back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Στο Τατόι δίπλα στους προγόνους του ενταφιάστηκε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Διαβάστε επίσης

Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε λίγο πριν τις 16:00 ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος μετά το τρισάγιο που πραγματοποιήθηκε στο κοιμητήριο του ναού της Αναστάσεως, παρουσία πλήθους κόσμου και υψηλών προσκεκλημένων. Ο ενταφιασμός του έγινε δίπλα στο Τατόι δίπλα στους προγόνους του όπως επιθυμούσε.

Νωρίτερα, με χειροκροτήματα και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο, αποχαιρέτησαν οι συγκεντρωμένοι έξω από τη Μητρόπολη τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Στη Μητρόπολη, η σύζυγος του τέως βασιλιά Άννα Μαρία ξέσπασε σε κλάματα, χαιρετώντας τον κόσμο που χειροκροτούσε.

«Θα ζεις πάντα στη σκέψη και την καρδιά μας, όπως συμβαίνει σε κάθε ελληνική οικογένεια όταν χάνει κάτι πολύτιμο», τόνισε μεταξύ άλλων στον επικήδειο που εκφώνησε ο γιος του Κωνσταντίνου, Παύλος και στη συνέχεια μίλησε για στιγμές της ζωής του, μεταξύ των οποίων και την κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού Μεταλλίου το 1960 αλλά και την επιρροή που άσκησε για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα το 2004.

Αναφέρθηκε, όμως, και στα γεγονότα κατάλυσης της δημοκρατίας: «Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος και αναζήτησες τρόπους ανατροπής των πραξικοπηματιών», είπε.

Τέλος, ο Παύλος υποσχέθηκε ότι τα παιδιά και τα εγγόνια του Κωνσταντίνου θα διαφυλάξουν την κληρονομιά του και «θα προσφέρουμε για πάντα στην πατρίδα και την Ελλάδα». Στη συνέχεια ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά ανέγνωσε τον επικήδειο και στα αγγλικά.

Στην εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων έντεκα εκπρόσωποι βασιλικών οίκων από 11 κράτη Ευρώπης.

Από τους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης, παρούσα ήταν, εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας, η πριγκίπισσα Άννα, αδερφή του βασιλιά Καρόλου και κόρη της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ.

Από τους εν ενεργεία βασιλείς, παρευρέθη ο βασιλιάς Φελίπε με τη σύζυγό του, βασίλισσα Λετίθια, η βασιλομήτωρ και αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Σοφία, με τον σύζυγό της Χουάν Κάρλος, επίσης η αδελφή της, Ειρήνη, όπως και οι πριγκίπισσες Έλενα και Κριστίνα, κόρες του Χουάν Κάρλος και της Σοφίας.

Από την Δανία, παρούσα ήταν η βασίλισσα Μαργκέτε της Δανίας, ο γιος της και διάδοχος, πρίγκιπας Φρέντερικ και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη (αδελφή της βασίλισσας της Δανίας και της Άννας-Μαρίας). Παρών, επίσης, ήταν ο βασιλιάς της Σουηδίας, Κάρολος Γουσταύος και η βασίλισσα Σίλβια, ενώ από τη Νορβηγία, ο πρίγκιπας Χάακον και η σύζυγός του, πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν.

Από το Λουξεμβούργο, ήταν ο μέγας δούκας Χένρι. Παρών, επίσης, ο βασιλιάς της Ολλανδίας, Βίλεμ Αλεξάντερ, με τη σύζυγό του, Μαξίμα και η βασιλομήτωρ, πριγκίπισσα Βεατρίκη. Εκ μέρους του βελγικού οίκου, παρευρίσκονταν ο βασιλιάς Φίλιππος και η σύζυγός του, βασίλισσα Ματθίλδη, ενώ από το Μονακό, ο πρίγκιπας Αλβέρτος.

Από τη Σερβία, οι πρώην βασιλείς Αικατερίνη και Αλέξανδρος, από τη Ρωσία, η Μαρία Βλαδιμίροβνα και τέλος από τη Ρουμανία ο πρώην πρίγκιπας Ράντου.

Η σορός του τέως βασιλιά μεταφέρθηκε στις 11:05 στον Μητροπολιτικό Ναό, από το παρεκκλήσι του Αγ. Ελευθερίου όπου από τις 6:15 είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα το οποίο ολοκληρώθηκε στις 11:00. Πολίτες άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από τη Μητρόπολη από τις 4:00 τα ξημερώματα για το τελευταίο αντίο στον τέως βασιλιά.

Κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό είχαν αυστηρά μόνο οι προσκεκλημένοι της.

Στην εξόδιο ακολουθία παρέστη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Επίσης από τον χώρο της πολιτικής παραβρέθηκαν επίσης ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μαζί με τη σύζυγό του Γεωργία, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Μίλτο Χρυσομάλλης, Γιώργος Κουμουτσάκος, η ευρωβουλευτής Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου και ο ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Ακολούθως, η οικογένεια παρέθεσε γεύμα για τους υψηλούς προσκεκλημένους της στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια».

Σημειώνεται ότι αντί στεφάνων, η οικογένεια του εκλιπόντος ζήτησε να γίνουν δωρεές σε ένα από τα ιδρύματα «Ελπίδα», «Axion Hellas», Φιλανθρωπικό Σωματείο «Aurora» ή σε κάποιον άλλο κοινωφελή οργανισμό.

Νewsroom Αθήνα 9.84

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα