back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η κοινή διακήρυξη Ε.Ε – ΝΑΤΟ που περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και δημοσιεύεται σήμερα, η «επόμενη μέρα» στη Βραζιλία από την χειρότερη επίθεση στη δημοκρατία της τα τελευταία 38 χρόνια, το άνοιγμα επισήμως της Κίνας για ταξίδια στο εξωτερικό και η δυσφορία των Βρετανών για τις αποκαλύψεις του πρίγκιπα Χάρι είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο

Για κοινή διακήρυξη Ε.Ε – ΝΑΤΟ: Αντίο… στην ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, τουλάχιστον όπως τη γνωρίζαμε. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα από την κοινή διακήρυξη ΕΕ-ΝΑΤΟ που θα υπογραφεί σήμερα, σχολιάζουν οι FT. Αντιμέτωποι με τον μεγαλύτερο πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο από το 1945, οι δύο θεσμοί συμφώνησαν ότι είναι πιθανώς ασφαλέστερο να βασίζονται μόνο στα F-35 του Θείου Σαμ, τους πυραύλους Patriot και τις πυρηνικές τους δυνατότητες.

Πριν η Ρωσία ξεκινήσει τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας τον περασμένο Φεβρουάριο, ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία ζητούσαν από την Ευρώπη να αναπτύξει πιο αυτόνομες αμυντικές δυνατότητες και να βασιστεί λιγότερο στις ΗΠΑ. Ένα τελικό σχέδιο της διακήρυξης, που θα δημοσιευθεί αργότερα σήμερα, θα περιγράφει τη σημερινή πραγματικότητα ως “μια κρίσιμη καμπή για την Ευρω-Ατλαντική ασφάλεια και σταθερότητα, περισσότερο από ποτέ, αποδεικνύοντας τη σημασία του διατλαντικού δεσμού”. Οι φανατικοί ατλαντιστές της ΕΕ, όπως η Πολωνία, θα ενθουσιαστούν με αυτό το συμπέρασμα.

“Το ΝΑΤΟ παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας για τους συμμάχους του και απαραίτητο για την Ευρωατλαντική ασφάλεια”, αναφέρει η Διακήρυξη.

Διευκρινίζει ακόμη ότι, ενώ τα κράτη της ΕΕ πρέπει να οικοδομήσουν ισχυρότερους στρατούς, αυτό γίνεται μόνο για να υποστηρίξει τη Συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ: “αναγνωρίζουμε την αξία μιας ισχυρότερης και πιο ικανής Ευρωπαϊκής Άμυνας που συμβάλλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και είναι συμπληρωματική και διαλειτουργική με το ΝΑΤΟ.”

Οι τομείς συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ περιλαμβάνουν “ζητήματα ανθεκτικότητας, προστασία κρίσιμων υποδομών, αναδυόμενες και αποδιοργανωτικές τεχνολογίες, διάστημα, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια, καθώς και τη χειραγώγηση και παρέμβαση ξένων πληροφοριών”.

Η γλώσσα που υιοθετείται για την Κίνα, η οποία είναι λιγότερο επιθετική από ό, τι ήθελε η Ουάσιγκτον, είναι μια μικρή νίκη για κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. “Η αυξανόμενη αποφασιστικότητα και οι πολιτικές της Κίνας παρουσιάζουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε”, αναφέρει.

Ωστόσο, η Διακήρυξη έχει καθυστερήσει λόγω της διαμάχης μεταξύ των τριών συγγραφέων της. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ του ΝΑΤΟ και οι δύο πρόεδροι της ΕΕ Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα κάνουν λόγο σήμερα για “στενότερη συνεργασία”, αλλά οι αντίστοιχες ομάδες τους έχουν περάσει μεγάλο μέρος του περασμένου έτους επικρίνοντας ιδιωτικά τους άλλους για το μπλοκάρισμα τμημάτων του κειμένου. Πάντως, οι στρατηγοί που σχεδιάζουν πώς να υπερασπιστούν την Ευρώπη από την όποια επίθεση δεν ενδιαφέρονται για πολιτικές διαμάχες εντός των Βρυξελλών. Αλλά θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο σε πιο μακροπρόθεσμα ζητήματα, όπως εάν η πολιτική της ΕΕ για τις αμυντικές δαπάνες και τις κοινές προμήθειες δίνει πραγματικά σε αυτούς τους στρατηγούς τα μελλοντικά όπλα που χρειάζονται περισσότερο-και αρκετά από αυτά.

Για Σουηδική προεδρία – Ε.Ε: Τις προτεραιότητες της σουηδικής προεδρίας παρουσίασε χθες ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στην ΕΕ, Λαρς Ντάνιελσον. Οπως σημείωσε από τα βασικά θέματα θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς στις 24 Φεβρουαρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξή του αναφέρει το Politico . «Πρέπει να συνεχίσουμε τη διαδικασία της παροχής βοήθειας προς τους ουκρανούς φίλους μας με ποικίλους τρόπους», πρόσθεσε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι μέσα στο εξάμηνο στο επίκεντρο θα βρεθούν η οικονομική ανάπτυξη, η ενέργεια, η οικονομική διακυβέρνηση, αλλά και ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και οι συνέπειές του. Οσον αφορά την κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, ανέφερε ότι πρόκειται για υποψήφια προς ένταξη χώρα, αλλά δεν φαίνεται να γίνεται πρόοδος σχετικά με την αίτησή της για ένταξη στην ΕΕ στο εγγύς μέλλον.

Στην Ουκρανία: Η ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι αναζητεί δύο βρετανούς εθελοντές που αγνοούνται στην ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων αναφέρουν οι Times. Η αστυνομία ανέφερε ότι πρόκειται για τους Αντριου Μπάγκσο και Κρίστοφερ Πάρι, προσθέτοντας ότι προσπαθεί να εξακριβώσει πού βρίσκονται. Οι δύο αναχώρησαν από την πόλη Κραματόρσκ για την πόλη Σολεντάρ το πρωί της Παρασκευής και δηλώθηκαν αγνοούμενοι το βράδυ του Σαββάτου αφού χάθηκε η επαφή μαζί τους. Το Κραματόρσκ απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από το Σολεντάρ, όπου ο στρατός της Ουκρανίας αναφέρει ότι μαίνονται σφοδρές μάχες.

Στο μεταξύ, η Βρετανία ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη χώρα που θα στείλει δυτικά τανκς στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Daily Telegraph. Πηγές από το υπουργείο Άμυνας δήλωσαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να προμηθεύσει τον Πρόεδρο Ζελένσκι με το Challenger II – Το κύριο άρμα μάχης του Βρετανικού Στρατού – για να ενθαρρύνει άλλους δυτικούς συμμάχους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να σταματήσουν τον πόλεμο με τη Ρωσία, αναφέρει η εφημερίδα.

Στη Βραζιλία: «Μπουκάλια, γυαλιά, σφαίρες: Εικόνες από την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος» αναφέρει ο Guardian. Ένα μπλε μουστάκι που θυμίζει τον Αδόλφο Χίτλερ σχεδιάστηκε σε πορτραίτο του Δούκα του Κάξιας, τον πρωθυπουργό της χώρας τον 19ο αιώνα, στο δεύτερο όροφο του προεδρικού μεγάρου της Βραζιλίας. Ένα αριστούργημα του μοντερνιστή Εμιλιάνο ντι Καβαλκάντι αξίας εκατομμυρίων δολαρίων σχίστηκε με μαχαίρι επί επτά φορές. Ακόμα και η αίθουσα Τύπου καταστράφηκε ολοσχερώς όταν ακροδεξιοί στασιαστές εισέβαλλαν στο μέγαρο το απόγευμα της Κυριακής, όπως επίσης και στο Κογκρέσο και το Ανώτατο Δικαστήριο, σημειώνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, πραγματοποίησε χθες περιοδεία στα συντρίμμια του προεδρικού του μεγάρου, μετά από μια ασυνήθιστη ημέρα πολιτικής βίας στην πρωτεύουσα, όταν χιλιάδες ακροδεξιοί εξτρεμιστές επιτέθηκαν κατά των δημοκρατικών θεσμών της χώρας, σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να ανατρέψουν την – ηλικίας μόλις μίας εβδομάδας – κυβέρνησή της. Ο ίδιος αποκάλεσε «βάνδαλους, νεοφασίστες και φανατικούς» όσους έλαβαν μέρος στις επιθέσεις αναφέρει σε άρθρο του ο Guardian.

Από την πλευρά του, ο Μπολσονάρο, ένας ακροδεξιός πρώην αξιωματικός του στρατού, του οποίου ο κυριότερος σύμμαχος εκτός συνόρων ήταν ο Τραμπ, είχε φύγει εκτός Βραζιλίας τις παραμονές της ορκωμοσίας του Λούλα και βρίσκεται σήμερα στη Φλόριντα. Απάντησε δε στα γεγονότα της Κυριακής με μηνύματα στα κοινωνικά Μέσα, στα οποία υπεράσπιζε τις επιδόσεις του όσο είχε τη διακυβέρνηση, τονίζοντας παράλληλα ότι η εισβολή σε δημόσια κτίρια ξεπερνά το όριο. Πάντως, απέφυγε να καταδικάσει ευθέως τον όχλο. Η αλήθεια είναι ότι διάφοροι παρατηρητές προειδοποιούσαν εδώ και μήνες ότι οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί του Μπολσονάρο ήταν πιθανό να εκδηλώσουν μια λατινοαμερικανική εκδοχή της εισβολής στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, ελπίζοντας να ακυρώσουν την εκλογή Λούλα. Αλλωστε, στη διάρκεια της ταραχώδους τετραετίας του, ο Μπολσονάρο επανειλημμένως είχε ισχυριστεί πως η ανάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς ίσως αποτελούσε ένα σχέδιο, ενώ έκανε τα πάντα προκειμένου να υπονομεύσει το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, που ήταν αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα.

Ο Μπολσονάρο είναι ο Τραμπ των Τροπικών», αναφέρει από την πλευρά του ο γνωστός πολιτικός επιστήμονας Ιαν Μπρέμερ, μιλώντας στην Corriere della Sera. «Χωρίς την επίθεση στην αμερικανική πρωτεύουσα πριν από δύο χρόνια, δεν θα είχαμε βιώσει αυτή την ανταρσία σήμερα», τονίζει επίσης. Ο ίδιος, ωστόσο, εκτιμά ότι «οι αντάρτες θα αποτύχουν στην Μπραζίλια, όπως έγινε και στην Ουάσιγκτον», καθώς «αστυνομία και στρατός είναι πιστοί στον νέο πρόεδρο». Γι’ αυτούς τους λόγους, προσθέτει, «όλα αυτά, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, θα ενισχύσουν τον Λούλα», ο οποίος «εάν καλέσει τον στρατό να επέμβει, αυτός σίγουρα θα το κάνει για να προασπίσει τη νομιμότητα». Καταλήγει δε με αναφορά στην αύξηση της δημοτικότητας του νυν προέδρου, η οποία ενώ τώρα κινείται ανάμεσα στο 50%-60%, αναμένεται να εκτιναχθεί στο 60%-70%.

Για Κίνα: Μεγάλες ουρές δημιουργήθηκαν χθες έξω από τα γραφεία ανανέωσης διαβατηρίων στην Κίνα μετά την κατάργηση των συνοριακών ελέγχων Covid στη χώρα, οι οποίοι εμπόδιζαν σε μεγάλο βαθμό τους 1,4 δισ. πολίτες της να ταξιδέψουν επί τρία χρόνια αναφέρει ο Guardian. Η άρση και αυτών των περιορισμών είναι ένα από τα τελευταία βήματα της Κίνας για την κατάργηση του καθεστώτος «μηδενικής Covid», το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο μήνα έπειτα από ιστορικές διαμαρτυρίες πολιτών κατά της συνέχισης της καραντίνας.

Το νόμισμα και τα χρηματιστήρια της Κίνας ενισχύθηκαν χθες, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν ότι η επαναλειτουργία θα μπορούσε να συμβάλει στην αναζωογόνηση μιας οικονομίας 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων η οποία υφίσταται τη χαμηλότερη ανάπτυξη εδώ και σχεδόν μισό αιώνα αναφέρουν οι FT. Η κίνηση του Πεκίνου να εγκαταλείψει τις απαιτήσεις καραντίνας για όσους εισέρχονται στη χώρα, αναμένεται να δώσει ώθηση στα ταξίδια στο εξωτερικό, καθώς οι Κινέζοι δεν θα αντιμετωπίζουν τους περιορισμούς αυτούς όταν επιστρέφουν. Ομως οι πτήσεις είναι σπάνιες και πολλά κράτη απαιτούν αρνητικές εξετάσεις από τους επισκέπτες από την Κίνα, επιδιώκοντας να περιορίσουν τα κρούσματα – στο εσωτερικό της χώρας τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη, όπως και οι νεκροθάλαμοι. Η Κίνα, επίσης, απαιτεί αρνητικές εξετάσεις Covid πριν από την αναχώρηση από τους ταξιδιώτες. Κορυφαίοι αξιωματούχοι υγείας της Κίνας και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι μολύνσεις από Covid κορυφώνονται σε ολόκληρη τη χώρα και υποβαθμίζουν την απειλή που αποτελεί πλέον η ασθένεια.

Οι ειδικοί αναρωτιούνται τι είναι αυτό που έκανε τις κινεζικές αρχές να εγκαταλείψουν την πολιτική της μηδενικής Covid. Ενας σοβαρός παράγοντας, γράφει ο ιστορικός Τιερί Βολτόν, είναι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. «Τρία έτη εγκλεισμού απομόνωσαν την Κίνα από τον υπόλοιπο κόσμο, με αποτέλεσμα την κατάρρευση των εμπορικών ανταλλαγών και την πτώση της παραγωγής. Οι επίσημες εκτιμήσεις για φέτος αναφέρουν ανάπτυξη 3%, κάτι που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της ανεργίας. Μετά τις μεταρρυθμίσεις της δεκαετίας του 1980, το Κομμουνιστικό Κόμμα στήριξε την αξιοπιστία του στην οικονομική επιτυχία. Αν η ανάπτυξη πέσει, το κόμμα χάνει την αξιοπιστία του, κυρίως απέναντι στη μεσαία τάξη που αποτελεί το 25% του πληθυσμού.

Στη Βρετανία: Τα πρωτοσέλιδα είναι αφιερωμένα στις συνεντεύξεις του Πρίγκιπα Χάρι για τη σχέση του με τη βασιλική οικογένεια με τις οποίες ήθελε να προαναγγείλει το αυτοβιογραφικό του έργο «Spare», που κυκλοφορεί επισήμως σήμερα σε 16 γλώσσες.

Αποσπάσματα της αυτοβιογραφίας διέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα στην Ισπανία πριν από την ημερομηνία δημοσίευσης, σήμερα.

Στην τελευταία συνέντευξή του στην αμερικανική τηλεόραση, ο Δούκας του Σάσεξ απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέγοντας “Δεν νομίζω ότι θα είναι ποτέ δυνατό”, αναφέρει η Daily Mail. Πηγές έχουν δείξει ότι ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ είναι τόσο πληγωμένος και εξοργισμένος από τις κατηγορίες του αδελφού του ότι δεν έχει “καμία όρεξη” να του μιλήσει, προσθέτει η εφημερίδα.

Με τη τελευταία συνέντευξη ο Χάρι ξεπέρασε την “κόκκινη γραμμή” του πατέρα του αποκαλώντας τη μητριά του Camilla, τη Βασίλισσα σύζυγο, “επικίνδυνη”, αναφέρει η Sun. Οι ισχυρισμοί του Πρίγκιπα Χάρι για τα γεγονότα, μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει απάντηση από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ή το Παλάτι του Κένσινγκτον.

Ο δευτερότοκος του Κάρολου και της Νταϊάνας καταπατάει από καιρό έναν σιωπηρό κανόνα της βρετανικής μοναρχίας, τον οποίο σεβόταν απόλυτα η γιαγιά του, η βασίλισσα Ελισάβετ: never complain, never explain. «Ποτέ μην παραπονιέσαι, ποτέ μην εξηγείς». Και οι Βρετανοί μοιάζει να έχουν κουραστεί με αυτό που παραπέμπει περισσότερο σε σαπουνόπερα παρά σε σαιξπηρικό δράμα. Μόλις ένα 26% βλέπει σήμερα με θετικό μάτι τον Χάρι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Yougov – αν και μεταξύ των νέων ηλικίας 18-24 χρόνων το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 41%. Η κόπωση αποτυπώνεται και στην τηλεθέαση: τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Χάρι στο ITV παρακολούθησαν 4,1 εκατομμύρια τηλεθεατές, έναντι 11,1 εκατομμυρίων που είχαν παρακολουθήσει τη θρυλική πια συνέντευξη του ιδίου και της Μέγκαν στην Οπρα το 2021 αναφέρει η Daily Express.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα