back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κ. Μπακογιάννης: Οριζόντια μείωση κατά 5% των δημοτικών τελών στον Δήμο Αθηναίων

Διαβάστε επίσης

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης μιλώντας στο Mega, αναφέρθηκε στην οριζόντια μείωση κατά 5% των δημοτικών τελών στον Δήμο Αθηναίων, ως αποτέλεσμα -μεταξύ άλλων- του μεγάλου προγράμματος εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του δημόσιου φωτισμού μέσω της τεχνολογίας LED, αφήνοντας, ταυτόχρονα, ανοικτό το ενδεχόμενο να επιστρέψουν με τον ίδιο τρόπο στους δημότες οι επιπλέον πόροι που θα εξοικονομηθούν στο μέλλον.

Ερωτηθείς, επίσης, για τις μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στον Δήμο της Αθήνας, ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε ότι αναμένεται η ανταπόκριση από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών στο ομόφωνο αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου να μειωθεί στο μισό το ποσοστό της αύξησης, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τεράστιες αυξήσεις και να δοθεί με αυτόν τον τρόπο η δυνατότητα στους νέους ανθρώπους να βρουν στέγη στην Αθήνα.

Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε και στο έργο της πλήρους ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, το οποίο ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2022, δίνοντας τη δυνατότητα στους δημότες και επαγγελματίες της Αθήνας να εξυπηρετούνται άμεσα για όλες τις συναλλαγές τους με τον δήμο, με λίγα κλικ από το σπίτι τους.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων ρωτήθηκε, εξάλλου, και για τη διαδικασία που επελέγη για την κηδεία του τ. βασιλιά Κωνσταντίνου και για το αν θα παραστεί σε αυτήν.

Ακολουθούν τα σχετικά αποσπάσματα:

Για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των δημοτικών τελών:

«Αναβαθμίζουμε όλα τα φώτα στην Αθήνα με led. Αυτό σημαίνει ότι πετυχαίνουμε εξαιρετικές οικονομίες. Υπάρχουν περίπου 43.500 ηλεκτροφωτιστικά από άκρη σε άκρη της πόλης, από τους κεντρικούς δρόμους μέχρι τις γειτονιές, από τις πλατείες και τα πάρκα μέχρι τους λόφους μας. Τα αντικαθιστούμε όλα με led. Έχουν ήδη αντικατασταθεί σε κεντρικούς δρόμους όπως είναι η Πατησίων ή η Ακαδημίας. Με αυτόν τον τρόπο, κερδίζουμε τρία πράγματα: Πρώτον, οικονομίες, οι οποίες ξεπερνούν το 60%. Δεύτερον, έχουμε περισσότερο και καλύτερο φως, εξαιρετικά σημαντικό ειδικά για περιοχές όπου υπάρχει ανασφάλεια. Και τρίτον, αυτοματισμοί. Δε θα χρειάζεται, πλέον, να μας καλεί κάποιος και να μάς λέει ότι έχει σβήσει ή χαλάσει μια λάμπα, θα το βλέπουμε εμείς αυτόματα και θα μπορούμε να ανταποκρινόμαστε. Είναι ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό, το οποίο μάς επιτρέπει να κάνουμε και κάτι ακόμη: Ήδη μειώσαμε τα δημοτικά τέλη, κατά 5%. Είναι η μεγαλύτερη περικοπή των τελευταίων πολλών ετών στην Αθήνα. Έχουμε τη δυνατότητα, τις οικονομίες που κάνουμε να τις επιστρέφουμε στους δημότες. Όχι με λόγια του αέρα, με λαϊκισμούς, αλλά με ουσιαστικές κινήσεις που πετυχαίνουν εξορθολογισμό».

Για το αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών να μειωθεί στο μισό το ποσοστό της αύξησης των αντικειμενικών:

«Έχουμε αυτή στιγμή το εξής φαινόμενο μέσα στην πόλη, και όσοι ζουν στην Αθήνα ξέρουν πάρα πολύ καλά σε τι αναφέρομαι: Έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση στις τιμές των πωλήσεων και των αγορών των ακινήτων, αλλά και στα ενοίκια. Υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά, 20-25 χρονών, τα οποία δεν μπορούν να φύγουν από το σπίτι στο οποίο ζουν με τους γονείς τους, ακριβώς λόγω των τιμών. Εμείς λέμε το εξής: Ότι, ναι, είναι λογικό να υπάρχει μία αύξηση στις αντικειμενικές αξίες, άλλωστε βγαίνουμε από μία μακροχρόνια κρίση, η οικονομία -δόξα τω Θεώ- πηγαίνει καλά. Όμως, αυτή πρέπει να είναι λογισμένη. Έχουμε λοιπόν λάβει μία ομόφωνη απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο, έχει σημασία ότι είναι ομόφωνη, και ζητάμε οι αυξήσεις να είναι στο μισό αυτού που έχει αποφασιστεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Έχουμε καταθέσει και επίσημα τα χαρτιά και τις αποφάσεις μας και περιμένουμε από το Υπουργείο Οικονομικών να μάς απαντήσει.

Ερωτώμενος για την εγκληματικότητα στην πόλη και εάν εκτιμά πως έχει μειωθεί είπε:

«Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, ενδεικτικά να σας πω ότι έχουμε απελευθερώσει πάνω από 60 καταλήψεις…έχουμε όμως ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας και εδώ το ζητούμενο είναι η ενίσχυση των δυνάμεων στην πρωτεύουσα».

Για την πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων:

«Αν μπείτε στη σελίδα eservices.cityofathens.gr, θα βρείτε 207 υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται ψηφιακά. Δηλαδή, λίγη γραφειοκρατία, πολλή τεχνολογία. Ποια είναι η λογική μας; Ότι εσείς μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας με λίγα κλικ και μία καλημέρα. Να μην έρχεστε στο δημαρχείο της Αθήνας. Η διαδικασία είναι εύκολη: Μπορείτε να μπείτε μέσω των κωδικών taxisnet για να εξυπηρετηθείτε. Είναι λοιπόν κάτι το οποίο πιστεύω ότι μπορεί πραγματικά να αλλάξει την σχέση του πολίτη με τον δήμο. Και εκεί θέλουμε να φτάσουμε».

Για το θέμα της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και την απόφαση της κυβέρνησης να ταφεί ως απλός ιδιώτης:

«Να συμφωνήσουμε ότι η κυβέρνηση βρήκε τη “χρυσή τομή”. Αφενός, με πολύ σεβασμό προς τον νεκρό, στον άνθρωπο ο οποίος συνάντησε την αδυσώπητη αυτή μοίρα. Τον αποχαιρετά η δημοκρατία όπως πρέπει. Αλλά ταυτόχρονα και με σεβασμό στο πολίτευμα και στο Σύνταγμα. Μην ξεχνάτε πως ρητά προβλέπεται από το Σύνταγμα πως δεν αναγνωρίζονται τίτλοι ευγενείας. Επομένως, λοιπόν, μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά κι εγώ σ’ αυτό θα ήθελα να εστιάσω. Διότι παρακολουθώ τη συζήτηση τις τελευταίες μέρες κι έχω την αίσθηση ότι έχουν ξυπνήσει πολλά «ζόμπι», πολλοί «σκελετοί» έχουν βγει από τις ντουλάπες, πολλά φαντάσματα που σκιαμαχούν με πάθος και ένταση. Ποια είναι η αλήθεια; Ότι εμείς όλοι, οφείλουμε να σκεφτόμαστε το αύριο, το μέλλον. Δε νομίζω ότι αυτή τη στιγμή τίθεται ζήτημα απειλής προς τη δημοκρατία, δεν είναι πρόκληση για τη δημοκρατία η μοναρχία. Το αντίθετο. Αν κάνεις μία συζήτηση και ειδικά με τα νέα παιδιά υπάρχουν πολλά άλλα θέματα που τα απασχολούν».

Ο κ. Μπακογιάννης τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι δε θα παραστεί στην κηδεία, καθώς πρόκειται για ιδιωτική τελετή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα