back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ανοιχτή Πόλη: Σεβασμός στο δικαίωμα ένταξης των προσφύγων

Διαβάστε επίσης

Τη λήψη πρωτοβουλιών για την ομαλή ένταξη και την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων ζητά από τη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων η «Ανοιχτή Πόλη». Όπως επισημαίνει εκ νέου το ήδη οξύ πρόβλημα επιδεινώνουν ο τερματισμός του προγράμματος «Εστία» σε συνδυασμό με την εκκένωση της Δομής του Ελαιώνα.

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση της «Ανοιχτής Πόλης»

«Να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των προσφύγων στην ένταξη και την αξιοπρεπή διαβίωση

Η υπόθεση της απομάκρυνσης πενταμελούς οικογένειας προσφύγων από το Παγκράτι, για να μεταφερθεί σε κλειστή δομή-στρατόπεδο στη Λάρισα, αποτελεί ακόμα ένα σύμπτωμα της κυβερνητικής αντιμεταναστευτικής πολιτικής που επιμένει να αγνοεί τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, δικαιώματα που προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες που η χώρα μας έχει υπογράψει.

Με τον πατέρα της οικογένειας να εργάζεται στην περιοχή και τα παιδιά να φοιτούν στο οικείο Δημοτικό Σχολείο, είναι φανερό ότι η κυβερνητική πολιτική των εκτοπισμών, αλλά και η απραξία της δημοτικής αρχής για το πρόβλημα, διαρρηγνύουν βάναυσα την καθημερινότητα και τη δύσκολη διαδικασία ένταξης της οικογένειας στον αστικό κοινωνικό ιστό. Είναι προφανές ότι η περίπτωση της οικογένειας του Παγκρατίου είναι μόνο μία από τις πολλές περιπτώσεις ενός ακόμα ξεριζωμού αυτών των ανθρώπων, αυτήν τη φορά από τόπους όπου με κόπο προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους.

Όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, ο τερματισμός του προγράμματος “Εστία” σε συνδυασμό με την εκκένωση της Δομής του Ελαιώνα, εν μέσω κενού μέριμνας για τις στεγαστικές ανάγκες των προσφύγων, επιδεινώνουν το ήδη οξύ πρόβλημα της ομαλής ένταξης του προσφυγικού πληθυσμού και καθιστούν επείγουσα την ανάληψη πρωτοβουλιών από τον Δήμο Αθηναίων που να σέβονται το δικαίωμά του σε μια αξιοπρεπή διαβίωση. Η ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 123ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, για την παραμονή της οικογένειας στον τόπο όπου διαμένει, δείχνει ότι ο δρόμος της αλληλεγγύης είναι εκείνος που μπορεί να προασπίσει τα δικαιώματά μας».

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα