back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Παραβατική η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, σύμφωνα με έκθεση του Κογκρέσου

Διαβάστε επίσης

Την προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας με τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά καταγράφει έκθεση της Υπηρεσίας Μελετών του Κογκρέσου.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας χάνουν τη δυναμική τους, ενώ υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τις αναβαθμισμένες σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα. Επιπλέον καταγράφει ότι υπάρχει η «τάση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κρατήσουν την Τουρκία σε απόσταση μέχρι τις εκλογές», ενώ αναφέρεται ότι «ο Πρόεδρος Μπάιντεν περιορίζει τις συναντήσεις του με τον Τούρκο ομόλογο του στο περιθώριο πολυμερών διασκέψεων.

Το ζήτημα των αλιευτικών δικαιωμάτων είναι κυρίως ευρωπαϊκό και έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε την ΕΕ για μια πρακτική η οποία προσβάλλει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για την χθεσινή επιστολή του στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σχετικά με την παράνομη δραστηριότητα τουρκικών αλιευτικών. Από την Υποσαχάρια Αφρική, όπου βρίσκεται, τόνισε πως «η ανοχή πλέον τελειώνει».

Νωρίτερα γνωστοποιήθηκε η αποστολή της εν λόγω επιστολής, με αφορμή την παράνομη αλιεία από τους Τούρκους ψαράδες εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά και τη συμπεριφορά της Τουρκικής ακτοφυλακής, η οποία φθάνει στα όρια του ατυχήματος.
Χθες σε νέες υπερπτήσεις προχώρησαν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, πάνω από την Παναγιά, τις Οινούσσες και τη Ζουράφα.

Την προκλητική ρητορική συνέχισε και χθες ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε αυτή τη φορά σε χώρες που ληστεύουν, προσβάλλουν και σκοτώνουν τους πρόσφυγες στο Αιγαίο. Τόνισε ότι η Τουρκία πέρυσι στο Αιγαίο διέσωσε 20 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα