back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τι προβλέπουν τα προγράμματα για ευάλωτα νοικοκυριά

Διαβάστε επίσης

Ιδιαίτερα αυξημένο εμφανίζεται, το τελευταίο διάστημα, το ενδιαφέρον από πλευράς ευάλωτων δανειοληπτών, οι οποίοι επιθυμούν να υπαχθούν για 15 τουλάχιστον μήνες στο ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας τους, με την κρατική επιδότηση των δόσεων των δανείων τους, και αυτό έως ότου συσταθεί και λειτουργήσει ο ειδικός Φορέας ο οποίος και θα αναλάβει τη διαχείριση των στεγαστικών δανείων όπως προβλέπει το πλαίσιο της «2ης ευκαιρίας».

Το πρόγραμμα αυτό αφορά ευάλωτους οφειλέτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με κατασχέσεις και πλειστηριασμό της πρώτης κατοικία τους.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος για το οποίο η ανταπόκριση ήταν περιορισμένη έως πρόσφατα είναι:

1) Κρατική επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου από 70-210 ευρώ το μήνα.

2) Η κρατική επιδότηση θα αφορά 15 μηνιαίες δόσεις.

3) Αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από πλευράς των πιστωτών (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις).

Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα και την παροχή κρατικής επιδότησης είναι η κάλυψη των κριτηρίων επιλεξιμότητας, σύμφωνα με τα οποία:

α) Το συνολικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως του ποσού των 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

β) Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Τον Φεβρουάριο οι αιτήσεις για επιδότηση από τις Τράπεζες των σταγαστικών δανείων για 30.000 δανειολήπτες

Εως στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί και το νέο πρόγραμμα επιδότησης συνεπών δανειοληπτών από τις τράπεζες για 12 μήνες, μέσω της μείωσης κατά 50% των αυξήσεων στα επιτόκια των δανείων τους που προκλήθηκαν από τις αυξήσεις του βασικού επιτοκίου της Ε.Κ.Τ.

Δικαιούχοι, μετά από τη συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών με τις διοικήσεις των Τραπεζών θα είναι περίπου 30.000 ενήμεροι δανειολήπτες με στεγαστικό δάνειο ή και δάνειο μικρών επιχειρήσεων, το οποίο έχει ως εμπράγματη υποθήκη την 1η κατοικία.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια είναι τα ίδια που ισχύουν για το πρόγραμμα επιδότησης των δόσεων στεγαστικών δανείων για ευάλωτα νοικοκυριά.

Στο πρόγραμμα επιδότησης του επιτοκίου 12 δόσεων του δανείου από πλευράς τραπεζών δεν θα είναι επιλέξιμες οφειλές που προέρχονται από νέα δάνεια που χορηγήθηκαν μετά τις 15 Δεκεμβρίου.

Η επιδότηση θα διακόπτεται εάν ο επιδοτούμενος οφειλέτης του δανείου καταστεί υπερήμερος στην εξυπηρέτηση του δανείου του για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο τους ενός μηνός.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα