back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τέλος η ανοχή στις παράνομες πρακτικές Τούρκων αλιέων – Επιστολή Δένδια σε Μπορέλ

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζει η Αθήνα τη διεθνοποίηση των προκλητικών συμπεριφορών εκ μέρους της Τουρκίας, με αφορμή αυτή τη φορά, την παράνομη και λαθραία αλιεία τουρκικών σκαφών εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Εξαιτίας και της πρόσφατης παράνομης δραστηριότητας τουρκικών αλιευτικών στο Φαρμακονήσι, σε επιστολή που απέστειλε στις 10 Ιανουαρίου προς τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επί της ουσίας ζητά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού, που απαγορεύει εισαγωγές στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αλιευμάτων από την Τουρκία.

Στην εν λόγω επιστολή επισημαίνεται ότι τα περιστατικά λαθραίας αλιείας αποτελούν ακόμη ένα μέσο για την υλοποίηση της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας και την αμφισβήτηση του status quo της περιοχής, ενώ υπογραμμίζεται ότι η συγκεκριμένη πρακτική αυξάνει την πιθανότητα «ατυχήματος», το οποίο θα μπορούσε να εργαλειοποιηθεί από την Αγκυρα προκειμένου να κλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας τονίζει την ανάγκη η Ε.Ε., «εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την ανωτέρω πρακτική, να λάβει μέτρα τα οποία θα επιβάλλουν οικονομικό κόστος στην Τουρκία» και ζητεί την εφαρμογή του κανονισμού (1005/2008) για την καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας, ο οποίος προβλέπει ότι «εάν δεν συμμορφώνεται μια τρίτη χώρα, χαρακτηρίζεται “μη συνεργαζόμενη” και μπορούν να απαγορευθούν τα προϊόντα αλιείας στην αγορά της Ε.Ε.». Με αυτόν τον τρόπο, σημειώνει ο κ. Δένδιας, η Ε.Ε. θα αποστείλει ηχηρό μήνυμα στην Αγκυρα.

“Η ανοχή πλέον τελειώνει”

Από την Υποσαχάρια Αφρική, όπου βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην επιστολή λέγοντας ότι: «ενημέρωσα τον κ. Μπορέλ για την πρακτική της Τουρκίας και τις παρανομίες που γίνονται τόσο από τους Τούρκους ψαράδες, όσο και από την ακτοφυλακή. Η ανοχή πλέον τελειώνει». Παράλληλα, ανέφερε ότι το ζήτημα των αλιευτικών δικαιωμάτων δεν είναι ζήτημα μόνο των χωρών, είναι κυρίως ευρωπαϊκό ζήτημα. «Έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε για μία πρακτική η οποία προσβάλλει το ευρωπαϊκό κεκτημένο», είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Δένδιας στην επιστολή του αναφέρεται στο επεισόδιο της 5ης Ιανουαρίου, όταν τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων περιπολικό του Λιμενικού Σώματος το οποίο εκτελούσε αποστολή αναγνώρισης τριών τουρκικών αλιευτικών που βρίσκονταν παράνομα εκεί. Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, στην επιστολή ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η συχνά επιθετική στάση από πλευράς Τούρκων αλιέων όχι μόνον εναντίον σκαφών του Λ.Σ., αλλά και εναντίον ελληνικών αλιευτικών σκαφών, στρέφεται κατά των νόμιμων αλιευτικών δραστηριοτήτων Ελλήνων αλιέων.

Με έμφαση στο Δίκαιο της Θάλασσας

Την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών πραγματοποίησε χθες ο Νίκος Δένδιας στην Ακτή του Ελεφαντοστού, στο πλαίσιο τριήμερης περιοδείας στη Δυτική Αφρική.

Σε δηλώσεις του πριν από το γεύμα εργασίας με την υπουργό Εξωτερικών της Ακτής Ελεφαντοστού, Κάντια Κάμαρα στο Αμπιτζάν, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ακτής του Ελεφαντοστού μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω και υπογράμμισε την ετοιμότητα της Ελλάδας να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα για την ενίσχυσή τους. «Η γεωγραφική μας εγγύτητα και οι αλληλένδετες προκλήσεις, όπως η μετανάστευση, η τρομοκρατία, η ανάγκη για οικονομική ανάπτυξη, η ανάγκη για τη δημιουργία μιας καλύτερης ζωής για τους πολίτες μας, καθιστούν την Ακτή Ελεφαντοστού έναν πολύ σημαντικό εταίρο για εμάς» σημείωσε.

Έμφαση έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών στο γεγονός πως η Ακτή του Ελεφαντοστού είναι μέλος της ομάδας των φίλων της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), διαβλέποντας μεγάλο πεδίο συνεργασίας. «Για την Ελλάδα, το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας είναι το ιερό ευαγγέλιο, το ιερό βιβλίο της εξωτερικής μας πολιτικής. Και είμαστε ευτυχείς να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε με χώρες και ηγέτες που έχουν την ίδια προσέγγιση με εμάς» διαμήνυσε ο Νίκος Δένδιας.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα