back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στις πρώτες σελίδες του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο «σκοτεινός πρίγκιπας» της Βάγκνερ που εμφανίζεται ως πιθανός διάδοχος του Πούτιν, η ανησυχία για τσουνάμι λοιμώξεων λόγω της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, ο διορισμός ειδικού ανακριτή για τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του Μπάιντεν και οι ορθές προβλέψεις της Exxon για την κλιματική αλλαγή από τη δεκαετία του ΄70 είναι μερικά από τα βασικά θέματα σήμερα στον διεθνή Τύπο.

Για Ε.Ε – διαφθορά: Πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες και δίκτυα επικεντρώνονται στο σχέδιο 14 σημείων που παρουσίασε χθες η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στους επικεφαλής των ευρωομάδων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στη «σκιά» του Qatar Gate.

Με βάση τα 14 σημεία που περιλαμβάνουν οι ανακοινώσεις της Ρομπέρτα Μέτσολα, εφόσον βεβαίως γίνουν δεκτά και υπερψηφιστούν, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των ευρωπαίων πολιτών δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εμπλέκονται σε διαδικασίες «λόμπινγκ» για δύο τουλάχιστον χρόνια από τη στιγμή που θα εγκαταλείπουν τη θέση τους στην Ευρωβουλή. Κάτι που, όπως είναι γνωστό, δεν έκανε ο Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος φέρεται ότι είναι ο «εγκέφαλος» του συγκεκριμένου κυκλώματος και δεν περίμενε ούτε… ημέρα για να εμπλακεί στις επικερδείς συναλλαγές με τους ευγενικούς «χορηγούς» της Ευρώπης, αναφέρει το Politico.

Επίσης, οι ευρωβουλευτές δεν θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν σε ανεπίσημες «ομάδες φιλίας» με τρίτες, εκτός ΕΕ χώρες, ενώ δεν θα έχουν δικαίωμα να διατηρούν παράλληλα διευθυντικές θέσεις σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Θα υποχρεούνται δε και σε κατάθεση πόθεν έσχες αναφορικά με τις άλλες πηγές εισοδήματος που έχουν, πέρα από τον νόμιμο μισθό τους και τα διάφορα επιδόματα. Οσο για εκείνους που θα εισέρχονται στις εγκαταστάσεις της Ευρωβουλής, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Στρασβούργο, θα οφείλουν να δηλώνουν επισήμως ποιους πρόκειται να συναντήσουν  και για ποιον λόγο. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι τα περισσότερα μέτρα δεν αφορούν μόνο τους ευρωβουλευτές, αλλά και τους συνεργάτες τους και τους λοιπούς υπαλλήλους της Ευρωβουλής.

Στο ίδιο πλαίσιο, αξιωματούχοι της ΕΕ θα διεξάγουν δειγματοληπτικούς και ξαφνικούς ελέγχους σε όλες τις ομάδες λόμπι που έχουν καταγραφεί επισήμως στα μητρώα, ενώ οι μη καταγεγραμμένες δεν θα έχουν δυνατότητα να αναπτύσσουν (επισήμως) τη δραστηριότητά τους. Ταυτόχρονα, τίθεται ο στόχος δημιουργίας ενός ιστοχώρου στην επίσημη σελίδα της Ευρωβουλής στο Διαδίκτυο που θα αφορά ζητήματα διαφάνειας.

Τα περισσότερα από τα μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν σχετικά γρήγορα, δηλαδή μέσα σε λίγους μήνες και χωρίς ιδιαίτερες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αναμένεται δε να ακολουθήσουν και άλλα, τα οποία απαιτούν περισσότερη επεξεργασία και καλύτερη προετοιμασία. Το ερώτημα που θέτουν αρκετοί, βεβαίως, είναι κατά πόσο οι υπάρχοντες μηχανισμοί έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν τα μέτρα που ανακοίνωσε η Μέτσολα, ακόμη και εάν αυτά γίνουν δεκτά.

Στη Ρωσία: «Ο πρίγκιπας του σκότους… πιθανός διάδοχος του Πούτιν» αναφέρουν οι FT. Εν μέσω φημών για την κατάσταση της υγείας του Βλαντίμιρ Πούτιν, το προβάδισμα για τη διαδοχή του φαίνεται σαφώς αυτή τη στιγμή να το έχει ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο «σκοτεινός πρίγκιπας», ένας πρώην κατάδικος που απέκτησε μεγάλη περιουσία όταν ασχολήθηκε με επιχειρήσεις τροφίμων. Επίσης, ηγείται της μισθοφορικής δύναμης Βάγκνερ που αριθμεί περίπου 50.000 άνδρες. Σε αντίθεση με άλλους διεκδικητές της εξουσίας, ο 61χρονος Πριγκόζιν διαθέτει στρατιωτική δύναμη καθώς και πολιτική επιρροή και είναι ο μόνος ολιγάρχης που γίνεται πλουσιότερος και όχι φτωχότερος ως αποτέλεσμα του πολέμου. Καθώς άλλοι πλούσιοι ή ισχυροί Ρώσοι εγκαταλείπουν ή «πέφτουν από τα παράθυρα», ο Πριγκόζιν παραμένει κοντά στον Πούτιν, επισκέπτεται τα στρατεύματά του στο μέτωπο και επικρίνει ατιμώρητα το στρατιωτικό κατεστημένο. Το παρατσούκλι του είναι «σεφ» λόγω της επικερδούς αυτοκρατορίας του στη διανομή τροφίμων και την τροφοδοσία. Αλλά μέσα σε μία δεκαετία έχει δημιουργήσει τη Βάγκνερ, η οποία εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στην Ουκρανία και σε 27 άλλες χώρες.

Καθώς ο καιρός προχωρά, ο Πριγκόζιν είναι αυτός που πρέπει να παρακολουθείται στενά, γράφει η Kiev Post. Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου στην Ουάσιγκτον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «κατέχει μια μοναδικά πλεονεκτική θέση στη ρωσική κρατική δομή και στον χώρο της πληροφόρησης που του επιτρέπει να επεκτείνει την εκλογική του πελατεία στη Ρωσία πιο εύκολα από ό,τι η ατιμασμένη ρωσική ανώτερη στρατιωτική διοίκηση… Ο Πριγκόζιν μπορεί να προωθήσει ελεύθερα τον εαυτό του και τις δυνάμεις του, ενώ ασκεί κριτική στους αξιωματούχους του Κρεμλίνου ή στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χωρίς να φοβάται κάποια τιμωρία».

Για Κίνα: «Συστάσεις στους πολίτες να μην επισκεφθούν ηλικιωμένους συγγενείς τους εν μέσω έξαρσης του Covid» αναφέρει ο Guardian. Iδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται οι Κινέζοι για την εξάπλωση του κορωνοϊού σε ηλικιωμένους συγγενείς τους καθώς σχεδιάζουν να επιστρέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για τις γιορτές του νέου σεληνιακού έτους, που, όπως προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μπορεί να πυροδοτήσουν έξαρση του COVID-19. Η έξαρση που εξαπλώνεται από τις μεγαλουπόλεις της Κίνας σε αγροτικές περιοχές με πιο περιορισμένες ιατρικές υποδομές ασκεί μεγάλες πιέσεις σε ορισμένα νοσοκομεία και αποτεφρωτήρια.

Καθώς τα επίσημα στοιχεία από την Κίνα είναι περιορισμένα, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε χθες ότι θα είναι δύσκολο να τεθεί υπό διαχείριση ο ιός σε μια περίοδο εορτών, που θεωρείται η μεγαλύτερη ετήσια μετανάστευση ανθρώπων στον κόσμο σε καιρό ειρήνης. Οι προειδοποιήσεις προς τους πολίτες από κινέζους ειδικούς σε θέματα υγείας να αποφύγουν τους ηλικιωμένους συγγενείς κατά τη διάρκεια των εορτών ήταν σήμερα οι αναρτήσεις με τις περισσότερες θεάσεις στο Weibo, την αντίστοιχη κινεζική πλατφόρμα του Twitter. Πάνω από δύο δισεκατομμύρια μετακινήσεις αναμένονται σε όλη την Κίνα κατά την περίοδο των εορτών για το νέο σεληνιακό έτος, που ξεκίνησε στις 7 Ιανουαρίου και διαρκεί 40 ημέρες, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών.

Στη Βραζιλία: «Ο Λούλα εκτιμά ότι προσωπικό που πρόσκεινται στον Μπολσονάρο διευκόλυνε την είσοδο των στασιαστών» αναφέρει ο Guardian. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε ότι υποπτεύεται πως σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του πρώην προέδρου, Μπολσονάρο ήταν εκείνοι που διευκόλυναν τους στασιαστές να μπουν στο προεδρικό παλάτι. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Λούλα δεσμεύθηκε να κάνει ξεχωριστές έρευνες για το προσωπικό.

Στο μεταξύ, με βάση τις κατευθύνσεις του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και τις εντολές του ανθρώπου ο οποίος ηγείται των διώξεων κατά των επίδοξων πραξικοπηματιών, του δικαστή Αλεχάντρο ντε Μοράες, η κυβέρνηση και οι Αρχές σκληραίνουν τη στάση τους έναντι των «Μπολσοναριστών» και συλληφθέντων. Ισως δε αυτός να είναι και ο λόγος που ο επικεφαλής του κόμματος του Μπολσονάρο, Βαλντεμάρ Κόστα Νέτο, ξεκαθάρισε πως όσοι διαπιστωθεί ότι συμμετείχαν ενεργά στους βανδαλισμούς κατά κυβερνητικών κτιρίων θα διαγραφούν άμεσα. Πέρα από τη συνέχιση της κράτησης 1.159 ανθρώπων που προσήχθησαν στις 8 Ιανουαρίου, η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου ενέκρινε το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του υπεύθυνου ασφαλείας στην Μπραζίλια και τέως υπουργού Δικαιοσύνης, Αντερσον Τόρες, ο οποίος – όλως τυχαίως… – βρισκόταν επίσης στη Φλόριντα την περασμένη Κυριακή. Μάλιστα, ο Τόρες διεμήνυσε πως προτίθεται να επιστρέψει στη Βραζιλία για να υπερασπιστεί τον εαυτό του – κάτι που έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα κάνει και ο Μπολσονάρο.

Στο μεταξύ, η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας βρήκε στο σπίτι ενός πρώην υπουργού του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου το προσχέδιο διατάγματος που θα επέτρεπε στον ακροδεξιό ηγέτη να προσπαθήσει να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών, αποκάλυψε χθες η εφημερίδα Folha de São Paulo. Το έγγραφο βρέθηκε πριν από δύο ημέρες κατά τη διάρκεια ερευνών στην κατοικία του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Άντερσον Τόρες, για τον οποίο υπάρχει ένταλμα σύλληψης για την φερόμενη ευθύνη του στις επιθέσεις που διέπραξαν χιλιάδες οπαδοί του Μπολσονάρο εναντίον των γραφείων της Προεδρίας, του Κοινοβουλίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Στο Περού: Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στο Περού, καθώς η χώρα βρίσκεται πρακτικά σε κατάσταση εμφυλίου από τις 7 Δεκεμβρίου, όταν το Κογκρέσο καθαίρεσε τον εκλεγμένο πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο και διέταξε την προφυλάκισή του για 18 μήνες, με την κατηγορία της στάσης και της αντιδημοκρατικής εκτροπής. Στη θέση του τοποθετήθηκε τότε η αντιπρόεδρός του, Ντίνα Μπολουάρτε, η οποία ορκίστηκε ως η έκτη πρόεδρος του Περού στη διάρκεια των προηγούμενων πέντε ετών – γεγονός που αποδεικνύει από μόνο του τη βαθιά πολιτική κρίση που μαστίζει τη χώρα των Ανδεων  αναφέρει ο Guardian. Στις βίαιες συγκρούσεις που έχουν γίνει από τότε έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 40 άνθρωποι από τις τάξεις των διαδηλωτών – μεγάλο μέρος των οποίων προέρχεται από τους ιθαγενείς του Περού – που απαιτούν την παραίτηση της Μπολουάρτε, τη διάλυση του Κογκρέσου και την επιστροφή του Καστίγιο. Υπενθυμίζεται πως η αφορμή για την οριστική ρήξη του τελευταίου με το Κογκρέσο δόθηκε εξαιτίας της προσπάθειάς του να το διαλύσει, ενόψει της κατάθεσης πρότασης μομφής σε βάρος του. Oι αντίπαλοι της νέας προέδρου έχουν προχωρήσει σε μπλόκα σε κεντρικές αρτηρίες, ενώ έχουν εισβάλει στα αεροδρόμια της Λίμα και άλλων πόλεων, ενώ έχουν πυρπολήσει αρκετά δημόσια κτίρια. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις, έχουν συγκροτήσει ακόμη και ορισμένα ένοπλα τμήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν θύματα και ανάμεσα στα μέλη των δυνάμεων καταστολής. Η εξέγερση είναι πολύ πιο έντονη κυρίως στον υπανάπτυκτο Νότο της χώρας που στήριξε μαζικά τον Καστίγιο (είναι μόλις ο δεύτερος πρόεδρος της χώρας από το 1956 που κατάγεται εκτός της πρωτεύουσας), όπου η φτώχεια σαρώνει παρά τον τεράστιο φυσικό πλούτο της περιοχής, η οποία παράλληλα αποτελεί και δημοφιλή προορισμό για εκατομμύρια τουρίστες, καθώς φιλοξενεί και την αρχαία ακρόπολη των Ινκας στο Μάτσου Πίτσου.

Στις ΗΠΑ: «Ο Γκάρλαντ διορίζει ειδικό ανακριτή για τα απόρρητα έγγραφα του Μπάιντεν» αναφέρουν οι NYTimes.

«Αντιμέτωπος με δικαστική έρευνα ο Μπάιντεν λόγω απόρρητων εγγράφων που εντοπίστηκαν στο σπίτι και στο γραφείο» αναφέρουν οι FT.

Eιδικό ανακριτή διόρισε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ προκειμένου να διερευνήσει τον χειρισμό διαβαθμισμένων κυβερνητικών εγγράφων που βρέθηκαν σε χώρους που χρησιμοποιούσε ο Τζο Μπάιντεν, αφότου αποχώρησε από την αντιπροεδρία. Η έρευνα, την οποία οι Ρεπουμπλικανοί συγκρίνουν με την αντίστοιχη που διεξάγεται για τον Τραμπ, θα μπορούσε να ρίξει σκιά στην αναμενόμενη υποψηφιότητα του Δημοκρατικού προέδρου για επανεκλογή το 2024. Ειδικός ανακριτής αναλαμβάνει ο πρώην εισαγγελέας του Μέριλαν, Ρόμπερτ Χουρ, ο οποίος είχε διοριστεί σε εκείνο το πόστο από τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι ειδικοί ανακριτές διορίζονται ενίοτε για τη διερεύνηση πολιτικά ευαίσθητων υποθέσεων και ασκούν τις αρμοδιότητές τους με έναν βαθμό ανεξαρτησίας από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ ενίοτε, αλλά όχι πάντα, ασκούν ποινικές διώξεις. Ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες σχετικά με τον χειρισμό κυβερνητικών μυστικών, αφού φέρεται να βρέθηκε δεύτερη παρτίδα απόρρητων εγγράφων από την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος σε αποθηκευτικό χώρο στο γκαράζ του σπιτιού του στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ. Ο Λευκός Οίκος βρισκόταν ήδη σε άμυνα μετά τις αποκαλύψεις ότι τον Νοέμβριο ανακαλύφθηκαν απόρρητα έγγραφα σε γραφείο που χρησιμοποιούσε ο Μπάιντεν μετά τη θητεία του ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Την Τρίτη ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «έμαθε με έκπληξη» για την ύπαρξή τους.

Για κλιματική κρίση: «Η Exxon έκανε ακριβέστατη πρόβλεψη για την κλιματική κρίση τη δεκαετία του ‘70» αναφέρει ο Guardian. «Ο κολοσσός πετρελαίου είχε σωστά προβλέψει τη κλιματική αλλαγή το ΄70» αναφέρει το BBC.

Στα τέλη της δεκαετίας του ‘70, η εταιρεία Exxon εγκατέστησε στα δεξαμενόπλοιά της ειδικό εξοπλισμό για τη μέτρηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στον ωκεανό και στην ατμόσφαιρα, κάτι που αποτέλεσε ένα πρώιμο παράδειγμα ουσιαστικής έρευνας που διεξήγαγε ο πετρελαϊκός κολοσσός και σχετίζεται με την επιστήμη που μελετά την κλιματική αλλαγή. Μια νέα έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες στο περιοδικό Science, βρήκε ότι κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν, οι επιστήμονες της Exxon προέβαιναν σε εντυπωσιακά ακριβείς εκτιμήσεις σχετικά με το πώς τα ορυκτά καύσιμα μπορούν να οδηγήσουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι εκτιμήσεις ήταν εξίσου – και μερικές φορές περισσότερο – εύστοχες από εκείνες που έχουν πραγματοποιηθεί από ανεξάρτητα ακαδημαϊκά και κυβερνητικά μοντέλα. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία εξέφραζε ανοιχτά, εδώ και χρόνια, αμφισβήτηση απέναντι στην κλιματική επιστήμη, και προειδοποιούσε να μην απομακρυνθεί ο πλανήτης από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία είναι η βασικότερη αιτία της κλιματικής αλλαγής. Σε ανακοίνωσή της, η Exxon δεν έκανε άμεση αναφορά στη νέα μελέτη, αλλά είπε ότι «όσοι ισχυρίζονται ότι “η Exxon ήξερε”, έχουν βγάλει λάθος συμπεράσματα», εννοώντας ένα σλόγκαν ακτιβιστών που έχουν κατηγορήσει την εταιρεία ότι παραπλάνησε τον κόσμο σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα