back to top
35.9 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

35.9 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Το σχέδιο 14 σημείων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στην ΕΕ στη σκιά του Qatargate

Διαβάστε επίσης

Στην σκιά του σκανδάλου Qatar Gate η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσίασε χθες στους επικεφαλής των ευρωομάδων σχέδιο 14 σημείων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στην ΕΕ ενώ είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία από την πρώτη κατάθεση της Εύας Καιλή στους Βέλγους ανακριτές.

Με βάση τα 14 σημεία που περιλαμβάνουν οι ανακοινώσεις της, εφόσον βεβαίως γίνουν δεκτά και υπερψηφιστούν, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των ευρωπαίων πολιτών δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εμπλέκονται σε διαδικασίες «λόμπινγκ» για δύο τουλάχιστον χρόνια από τη στιγμή που θα εγκαταλείπουν τη θέση τους στην Ευρωβουλή. Κάτι που, όπως είναι γνωστό, δεν έκανε ο Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος φέρεται ότι είναι ο «εγκέφαλος» του συγκεκριμένου κυκλώματος και δεν περίμενε ούτε ημέρα για να εμπλακεί στις επικερδείς συναλλαγές με τους ευγενικούς «χορηγούς» της Ευρώπης, αναφέρει το Politico.

Επίσης, οι ευρωβουλευτές δεν θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν σε ανεπίσημες «ομάδες φιλίας» με τρίτες, εκτός ΕΕ χώρες, ενώ δεν θα έχουν δικαίωμα να διατηρούν παράλληλα διευθυντικές θέσεις σε μη κυβερνητικές οργανώσεις. Θα υποχρεούνται δε και σε κατάθεση πόθεν έσχες αναφορικά με τις άλλες πηγές εισοδήματος που έχουν, πέρα από τον νόμιμο μισθό τους και τα διάφορα επιδόματα.

Όσο για εκείνους που θα εισέρχονται στις εγκαταστάσεις της Ευρωβουλής, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Στρασβούργο, θα οφείλουν να δηλώνουν επισήμως ποιους πρόκειται να συναντήσουν  και για ποιον λόγο.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι τα περισσότερα μέτρα δεν αφορούν μόνο τους ευρωβουλευτές, αλλά και τους συνεργάτες τους και τους λοιπούς υπαλλήλους της Ευρωβουλής.

Στο ίδιο πλαίσιο, αξιωματούχοι της ΕΕ θα διεξάγουν δειγματοληπτικούς και ξαφνικούς ελέγχους σε όλες τις ομάδες λόμπι που έχουν καταγραφεί επισήμως στα μητρώα, ενώ οι μη καταγεγραμμένες δεν θα έχουν δυνατότητα να αναπτύσσουν (επισήμως) τη δραστηριότητά τους. Ταυτόχρονα, τίθεται ο στόχος δημιουργίας ενός ιστοχώρου στην επίσημη σελίδα της Ευρωβουλής στο Διαδίκτυο που θα αφορά ζητήματα διαφάνειας.

Τα περισσότερα από τα μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν σχετικά γρήγορα, δηλαδή μέσα σε λίγους μήνες και χωρίς ιδιαίτερες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αναμένεται δε να ακολουθήσουν και άλλα, τα οποία απαιτούν περισσότερη επεξεργασία και καλύτερη προετοιμασία. Το ερώτημα που θέτουν αρκετοί, βεβαίως, είναι κατά πόσο οι υπάρχοντες μηχανισμοί έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν τα μέτρα που ανακοίνωσε η Μέτσολα, ακόμη και εάν αυτά γίνουν δεκτά.

Την Τετάρτη ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις του πατέρα της Εύας Καιλή, Αλέξανδρου Καιλή και του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι. Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας της Εύας Καϊλή, είχε συλληφθεί από την βελγική αστυνομία την πρώτη μέρα αποκάλυψης του σκανδάλου , καθώς είχε στην κατοχή του μία βαλίτσα που πήρε από το διαμέρισμα της Εύας Καϊλή με 600.000 ευρώ και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος από τις αρχές.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία Βρυξελλών, η Εύα Καϊλή θα βρεθεί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στις 19 Ιανουαρίου, το οποίο θα αποφασίσει αν θα συνεχιστεί ή όχι η προφυλάκισή της. Το βράδυ της Τετάρτης (11.01.2023) έδωσε νέα κατάθεση στον Βέλγο ανακριτή.

Χθες το το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ έφερε στο φως στοιχεία της πρώτης κατάθεσης της Ελληνίδας Ευρωβουλευτού ενώ η Εύα Καϊλή και ο σύντροφος της, Φραντσέσκο Τζόρτζι βρίσκονται σε προσωρινή κράτηση στις βελγικές φυλακές πάνω από ένα μήνα, στο πλαίσιο των ερευνών των βελγικών αρχών για την υπόθεση «Qatar Gate».

«Αφού συνελήφθη ο άντρας μου, πήγα στο γραφείο του. Έψαξα τα πράγματά του για να καταλάβω γιατί συνελήφθη. Βρήκα τον υπολογιστή του και το τηλέφωνό του. Κάλεσα, λοιπόν, τον πατέρα μου που ήταν με το μωρό. Του ζήτησα να έρθει να πάρει τη βαλίτσα», αναφέρει η ίδια.

Ανακριτής: Ήξερες τι έχει μέσα;

Εύα Καϊλή: Άνοιξα τη βαλίτσα. Άνοιξα και το χρηματοκιβώτιο. Ξέρω ότι κρατούσε κάτι για το παλιό του αφεντικό, τον Παντσέρι, και ίσως και το τωρινό του αφεντικό, τον Αντρέα Κοτσολίνο. Πρώτα προσπάθησα να τηλεφωνήσω στον Παντσέρι, αλλά δεν τον βρήκα. Μετά προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Ταραμπέλα και μετά με την Μαρί Αρένα. Απάντησαν ότι δεν ξέρουν γιατί δεν απαντάει ο Πάντσερι. Ο Πάντσερι δεν μιλάει αγγλικά, προτιμώ να επικοινωνώ μαζί του μέσω των φίλων του γιατί τα ιταλικά μου δεν είναι καλά.
Οι ανακριτές προσπαθούν από την πρώτη στιγμή να μάθουν τι γνώριζε για τα χρήματα η Εύα Καϊλή.

Ανακριτής: Πώς εξηγείτε ότι βρέθηκαν τέτοια χρηματικά ποσά στο σπίτι σας;

Εύα Καϊλή: Δεν μπορώ να εξηγήσω, αλλά το έκανε ο άντρας μου. Ο Αντόνιο Παντσέρι συνεργάζεται πολύ με αφρικανικές χώρες σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καλεί τον Φραντσέσκο όποτε θέλει να κάνει κάτι γι’ αυτό ή για οτιδήποτε θέλει να μεταφέρει. Τον εμπιστεύεται 100%. Εμπιστευόταν πιο πολύ το διαμέρισμά του. Δεν ξέρω αν είχε να κάνει με την ασυλία μου.
Την ώρα που κατέθετε η Εύα Καϊλή, η αστυνομία είχε ήδη συλλάβει τον πατέρα της.

Ανακριτής: Γιατί έδωσες τη βαλίτσα στον πατέρα σου;

Εύα Καϊλή: Στις 10:30 συνέλαβαν τον Φραντσέσκο. Νόμιζα ότι ήταν σε τροχαίο. Δεν ήξερα τίποτα. Μόλις μου είχαν πει ότι ο άντρας μου είχε συλληφθεί και το αυτοκίνητό του κατασχέθηκε. Ο πατέρας είχε πάει την κόρη μου βόλτα. Του τηλεφώνησα να επιστρέψει αμέσως. Μάζεψα τα πράγματα και τα έβαλα σε μια βαλίτσα. Έβαλα και μπιμπερό για το μωρό. Πήρα μόνο τα πράγματα του Αντόνιο Παντσέρι. Δεν ήξερα σε ποιον ανήκει το PC και το κινητό τηλέφωνο, αλλά ήταν κοντά στη βαλίτσα και έτσι τα έβαλα μέσα, θεωρώντας ότι ανήκαν στον Παντσέρι. Ο πατέρας μου σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση και αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Ενήργησε με την ιδιότητα του παππού. Δεν γνωρίζει τίποτα. Υποθέτω ότι άνοιξε τη βαλίτσα στο ξενοδοχείο.

Οι ανακριτές παραθέτουν στοιχεία από τις συναντήσεις του δικτύου του Παντσέρι με Καταριανούς και η Εύα Καϊλή καλείται να απαντήσει.

Ανακριτής: Σε αυτόν τον φάκελο υπάρχουν πολλά ανακριτικά στοιχεία για διαφορετικά πρόσωπα. Από αυτά τα στοιχεία, μπορούμε να δούμε ότι πήγατε δύο φορές σε ένα ξενοδοχείο στη λεωφόρο Louise STEINGENBERGER με τον σύντροφό σας. Είδαμε ότι ήρθατε σε επαφή, σ’αυτές τις συναντήσεις, με αντιπροσωπεία από το Κατάρ. Πείτε ποιον γνωρίσατε και ποιος ήταν ο σκοπός αυτών των συναντήσεων;

Εύα Καϊλή: Συνάντησα τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ που συνήθως μιλάει αραβικά και η μετάφραση γίνεται στα γαλλικά. Ο Φραντσέσκο μετέφρασε από τα γαλλικά στα αγγλικά για μένα. Αφορούσε την επίσκεψη του υπουργού στην Ευρωβουλή. Ήθελε να κατανοήσει το διαδικαστικό της ψηφοφοριας για τις βίζες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Παντσέρι δεν ήταν μαζί μου σε αυτές τις επισκέψεις. Νομίζω ότι τους γνώρισε αλλά χωρίς εμένα και είχαν άλλες συζητήσεις.

Αλεξάνδρα Βουδούρη, ΣΚΑΙ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα