back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα: Το δημοτικό συμβούλιο επιβάλλεται να συζητά τακτικά

Διαβάστε επίσης

Δριμεία κριτική στη δημοτική Αρχή ασκεί η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα με αφορμή την αναβολή της τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. «Η δημοτική αρχή “δεν βρήκε” θέματα για συζήτηση» τονίζει, μεταξύ άλλων, η δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι «το δημοτικό συμβούλιο είναι ένα πολιτικό όργανο που επιβάλλεται να συζητά τακτικά».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Η δημοτική αρχή «δεν βρήκε» θέματα για συζήτηση στο δ.σ. και το ακύρωσε

Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, η δημοτική αρχή «δεν βρήκε» θέματα για συζήτηση στην προγραμματισμένη από την ίδια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 9/1/2023, και για αυτό τον λόγο την ανέβαλε! Φαίνεται ότι, κατά την άποψη της δημοτικής αρχής, τα προβλήματα των κατοίκων της Αθήνας, στα 3,5 χρόνια που βρίσκεται ο κ. Μπακογιάννης στον θώκο του δημάρχου, έχουν βρει τη λύση τους.
Εμείς επιμένουμε ότι υπάρχουν πολλά και σημαντικά άλυτα θέματα για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Απαιτείται να συνεδριάσει για τα παρακάτω ζητήματα, τα οποία έχουν μπει κατά διαστήματα στην ημερήσια διάταξη από φορείς-κατοίκους και δημοτικές παρατάξεις, με την πλειοψηφία αρνείται να τα συζητήσει.

Προτείνουμε λοιπόν να προχωρήσουμε στη συζήτηση των εξής: Η κατάσταση των σχολικών συγκροτημάτων στον δήμο Αθήνας: Η επάρκεια αιθουσών/κτιρίων ανά περιοχή και η ίδρυση/κατασκευή νέων, η δομική κατάσταση των υπαρχόντων, το πρόγραμμα επισκευών και αποκατάστασης βλαβών, η άρση των επικινδυνοτήτων που έχουν εντοπιστεί, η αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων ηλεκτρικών-μηχανολογικών εγκαταστάσεων, οι επιδιορθώσεις των αύλειων χώρων κ.λπ. Ο αναγκαίος προγραμματισμός έργων και εργασιών, το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει, καθώς και ο προγραμματισμός κατασκευής αιθουσών για τη 2χρονη προσχολική εκπαίδευση.

Η κατάσταση των δημοτικών βρεφικών παιδικών σταθμών. Η καταλληλότητα τους για χρήση, με βάση τις προδιαγραφές. Η ανάγκη για δημιουργία νέων και ο προγραμματισμός των αναγκαίων επισκευών τους.

Η κατάσταση των παιδικών χαρών: άρση των επικινδυνοτήτων που υπάρχουν στα δάπεδα, την περίφραξη και τα υλικά των οργάνων. Έλεγχος και έκδοση δελτίων καταλληλότητας για όλες. Δημιουργία νέων παιδικών χαρών, προγραμματισμός και χρονοδιάγραμμα.
Η κατάσταση των πεζοδρομίων στην πόλη: χρονοδιάγραμμα επισκευής και άμεση άρση της επικινδυνότητας που υπάρχει σε εκατοντάδες από αυτά. Κατασκευή πεζοδρομίων σε δεκάδες δρόμους όπου δεν υπάρχουν. Επισκευές οδικού δικτύου. Μέτρα ασφαλούς διάβασης από τις γραμμές του τρένου, που συνεχίζουν και χωρίζουν την πόλη. Ήδη από την εγκληματική αδιαφορία ΟΣΕ-δήμου-υπουργείου, υπήρξε και άλλη μία δολοφονημένη κάτοικος της περιοχής στα Σεπόλια.

Οι ανάγκες για προσωπικό στις κοινωνικές υπηρεσίες, ο προσανατολισμός της δράσης τους και η ανταπόκριση τους στα αιτήματα και στις πραγματικές ανάγκες χιλιάδων ανθρώπων που ζουν στη σκιά: άστεγοι/ες, άνεργοι/ες, φτωχοί/ες, εξαρτημένοι/ες, άνθρωποι με ψυχικά προβλήματα, θύματα trafficking.

Απόφαση για στήριξη των αιτημάτων των κατοίκων των Εξαρχείων: καταστροφή της πλατείας Εξαρχείων, με τον σχεδιασμό για σταθμό μετρό εκεί και έργα-παραχωρήσεις σε επενδυτές που αλλοιώνουν την φυσιογνωμία του Λόφου Στρέφη. Απομάκρυνση των δυνάμεων καταστολής από την περιοχή που δρουν ως στρατός κατοχής. Καταδίκη της PRODEA που επιτίθεται δικαστικά σε κατοίκους της περιοχής σε συνεργασία με τον δήμο της Αθήνας. Αποβολή της PRODEA από τον λόφο.

Αποκατάσταση της οδού Πανεπιστημίου, σταματώντας τα φαραωνικά μεγαλεπίβολα σχέδια που έχουν κάνει την πόλη ανυπόφορη για σχεδόν τρία χρόνια.

Απόφαση για περιφρούρηση του Αρχαιολογικού Πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνα. Ανάκληση απόφασης για την κοπή 500 δένδρων από το πάρκο. Αλλαγή χωροθέτησης του Μουσείου της πόλης των Αθηνών.

Απόφαση για να αποδοθεί όλος ο χώρος του πάρκου Δρακόπουλου στους κατοίκους. Όχι στην κατάτμηση και στα σχέδια του φερόμενου ιδιοκτήτη (Ε.Σ.) να προχωρήσει στην τσιμεντοποίηση του. Φροντίδα και εμπλουτισμός του πράσινου και αποκατάσταση των κτιρίων.

Υπεράσπιση του πάρκου Γουδή και απομάκρυνση όλων των κτισμάτων που φτιάχτηκαν κατά περιόδους σε αυτό. Κλείσιμο δρόμων που τέμνουν κάθετα το πάρκο.
Αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία περιοχών που κάθε χρονιά βρίσκονται στο έλεος των βροχοπτώσεων με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν σπίτια, δρόμοι και καταστήματα. Μερικά παραδείγματα είναι: Ριζούπολη, Κολωνός, Ακ. Πλάτωνα, Γκύζη, Πατήσια. Μαρκόνι, Λόφος Στρέφη, περιοχή σταθμού μετρό Σεπολίων. Σχεδιασμός και πρόγραμμα.
Περιοχή Ελαιώνα-Βοτανικού-Μαρκόνι. Απαλλοτριώσεις χώρων και προτεραιότητα στα αναγκαία έργα για φύτευση πρασίνου, χώρους περιπάτου, άθλησης και αναψυχής. Διαπλάτυνση και ανάδειξη της Ιεράς Οδού. Προγραμματισμός έργων για τη διάσωση του άλσους Ιλισίων. Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας δήμου Αθηναίων, οργανικές θέσεις και κενά ανά διεύθυνση, τμήμα και κατηγορία υπαλλήλων. Εργασιακές σχέσεις και συμβασιούχοι. Η κατάσταση στα ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, στις επιχειρήσεις και στις εταιρείες με τις οποίες ο δήμος συνεργάζεται (UNISON). Ανάληψη πρωτοβουλιών και υποστήριξη της οικογένειας της 12χρονης-θύμα βιασμού στον Κολωνό για αντιμετωπίσει ουσιαστικά το ζήτημα της φτώχειας και της πρόσβασης σε δωρεάν και δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες. Ευρύτερη συζήτηση για τη στελέχωση και λειτουργία υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της ακρίβειας και της πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες στον δήμο για όλα τα φτωχά και λαϊκά στρώματα. Το ζήτημα να ανοίξει ευρύτερα για την νομική υποστήριξη της οικογένειας. Είναι τραγικό στην αρχή του 2023 η δημοτική αρχή να ισχυρίζεται ότι δεν έχει κάποια έτοιμα για συζήτηση θέματα και να αναβάλλει προγραμματισμένη συνεδρίαση του δ.σ. που η ίδια είχε προγραμματίσει.

Το δημοτικό συμβούλιο είναι ένα πολιτικό όργανο που επιβάλλεται να συζητά τακτικά και να ασχολείται με τα προβλήματα που ταλανίζουν τη ζωή των κατοίκων της πόλης, όπως τα ζητήματα της φτώχειας, της ανεργίας, της αστεγίας, των εξαρτήσεων και όλα τα υπόλοιπα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των κατοίκων.
Ο δήμος Αθηναίων οφείλει να συζητήσει και τα προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής, που με πραξικόπημα η κυβέρνηση της ΝΔ αλλοίωσε τη σύνθεση τους το καλοκαίρι του 2019. Μετά και την απόφαση του ΣΤΕ για την αντισυνταγματικότητα της λειτουργίας αυτών των οργάνων, απαιτείται να σταματήσει η λειτουργία τους με τέτοια σύνθεση, να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες τους στο δημοτικό συμβούλιο και να ελεγχθούν οι αποφάσεις τους μέχρι σήμερα για πολύ σοβαρά ζητήματα. Για όσο διάστημα η δημαρχία Μπακογιάννη σιωπά και γι΄ αυτό το θέμα, είναι εκτεθειμένη απέναντι στους/ις δημότες της πόλης. Και μόνο από ηθική άποψη, έχει την υποχρέωση να σταματήσει την λειτουργία αυτών των επιτροπών, μετά την απόφαση του ΣΤΕ, και να φέρνει όλα τα θέματα στο δημοτικό συμβούλιο.
Κλείνοντας, ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, θέλουμε να χτυπήσουμε καμπανάκι ενόψει όσων ακολουθήσουν, με ενδεχόμενες αδιαφανείς αποφάσεις, έωλες ακόμα και από την τυπική αστική νομιμότητα που με κάθε ευκαιρία επικαλούνται η δημοτική αρχή και οι παρατάξεις που τη στηρίζουν.

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα