back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η επέκταση του Μετρό στον Πειραιά, έργο της χρονιάς 2022

Διαβάστε επίσης

Tο έργο της επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό προς Πειραιά είναι ο νικητής της διαδικτυακής ψηφοφορίας που πραγματοποίησε όλο τον Δεκέμβριο η ενημερωτική ιστοσελίδα ypodomes.com για το «Έργο της χρονιάς 2022».

Το σημαντικό αυτό περιβαλλοντικό και συγκοινωνιακό έργο αναδείχθηκε πρώτο στις προτιμήσεις όσων συμμετείχαν στην ψηφοφορία με ποσοστό 50,8%.

Η επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά κατέστησε το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας σημαντικό συγκοινωνιακό κέντρο, καθώς πλέον στον Πειραιά συνενώνονται λειτουργικά δύο Γραμμές Μετρό, η Γραμμή 2 και ο Ηλεκτρικός, το λιμάνι, ο Προαστιακός σιδηρόδρομος και το Τραμ, διευκολύνοντας έτσι τις μετεπιβιβάσεις μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς. Με τη λειτουργία των σταθμών «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο» η συνολική επιβατική κίνηση στο δίκτυο του Μετρό αυξήθηκε σε 132.000 πολίτες ημερησίως, μειώνοντας την κυκλοφορία των Ι.Χ. οχημάτων κατά 23.000 ημερησίως και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 70 τόνους ημερησίως.

Ο συνολικός χρόνος από το Λιμάνι έως το Αεροδρόμιο διανύεται με το Μετρό σε μόλις 55 λεπτά και από το Λιμάνι στο Σύνταγμα σε μόλις 20 λεπτά. Επιπλέον, η απευθείας σύνδεση μεταξύ του Λιμανιού του Πειραιά και του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» μέσω της Γραμμής 3 του Μετρό, προσδίδει ιδιαίτερα αναπτυξιακά οφέλη τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά, όσο και στην Εθνική Οικονομία γενικότερα, ενώ πόλο έλξης για τους επιβάτες και τους επισκέπτες της πόλης είναι και τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του μετρό στον κεντρικό σταθμό «Δημοτικό Θέατρο»

Το συνολικό έργο αφορά σήραγγα μήκους περίπου 7,55 χλμ. με έξι νέους σταθμούς «Αγία Βαρβάρα», «Κορυδαλλός», «Νίκαια», «Μανιάτικα», «Πειραιάς», «Δημοτικό Θέατρο», συνολικού προϋπολογισμού 730 εκατομμυρίων ευρώ, με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και το ΕΣΠΑ 2014-2020, περιλαμβανομένων όλων των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων και της προμήθειας συρμών. Στις 10 Οκτωβρίου 2022 παραδόθηκε η Β` φάση του έργου από Νίκαια μέχρι το Δημοτικό Θέατρο με μήκος 3,5 χιλιόμετρα. και τους 3 τελευταίους σταθμούς.

Ο Σταθμός «Μανιάτικα»:βρίσκεται στην οδό Αιτωλικού, μεταξύ των οδών Π. Μαυρομιχάλη και Γυθείου, στα Μανιάτικα του Πειραιά. Ο σταθμός «Πειραιάς» βρίσκεται εμπρός από τον τερματικό σταθμό «Πειραιάς» της Γραμμής 1 του Μετρό, υπόγεια της Λεωφόρου Ακτής Καλιμασσιώτη μεταξύ του διατηρητέου κτηρίου των ΗΣΑΠ και του λιμένα του ΟΛΠ. Σε αυτόν τον σταθμό δημιουργείται ένα ιδιαίτερα σημαντικό Συγκοινωνιακό Κέντρο, συνενώνοντας λειτουργικά δυο γραμμές Μετρό (Γραμμές 1 και 3), το Λιμάνι, τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο, το Τραμ και λεωφορειακές γραμμές, διευκολύνοντας έτσι τις μετεπιβιβάσεις μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς.

Ο τερματικός Σταθμός «Δημοτικό Θέατρο» κατασκευάστηκε σε περίοπτη θέση, έμπροσθεν του Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά, στην ιστορική πλατεία «Δημοτικού Θεάτρου». Εντός του σταθμού διαμορφώθηκε, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιά & Νήσων, η μουσειογραφική έκθεση «Το Αθέατο Νερό», με αντίγραφα των αρχαιολογικών ευρημάτων και εποπτικά μέσα αναπαράστασης του υδρευτικού συστήματος του αρχαίου Πειραιά.

Το βραβείο για το «ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2022», θα απονεμηθεί την 13η Ιουνίου 2023, στο πλαίσιο του ITC 2023-6ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών που θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών στις 12-14 Ιουνίου.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα