back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η Τουρκία ακύρωσε την επίσκεψη του προέδρου της Σουηδικής βουλής λόγω ” προπαγάνδας υπέρ του YPG/PKK”

Διαβάστε επίσης

Κλιμακώνεται εκ νέου η αντιπαράθεση μεταξύ Άγκυρας και Στοκχόλμης για θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες, σε συνδυασμό με το βέτο με το οποίο έχει απειλήσει η Τουρκία κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και την Φινλανδίας.

Τελευταίο επεισόδιο στην αντιπαράθεση είναι η ακύρωση από τον πρόεδρο του Τουρκικού κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ της επίσημης επίσκεψης του Σουηδού ομολόγου του Αντρέας Νόρλενς στην Τουρκία στις 17 Ιανουαρίου. Αιτιολογία της ακύρωσης είναι η “υποστήριξη της τρομοκρατικής προπαγάνδας του YPG/PKK” από το Σουηδικό κοινοβούλιο.

Χθες το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε για εξηγήσεις τον πρεσβευτή της Σουηδίας στην Άγκυρα, με αφορμή διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη κατά την οποία Κούρδοι κρέμασαν ανάποδα ομοίωμα του Ταγίπ Ερντογάν. Στον Στέφαν Χέρστρομ μεταφέρθηκε η διαμαρτυρία της τουρκικής πλευράς σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλείται το Reuters.

Η τουρκική ηγεσία φέρεται να έχει εξοργιστεί με την απόφαση της Στοκχόλμης να μην παραδώσει στην Άγκυρα τα τέσσερα άτομα την έκδοση των οποίων ζήτα από το 2019 η Τουρκία με το αιτιολογικό ότι συνδέονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 . Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας αποφάσισε το περασμένο καλοκαίρι ότι οι τέσσερις δεν μπορούν να εκδοθούν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Τομπίας Μπίλστρομ, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις των Κούρδων στην Στοκχόλμη  δήλωσε από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση του απέχει από «απειλές και μίσος κατά των πολιτικών εκπροσώπων». Χωρίς να κατονομάσει κάποια συγκεκριμένη χώρα, πρόσθεσε: «Η απεικόνιση ενός λαϊκά εκλεγμένου προέδρου ως εκτελούμενου έξω από το Δημαρχείο είναι αποτρόπαιο».

Τα λόγια του δεν άμβλυναν την οργή στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι σε μια ιστορική απόφαση τον Μάιο του 2022 , η Σουηδία και η Φινλανδία ανακοίνωσαν ότι επιθυμούν να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ενώ 28 από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει τις υποψηφιότητές τους, η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν το έχουν κάνει . Η Άγκυρα έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να επικυρώσει τις αιτήσεις εκτός εάν οι δύο χώρες κάνουν περισσότερα για να καταστείλουν τις κουρδικές ομάδες που θεωρεί τρομοκράτες.

Σουηδία και η Φινλανδία έχουν υπογράψει τριμερή συμφωνία με την Τουρκία με στόχο να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Πηγή: The Guardian, Reuters

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα