back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Στρατηγική ευθυγράμμιση» ΗΠΑ – Ιαπωνίας έναντι της Κίνας

Διαβάστε επίσης

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας διακήρυξαν χθες Τετάρτη τη «στρατηγική ευθυγράμμισή» τους όσον αφορά την άμυνα, που κατέστησαν σαφές ότι θα επεκταθεί και στο διάστημα, με φόντο τις ανησυχίες τους για την Κίνα, τις εντάσεις με την Ταϊβάν και την επιτάχυνση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας.

«Συμφωνούμε (…) πως η Κίνα εγείρει τη μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση» για τις δύο χώρες, τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, έπειτα από συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τον ιάπωνα ομόλογό του Γιοσιμάσα Χαγιάσι, τον αμερικανό και τον ιάπωνα υπουργό Άμυνας.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου ο κ. Μπλίνκεν υπογράμμισε πως η κυβέρνησή του «υποδέχεται θερμά» τον νέο αμυντικό προσανατολισμό της Ιαπωνίας, διευκρινίζοντας πως η συμφωνία ασφάλειας και άμυνας των δύο χωρών θα έχει στο εξής εφαρμογή και στο διάστημα.

Οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της μιας ή της άλλης ή συμβάν στο διάστημα μπορεί να σημάνει την ενεργοποίηση του άρθρου 5 της διμερούς συμφωνίας, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε την ανάπτυξη ως το 2025 δύναμης ταχείας αντίδρασης των αμερικανών Πεζοναυτών στην Οκινάουα, για να ενισχυθεί όπως είπε η άμυνα της Ιαπωνίας, καθώς στο Τόκιο εκφράζεται σε ολοένα πιο υψηλούς τόνους ανησυχία για τις δραστηριότητες της Κίνας.

«Θα αντικαταστήσουμε σύνταγμα του πυροβολικού με τη δύναμη αυτή, που θα είναι πιο θανάσιμη και πιο ευκίνητη», είπε ο κ. Όστιν στη συνέντευξη Τύπου.

Κατά τον στρατηγό ε.α., η δύναμη αυτή θα «συμβάλλει με μείζονα τρόπο στη βελτίωση της άμυνας της Ιαπωνίας και θα προωθήσει (τον στόχο) η περιφέρεια Ινδο-Ειρηνικού να είναι ελεύθερη και ανοικτή». Ο κ. Όστιν χρησιμοποίησε τον όρο με τον οποίο η Ουάσιγκτον αναφέρεται πλέον στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Οι μισοί και πλέον από τους σχεδόν 50.000 αμερικανούς στρατιωτικούς στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος είναι ανεπτυγμένοι στην Οκινάουα.

Η σύνοδος των υπουργών έγινε πριν από αυτήν που θα έχουν αύριο ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα, στο πλαίσιο περιοδείας του τελευταίου στην Ευρώπη και στη βόρεια Αμερική.

Ο κ. Κισίντα, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της G7 το 2023, μετέβη στη Γαλλία και στην Ιταλία και χθες βρισκόταν στη Βρετανία, όπου υπέγραψε «συμφωνία αμοιβαίας πρόσβασης» των στρατών της μιας χώρας στην επικράτεια της άλλης με τον βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ. Αναμένεται σήμερα στον Καναδά.

Στην Ουάσιγκτον, οι υπουργοί εξέφρασαν ικανοποίηση για την «εκσυγχρονισμένη συμμαχία» τους μπροστά στη νέα εποχή «στρατηγικού ανταγωνισμού με την Κίνα, σύμφωνα με τον ιάπωνα ΥΠΕΞ.

Τον Δεκέμβριο, η Ιαπωνία ανακοίνωσε εκ βάθρων αναθεώρηση του δόγματός της για την άμυνα, προβλέπει πλέον κολοσσιαία αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της την προσεχή πενταετία.

Πρόκειται για μείζονα αλλαγή για τη χώρα αυτή, το πασιφιστικό Σύνταγμα της οποίας, υιοθετημένο μετά την ήττα της στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θεωρητικά της απαγόρευε να έχει αληθινό στρατό.

Το ζήτημα της Ταϊβάν και των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας βρισκόταν στο επίκεντρο των συνομιλιών, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι βορειοκορεατικές πυραυλικές δοκιμές και η «ολοένα πιο πολεμοχαρής συμπεριφορά» της Κίνας απαιτούν «να δείξουμε πως διαθέτουμε επαρκή μέσα για την αποτροπή κάθε δυνητικού αντιπάλου», έλεγε πριν από τη σύνοδο των υπουργών αμερικανός διπλωμάτης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Οι Ιάπωνες δεν θέλουν να ριχτούν στον δρόμο του πυρηνικού εξοπλισμού και αυτό είναι κάτι που δεν θα θέλαμε ούτε εμείς, αλλά το να έχεις τη δυνατότητα να ανταποδώσεις, αυτό είναι αποτροπή», πρόσθεσε.

Ο κ. Όστιν έκανε λόγο μετά τη συνάντηση για σχέδια που θα «ενισχύσουν την αποτροπή στην περιφέρεια και θα μας επιτρέψουν να υπερασπιζόμαστε την Ιαπωνία και τον λαό της πιο αποτελεσματικά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα