back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ενδεχόμενη προσαγωγή του προέδρου Πούτιν ενώπιον του ΔΠΔ θα συζητήσει στη Χάγη η Γερμανίδα ΥΠΕΞ

Διαβάστε επίσης

Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, στη διάρκεια επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει σήμερα στη Χάγη, σχεδιάζει να συζητήσει τρόπους για να υποχρεωθεί ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να λογοδοτήσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η πολιτικός των Πρασίνων, η οποία θα βρεθεί σήμερα το πρωί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη, θέλει να συναντηθεί πρώτα με τον πρόεδρό του, τον Πιοτρ Χοφμάνσκι, και στη συνέχεια με τον επικεφαλής της εισαγγελίας Καρίμ Καν.

Η Μπέρμποκ πρόκειται επίσης να εκφωνήσει ομιλία στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης. Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει πως η υπουργός έχει σπουδάσει, μεταξύ άλλων, διεθνές δίκαιο, αλλά δεν έχει ολοκληρώσει μια διδακτορική διατριβή στον τομέα αυτό.

Το απόγευμα, η Μπέρμποκ θα έχει επίσης συνομιλίες με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και με τον ομόλογό της Βόπκε Χούκστρα, σε χωριστές συναντήσεις μαζί τους.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δημιουργήθηκε βάσει του αποκαλούμενου Καταστατικού της Ρώμης του 1998. Ο επικεφαλής εισαγγελέας του, ο Καρίμ Καν, ερευνά ήδη την κατάσταση στην Ουκρανία. Οι έρευνές του μπορούν να καλύψουν εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και το έγκλημα της γενοκτονίας.

Στην περίπτωση του επιθετικού πολέμου που διατάχθηκε από τον Πούτιν, το δικαστήριο δεν μπορεί να αναλάβει δράση, μεταξύ άλλων επειδή η Ρωσία δεν είναι κράτος μέλος του. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε τον Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να δημιουργηθεί ένα ειδικό δικαστήριο.

Ο γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν δήλωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ στο Βερολίνο προς το Γερμανικό Πρακτορείο ότι ο ρωσικός πόλεμος είναι ξεκάθαρα παράνομος βάσει του διεθνούς δικαίου. Πρόσθεσε πως θα ήθελε να δει ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα όσον αφορά τις νομικές διώξεις.

«Αν είναι ο συντομότερος και πιο εύλογος τρόπος, πιστεύω πως ένα ειδικό δικαστήριο είναι πολύ πιθανό», πρόσθεσε. Υπάρχουν αρκετές επιλογές για ένα τέτοιο δικαστήριο, δήλωσε. Μπορεί να είναι είτε «ένα ουκρανικό δικαστήριο, ένα διεθνές δικαστήριο στη βάση μιας διεθνούς συνθήκης με τη συμμετοχή της Ουκρανίας», πρότεινε ο Μπούσμαν. «Είτε να υπάρξει μια υβριδική μορφή, ένα ούτως αποκαλούμενο υβριδικό δικαστήριο, όπου με έναν ουκρανικό νόμο θα δημιουργηθεί ένα ειδικό δικαστήριο με τη συμμετοχή διεθνών δικαστών».

Είναι σημαντικό ένα τέτοιο διεθνές δικαστήριο να είναι στελεχωμένο με διεθνείς δικαστές «ώστε να υπάρξει εγγύηση για την αμεροληψία των ποινικών διαδικασιών».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα