24.9 C
Athens
Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

24.9 C
Athens
Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Κεραμέως: Έχουμε ήδη καταρτίσει συνεκτικό σχέδιο για τις προτεραιότητες των επόμενων χρόνων στην Εκπαίδευση

spot_img

Διαβάστε επίσης

Τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, στο ενδεχόμενο δεύτερης τετραετίας για τη ΝΔ, παρουσίασε σε συνέντευξή της στο Liberal η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η κ. Κεραμέως επισήμανε ότι βασικός στόχος είναι η επιτάχυνση όσων έχουν ήδη ψηφιστεί και βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, όπως ο νέος νόμος για τα πανεπιστήμια, η αξιολόγηση στα σχολεία, ένα νέο δίκαιο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση και τη συνέχιση των μόνιμων διορισμών, τα νέα σχολικά βιβλία σε 166 γνωστικά αντικείμενα, αλλά και τα ξενόγλωσσα προγράμματα στα Δημόσια ΙΕΚ.

«Έχουμε ήδη καταρτίσει, όπως σε όλους τους Κυβερνητικούς τομείς, ένα συνεκτικό σχέδιο για τις προτεραιότητες των επόμενων χρόνων στην Εκπαίδευση» σημείωσε η υπουργός Παιδείας, προτάσσοντας, όπως είπε, «την περαιτέρω υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη ψηφιστεί και ξεκινήσει να εφαρμόζονται όπως η αξιολόγηση στα σχολεία, τα νέα σχολικά βιβλία σε 166 διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, ο νέος νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ, η υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται με πόρους του ταμείου ανάκαμψης όπως οι επισκέπτες καθηγητές στα ΑΕΙ, τα βιομηχανικά διδακτορικά, τα νέα εκπαιδευτικά κέντρα καινοτομίας, νέα προγράμματα σπουδών για τις δομές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ένα νέο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση και συνέχιση των μόνιμων διορισμών, απόκτηση κρατικού πιστοποιητικού πληροφορικής και γλωσσομάθειας μέσα από το σχολείο, ξενόγλωσσα προγράμματα στα Δημόσια ΙΕΚ, σχολές εφαρμοσμένων επιστημών στα ΑΕΙ και περαιτέρω ψηφιοποίηση διαδικασιών όπως η σίτιση και η στέγαση των φοιτητών.

«Στην πρώτη κυβερνητική μας θητεία» συνέχισε η κ. Κεραμέως «ολοκληρώσαμε τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Εργαστήκαμε για ένα εκπαιδευτικό σύστημα σύγχρονο και προσβάσιμο από όλους, σε δύσκολα χρόνια, εν μέσω πανδημίας και παγκόσμιων κρίσεων. Προσφέρουμε στα παιδιά μας σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες, που θα τους επιτρέψουν να κάνουν πράξη τα όνειρά τους, να ακολουθήσουν το δρόμο που τα ίδια έχουν επιλέξει, σύμφωνα με τις κλίσεις και τις προτιμήσεις τους. Διαμορφώνουμε για τους εκπαιδευτικούς μας ένα περιβάλλον, στο οποίο ο ρόλος τους αναβαθμίζεται και οι επιλογές τους διευρύνονται».

Η υπουργός Παιδείας πάντως τόνισε ότι «το καταλυτικό στοιχείο για να μην υπάρχει πισωγύρισμα είναι η αποδοχή των αλλαγών αυτών από την κοινωνία. Όσο τις αλλαγές αυτές τις αγκαλιάζει η κοινωνία, τόσο απομακρύνεται ο κίνδυνος να έχουμε μετά από χρόνια πισωγυρίσματα. Αν έπρεπε να συνοψίσω σε μία φράση το μεταρρυθμιστικό έργο στην παιδεία, θα έλεγα ότι αυτό είναι η αναβάθμιση της Δημόσιας εκπαίδευσης, ξεκινώντας από το Νηπιαγωγείο και φτάνοντας μέχρι το Πανεπιστήμιο και τη Δια Βίου Μάθηση, με στόχο η επόμενη γενιά να είναι καλύτερη από τη δική μας» και δίνοντας ένα παράδειγμα ανέφερε «τη διδασκαλία των αγγλικών από την ηλικία των 4 ετών (ενώ προ του 2019 η διδασκαλία ξεκινούσε στο δημοτικό). Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι μία οικογένεια που μέχρι πρότινος πλήρωνε για να κάνει το παιδί της αγγλικά στην ηλικία των 4 και 5 ετών, δεν χρειάζεται πλέον να πληρώνει, και το παιδί γυρνάει από το νηπιαγωγείο έχοντας ήδη γνώσεις αγγλικής».

Σε ερώτηση σχετικά με τις εκτιμήσεις της για τις επόμενες εκλογές η κ. Κεραμέως υπογράμισε: «Θεωρώ την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας εφικτό στόχο και ταυτοχρόνως πολιτική και κοινωνική αναγκαιότητα. Από την καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες, διαπιστώνω ότι σε ολοένα και περισσότερους το δίλημμα είναι απλό και ξεκάθαρο: από τη μία έχουμε τη σταθερότητα, την υπευθυνότητα και τη θετική πορεία μπροστά, που διασφαλίζει η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, και από την άλλη την αβεβαιότητα, το λαϊκισμό, την επιστροφή στο αποτυχημένο και επικίνδυνο κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα». «H χώρα, στους ταραγμένους διεθνώς καιρούς που διανύουμε, χρειάζεται μία στιβαρή μονοκομματική κυβέρνηση που να μπορεί να λαμβάνει γρήγορα και αποτελεσματικά αποφάσεις», κατέληξε η υπουργός Παιδείας.

Ισίδωρος Ρούσσος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα