back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το Βερολίνο καλεί τη Μόσχα να επιτρέψει να λάβει ιατρική φροντίδα ο Ναβάλνι

Διαβάστε επίσης

Η Ρωσία πρέπει να παράσχει «επειγόντως ιατροφαρμακευτική φροντίδα» στον αντικαθεστωτικό Αλεξέι Ναβάλνι, η κατάσταση της υγείας του οποίου είναι κρίσιμη και ο οποίος βρίσκεται σε κελί απομόνωσης στη φυλακή υπό απάνθρωπες συνθήκες, δήλωσε μια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να βοηθήσει τον Ναβάλνι, αλλά ότι αυτό είναι δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Λάβαμε με μεγάλη ανησυχία τις πληροφορίες σχετικά με την κρίσιμη κατάσταση της υγείας του Αλεξέι Ναβάλνι», δήλωσε κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Κριστιάνε Χόφμαν.

Η Χόφμαν κάλεσε τη Μόσχα να παράσχει «άμεσα» ιατρική περίθαλψη στον πολέμιο του Κρεμλίνου, ο οποίος το 2020 φέρεται να δηλητηριάστηκε από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.

«Αυτό που συμβαίνει με τον Ναβάλνι μπορεί να ισχύει για όλους εκείνους στη Ρωσία που υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στο καθεστώς» του προέδρου Πούτιν, επισήμανε η εκπρόσωπος σχετικά με τον Ναβάλνι, ο οποίος είχε νοσηλευτεί στο Βερολίνο μετά τη δηλητηρίαση του.

Ο 46χρονος Ναβάλνι είπε την Τετάρτη ότι εμφάνιζε συμπτώματα γρίπης και ότι στερήθηκε ικανοποιητικής πρόσβασης σε περίθαλψη, ενώ οι υποστηρικτές του κατήγγειλαν την προσπάθεια του Κρεμλίνου να τον «σκοτώσει» αργά.

Λέει ότι πρέπει να δώσει «σκληρή μάχη» για να αποκτήσει «βασικά φάρμακα» και ότι του αρνήθηκαν να νοσηλευτεί στην ιατρική μονάδα της φυλακής, που βρίσκεται 200 χλμ από τη Μόσχα.

Επιπλέον, η διοίκηση των φυλακών υποχρεώνει, όπως καταγγέλλει ο Ναβάλνι, όποιον κρατείται στο ίδιο κελί με αυτόν να πηγαινοέρχεται με την ιατρική μονάδα της φυλακής, εν μέσω επιδημίας γρίπης.

Ο Ρώσος πρόεδρος «(Βλαντίμιρ) Πούτιν προσπαθεί ξανά και ξανά να σκοτώσει τον Ναβάλνι, αλλά με πιο διακριτικό και πιο αργό τρόπο», κατήγγειλαν οι συνεργάτες του την Τετάρτη.

Σχεδόν 500 Ρώσοι γιατροί έχουν υπογράψει μια αίτηση, η οποία αναρτήθηκε στο Facebook, καλώντας τον Πούτιν να παράσχει την κατάλληλη φροντίδα στον Ναβάλνι και να τερματίσει την «κακοποίησή» του.

Ο Ναβάλνι, μισητό πρόσωπο για τον πρόεδρο Πούτιν και αντίθετος στη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία, συνελήφθη στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2021, κατά την επιστροφή του στη χώρα έπειτα από τη σοβαρή δηλητηρίαση που αποδίδει στο Κρεμλίνο.

Τον Μάρτιο καταδικάστηκε σε «βαριά» φυλάκιση εννέα ετών για τις κατηγορίες της «απάτης» τις οποίες θεωρεί πλασματικές. Η απόφαση είχε «πολιτικό κίνητρο», από την πλευρά της κατήγγειλε σήμερα η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Ναβάλνι καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκιση αφού κρίθηκε ένοχος για απάτη και για προσβολή του δικαστηρίου.

Ο ίδιος απορρίπτει την τελευταία υπόθεση σε βάρος του λέγοντας ότι είναι πολιτικά υποκινούμενη και δηλώνοντας αθώος.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα