back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 17:00

Διαβάστε επίσης

Αποζημιώσεις στα θύματα ηλεκτρονικής απάτης από τις τράπεζες προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που βρίσκεται σε διαβούλευση. Με βάση τα προβλεπόμενα, πολίτες που χάνουν τα χρήματά τους ακόμη και από δική τους αμέλεια, θα αποζημιώνονται, όμως για ποσά άνω των 1.000 ευρώ. Όσον αφορά τις διαδικτυακές απάτες, όποιος πέσει θύμα τους, θα μπορεί πλέον να αποζημιωθεί. Η νέα νομοθεσία προβλέπει ότι μέχρι τα 1.000 ευρώ, είναι υπεύθυνος ο κάτοχος του e-banking. Δηλαδή είναι υπεύθυνος ο πολίτης. Αν όμως γίνει ένα έμβασμα, μια μεταφορά χρηματική πάνω από 1.000 ευρώ, τη διαφορά την καλύπτει η τράπεζα. Στην περίπτωση που κάποιος χάσει ή του κλέψουν τη χρεωστική κάρτα με την οποία κάνει τις καθημερινές του αγορές, και αυτός που την έχει κλέψει ή την βρει προχωρήσει σε αγορές, ο κάτοχος της κάρτας ευθύνεται για τα πρώτα 50 ευρώ.

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα για τη δεύτερη πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 3,6 δις ευρώ.

Στο 7,2% δαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, από 8,5% τον Νοέμβριο, με συνέπεια ο ετήσιος πληθωρισμός να διαμορφώνεται στο 9,6%. Αύξηση κατά 15,5% καταγράφει, πάντως, ο κλάδος των τροφίμων. Σημαντικές οι ανατιμήσεις στις μεταφορές: 32,9% στα ταξί, 36,7 στα αεροπλάνα, 26,7% στα πλοία. Στο 50% η αύξηση στο φυσικό αέριο, στο 24,7% στα καύσιμα κίνησης.

Αντιμέτωποι με νέο κύμα ανατιμήσεων θα έρθουν οι καταναλωτές το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τους νέους τιμοκαταλόγους, οι αυξήσεις θα κυμανθούν από 20% έως 25% σε βασικές κατηγορίες προϊόντων όπως τα τυροκομικά, το γάλα, το γιαούρτι και τα επιδόρπια. Ανατιμήσεις από 10-20% σε ζυμαρικά, ελαιόλαδο, απορρυμαντικά και γενικά τρόφιμα παντοπωλείου – αυξήσεις 3-4% ζητούν οι προμηθευτές ζαχαρωδών, μπισκότων και αλκοολούχων ποτών.

Tο αυξανόμενο κόστος ζωής είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για το 100% των Ελλήνων, έναντι 93% των πολιτών στην ΕΕ, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο. “Είναι πλέον δεδομένο: Με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη οι πολίτες όχι μόνο φτωχοποιούνται, αλλά πληρώνουν ένα βαρύ και άδικο τίμημα, για να τροφοδοτούνται και να ενισχύονται τα υπερκέρδη των μονοπωλίων. Η πολιτική αλλαγή είναι η μόνη διέξοδος”, ανέφερε σε δήλωσή της on camera η Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

“Το καλάθι του νοικοκυριού παραμένει ανθεκτικό, σήμερα, για 11η εβδομάδα. Οι τιμές στο 93% των προϊόντων είτε έχουν μείνει σταθερές, είτε έχουν πτωτική πορεία”, δήλωσε ο αν. υπ. Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

“Συντονισμένο πόλεμο φθοράς, ο οποίος δεν είναι πολιτικός”, καταλόγισε στην αντιπολίτευση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Ερωτηθείς για την αντίθεση 16 συνταγματολόγων με τη γνωμοδότηση Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι “η κυβέρνηση υπερασπίζεται τους νόμους της. Αν οι νόμοι αυτοί κριθούν στο μέλλον αντισυνταγματικοί από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, αυτό είναι μίας άλλης τάξεως συζήτηση”.

Νέες βολές κατά της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση, με αιχμή τη γνωμοδότηση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. “Το ερώτημα είναι απλό: Θα αποδεχθεί δημόσια ο κ. Μητσοτάκης ότι η ΑΔΑΕ έχει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να ερευνήσει ποιοι είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ ή θα μείνει ως ένοχος, μόνος του με τον κ. Ντογιάκο να κρύβεται πίσω από μία βολική μεν, κατάφωρα αντισυνταγματική δε, γνωμοδότηση;” τονίζει o ΣΥΡΙΖΑ. “Η παρέμβαση των 16ι συνταγματολόγων αποτελεί ένα ηχηρό καμπανάκι για την υποβάθμιση του κράτους Δικαίου στη χώρα”, σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Στο μεταξύ, με θέμα τη γνωμοδότηση Ντογιάκου συνεδριάζει εκτάκτως το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. “Οι έλεγχοι της ΑΔΑΕ πρέπει να συνεχιστούν, καλυπτόμαστε από το Σύνταγμα” δήλωσε στον Αθήνα 9.84 η Κατερίνα Παπανικολάου, δικηγόρος και μέλος της Αρχής.

Για “τραγική κατάσταση στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας, σε μια περίοδο αναζωπύρωσης της υγειονομικής κρίσης και τεράστιας έλλειψης φαρμάκων, εξαιτίας των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη”, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

“Η ΕΕ θα απαντήσει στις ελλείψεις φαρμάκων με μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής νομοθεσίας”, δηλώνει η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, απαντώντας στη σχετική επιστολή του υπ. Υγείας, Θάνου Πλεύρη, με την οποία είχε ζητήσει μέτρα για τις ελλείψεις σε επίπεδο ΕΕ. Αυξημένη κατά 50% η επισκεψιμότητα στα δημοτικά ιατρεία Αθηναίων, δηλώνει στον Αθήνα 9,84 ο αντιδήμαρχος Υγείας, Μάνος Καλαμπόκας.

Εκτός ψηφοδελτίων του ΚΚΕ θα μείνει, με δική της απόφαση, μετά από 30 χρόνια κοινοβουλευτικής παρουσίας, η Αλέκα Παπαρήγα. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ θα είναι ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

Καθαρό σήμα και γρήγορες ταχύτητες στο Ίντερνετ θα έχουν οι επιβάτες του Μετρό από τον προσεχή Μάρτιο, καθώς ξεκινά το έργο κάλυψης του δικτύου του Μετρό με σήμα κινητής τηλεφωνίας, όπως ανακοίνωσε η ΣΤΑΣΥ.

Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών υπάλληλος του γραφείου απωλεσθέντων εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης, 41 ετών, για κλοπές αντικειμένων από αποσκευές επιβατών στο Ελ. Βενιζέλος.

Στη διεθνή επικαιρότητα: Στις αρχές Φεβρουαρίου μια ενδεχόμενη συνάντηση με τον Σύρο ομόλογό του δηλώνει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στην αθλητική σας ενημέρωση: Ο Πανσερραϊκός επικράτησε με 0-1 του Απόλλωνα Πόντου και προκρίθηκε στη φάση των «8» του Κυπέλλου Ελλάδας. Τα ζευγάρια των προημιτελικών: ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός, Απόλλων Παραλιμνίου – Λαμία, Ολυμπιακός – Άρης και ΑΕΚ – Πανσερραϊκός. Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν στο διάστημα 17 έως 19 Ιανουαρίου και οι ρεβάνς στο διάστημα 24 έως 26 του ίδιου μήνα.

Πολιτισμός: Νέες ταινίες απόψε στις κινηματογραφικές αίθουσες. Η Νάνσυ Αγγελοπούλου μας ενημερώνει…

Και ο καιρός: Τοπικές βροχές και πιθανώς στα θαλάσσια- παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες, αύριο, στην Αττική. Βελτίωση από το μεσημέρι. Άνεμοι βόρειοι έως 6 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου – 13 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα