back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μιανμάρ: Στη φυλακή 112 Ροχίνγκια ανάμεσά τους και παιδιά επειδή αποπειράθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα χωρίς έγγραφα

Διαβάστε επίσης

Οι αρχές της Μιανμάρ καταδίκασαν 112 μέλη της μειονότητας των Ροχίνγκια, ανάμεσά τους και 12 παιδιά, σε ποινές φυλάκισης από δύο ως πέντε χρόνια, επειδή προσπάθησαν να φύγουν από τη χώρα «χωρίς κανένα νόμιμο έγγραφο», όπως ανέφερε σήμερα κρατική εφημερίδα.

Δικαστήριο στην Μπογκάλε εξέδωσε την Παρασκευή την απόφασή του για την ομάδα αυτή που συνελήφθη στα τέλη Δεκεμβρίου την ώρα που προσπαθούσε να φτάσει στη Μαλαισία, διευκρίνισε η Global New Light of Myanmar, επικαλούμενη την τοπική αστυνομία.

Τα παιδιά που καταδικάστηκαν -πέντε από τα οποία είναι κάτω των 13 ετών- μεταφέρθηκαν την Κυριακή σε κέντρο εκπαίδευσης ανηλίκων κοντά στην οικονομική πρωτεύουσα της Μιανμάρ, τη Γιανγκόν, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια, τους οποίους τα μέσα ενημέρωσης της Μιανμάρ αποκαλούν υποτιμητικά «Μπενγκάλι», είναι θύμα πολλών διακρίσεων στη χώρα, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι βουδιστές.

Αν και ζουν στη Μιανμάρ εδώ και πολλές γενιές θεωρούνται ακόμη εισβολείς, ενώ δεν έχουν υπηκοότητα – και κατά συνέπεια θεωρούνται απάτριδες – αλλά ούτε και τα ιδία δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ροχίνγκια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους το 2017 λόγω των αιματηρών διώξεων που υπέστησαν από τον στρατό της Μιανμάρ και αναζήτησαν καταφύγιο στο γειτονικό Μπανγκλαντές.

Χιλιάδες από αυτούς – 2.000 το 2022 σύμφωνα του ΟΗΕ- κινδυνεύουν τη ζωή τους κάθε χρόνο προσπαθώντας να φτάσουν στη Μαλαισία ή την Ινδονησία μέσω θαλάσσης.

Ξύλινο πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν περίπου 200 Ροχίνγκια, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έφτασε την Κυριακή στις δυτικές ακτές της Ινδονησίας.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα