπονομεύσουν τόσο σκληρά».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα