back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 13:00

Διαβάστε επίσης

Συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο η πτωτική πορεία του πληθωρισμού καταγράφοντας μονοψήφια αύξηση 7,2%,έναντι 8,5% τον Νοέμβριο. Ωστόσο ο δείκτης του κλάδου των τροφίμων παραμένει σε διψήφια ποσοστά αύξησης στα επίπεδα του 15,5% ,αποτυπώνοντας έτσι τις διαδοχικές ανατιμήσεις και την ακρίβεια που εξακολουθούν να διατηρούν υψηλό το κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών και ειδικά τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών.

Η μείωση του τιμαρίθμου οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και του ρεύματος, που ωστόσο κι αυτές εμφανίζουν αυξητικές τάσεις αλλά σε μονοψήφιο βαθμό. Όσον αφορά το 2022 ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 9,6%, αρκετά κοντά στις προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Και νέο κύμα ανατιμήσεων προσεχώς, το δεύτερο μέσα σε λίγες μέρες, στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με τους νέους τιμοκαταλόγους από τους προμηθευτές και τη βιομηχανία, έρχονται αυξήσεις που κινούνται από 20% έως 25% σε βασικές κατηγορίες προϊόντων όπως τα τυροκομικά, το γάλα, το γιαούρτι και τα επιδόρπια.

Το αυξανόμενο κόστος ζωής είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για το 100% των Ελλήνων, έναντι 93% των πολιτών στην ΕΕ, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο.

Με μαύρες σημαίες στα κάγκελα του Εφετείου συνεχίζεται η δίκη για την τραγωδία στο Μάτι ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου που σήμερα άκουσε μία από τις πιο τραγικές ιστορίες που σημάδεψαν την 23η Ιουλίου του 2018. Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο πυροσβέστης Ανδρέας Δημητρίου που η φωτιά τού στέρησε το μόλις έξι μηνών μωρό του και λίγες ημέρες αργότερα και την σύζυγο του. Οι συγγενείς του βρέφους έφθασαν στο δικαστήριο κρατώντας ένα λευκό τριαντάφυλλο.

Kατά της γνωμοδότησης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, για την ΑΔΑΕ και τις παρακολουθήσεις, τάσσονται 16 καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου, ανάμεσά τους οι Νίκος Αλιβιζάτος και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, τονίζουν μεταξύ άλλων ότι η ελεγκτική αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ απονέμεται σε αυτήν απευθείας από το Σύνταγμα, σημειώνοντας πως “η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών δεν έχει απλώς τη δυνατότητα αλλά την υποχρέωση να ελέγχει την ΕΥΠ, τους παρόχους και κάθε άλλον εμπλεκόμενο παράγοντα για το αν κάνουν καλά τη δουλειά τους».

Ως κόλαφο χαρακτήρισε από τη Βουλή την κοινή δήλωση των 16 Συνταγματολόγων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Την ιδιαίτερη εκτίμησή του στο πρόσωπο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εξέφρασε από το ίδιο βήμα ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Αντιθέτως, ιδιαίτερα αυστηρή στην κριτική της ήταν η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία ανέφερε ότι η συγκεκριμένη γνωμοδότηση είναι και θεσμικά άστοχη και νομικά εσφαλμένη κατά την πλειοψηφία του νομικού κόσμου της χώρας, ενώ μπορεί να εκληφθεί ως προσπάθεια επηρεασμού.

“Οι έλεγχοι πρέπει να συνεχιστούν, καλυπτόμαστε από το Σύνταγμα” δήλωσε στον Αθήνα 9.84 η Κατερίνα Παπανικολάου, δικηγόρος και μέλος της ΑΔΑΕ.

Τόνισε πως ανεξάρτητες αρχές, όπως η ΑΔΑΕ, υπόκεινται σε έλεγχο, αλλά δεν ανήκουν στην εποπτεία ούτε της δικαστικής ούτε της εκτελεστικής εξουσίας, υπενθύμισε πως η γνωμάτευση Ντογιάκου δεν είναι δεσμευτική  και ξεκαθάρισε πως οι πάροχοι δεν δικαιούνται να αρνηθούν τον έλεγχο.

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιεί σε λίγη ώρα ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή την γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Οι τουρκικές αρχές χρησιμοποιούν τα δικαστήρια και τη νομοθεσία για να στοχοποιήσουν τους διαφωνούντες ενόψει των εκλογών, αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το AKP, το κόμμα του Ερντογάν, μπορεί να χάσει την εξουσία, την οποία κατέχει εδώ και 20 χρόνια.

Στα σκαριά νέο μη-επανδρωμένο drone, με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Οικονομικών.

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και τέσσερα Πανεπιστήμια υπογράφουν σε μία ώρα μνημόνιο συνεργασίας για τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή του νέου αεροχήματος, υπό την εποπτεία των υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.

Στόχος η περαιτέρω ανάπτυξη εγχώριας τεχνογνωσίας σε τομείς επιστήμης και καινοτομίας.

“Η Ανοιχτή Πόλη” με τη λογική ” όχι σε όλα” υπονομεύει ζωτικές λειτουργίες του Δήμου, δήλωσε ο Δημαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, με αφορμή την προσφυγή της δημοτικής παράταξης  με επικεφαλής τον Νάσο Ηλιόπουλο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, προκειμένου να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου που ελήφθησαν στη συνεδρίαση της 27ης Δεκεμβρίου.

Ανάμεσα στις αποφάσεις που έχουν εγκριθεί, περιλαμβανόταν η σίτιση των παιδιών του Μουσικού και του Καλλιτεχνικού Σχολείου, η θέρμανση του κολυμβητηρίου στο Σεράφειο και κτηνιατρικά φάρμακα για τα μικρά αδέσποτα ζώα.

Κυκλώνας στην Καλιφόρνια προκάλεσε νέες σφοδρές βροχοπτώσεις στην ήδη πολύπαθη αμερικανική πολιτεία.

18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα τις τελευταίες ημέρες. Το έδαφος δεν μπορεί πλέον να απορροφήσει τον όγκο του νερού, ενώ έχουν προκληθεί εκτεταμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε κάποιες περιοχές της Καλιφόρνιας έχει καταγραφεί ρεκόρ 150 ετών στα επίπεδα βροχόπτωσης.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου ανεβαίνει ξανά στη σκηνή με τη νέα του δουλειά, που κάνει πρεμιέρα σήμερα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τίτλο ΙΝΚ. Η Βάσια Μπακετέα θα μας πει περισσότερα…

Και ο καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες σήμερα στην Αττική. Θερμοκρασία στην Αθήνα έως 15 βαθμούς Κελσίου. 14 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα