back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

K. Υφαντής: Αποτέλεσμα της ανόδου ακροδεξιών δυνάμεων τα επεισόδια στη Βραζιλία

Διαβάστε επίσης

Τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στη Βραζιλία με αποκορύφωμα την εισβολή των οπαδών του Ζαΐχ Μπολσονάρου σε κυβερνητικά κτίρια, καταδικάστηκαν ομόθυμα από τη διεθνή κοινότητα.

Στον απόηχο των όσων εκτυλίχθηκαν , ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο,   Κώστας Υφαντής, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου, αναλύοντας τις ομοιότητες και τις διαφορές των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στη Βραζιλία με  την επίθεση οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, πριν από δύο χρόνια.

«Έχουμε κάθε λόγο να συγκρίνουμε τις δύο επιθέσεις. Δεν είναι όμοιες, έχουν όμως κοινά χαρακτηριστικά και ως ένα βαθμό ίδιες αιτίες. Ενδεχομένως είναι λίγο πρόωρο να αποτιμήσουμε ένα τέτοιου είδους φαινόμενο και να το συγκρίνουμε με όσα είχαν συμβεί στις ΗΠΑ, ωστόσο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα της ανόδου στην εξουσία δυνάμεων τις οποίες έχουμε μάθει να τις αποκαλούμε ελαφρά τη καρδία ”λαϊκιστικές” αλλά στην προκειμένη περίπτωση εκπροσωπούν έναν ακροδεξιό βολονταρισμό με αντισυστημική λογική και διαλεκτική η οποία από ένα σημείο και μετά αυτονομείται από τον εκφραστή τους».

Όπως εκτίμησε, ακόμα κι αν πιστέψουμε ότι ο Μπολσονάρου δεν παρακίνησε τα θλιβερά επεισόδια στη Βραζιλία, ωστόσο, το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο που εγκατέστησε στη δημόσια σφαίρα της χώρας το προηγούμενο διάστημα είχε ως αποτέλεσμα αυτού του είδους οι δυνάμεις να χειραφετηθούν με βίαιο τρόπο.

«Η δημοκρατία στη Βραζιλία άντεξε αλλά αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν παρουσία στο πολιτικό σκηνικό της Βραζιλίας ακόμα και μετά την ήττα του Μπολσονάρου», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Υφαντή, μπορεί η ανάδειξη τόσο του Μπολσονάρου όσο και του Τραμπ στο πολιτικό γίγνεσθαι των χωρών τους να υπήρξε συγκυριακή, εντούτοις αμφότεροι εκφράζουν έναν βαθύ διχασμό στην κοινωνία της Βραζιλίας και της Αμερικής, αντίστοιχα, ο οποίος αγγίζει τα όρια του μίσους.

«Έχει εξαερωθεί αυτό που κάποτε αποκαλούσαμε μεσαίος χώρος, οι μετριοπαθείς δυνάμεις και από τις δύο πλευρές που παρήγαγαν τις μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις, σε ένα φιλελεύθερο πλαίσιο. Αυτές οι δυνάμεις είναι τη δεδομένη χρονική στιγμή σε υποχώρηση και στις ΗΠΑ. Από τη μια πλευρά υπάρχει η ακραία συντηρητική εκδοχή του ρεπουμπλικανικού κόμματος και από την άλλη η περισσότερο προοδευτική εκδοχή του δημοκρατικού. Αυτές οι δύο πλευρές δεν συναντιούνται πουθενά και όταν αυτό συμβαίνει στο πολιτικό πεδίο, συγκρούονται», συμπλήρωσε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα