back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Στα 2,3 δισ. ευρώ ο λογαριασμός των διεκδικήσεων κοινωνικών ομάδων στα δικαστήρια

Διαβάστε επίσης

Στα 2,3 δισ. ευρώ ανέρχεται ο λογαριασμός που θα κληθεί να καταβάλλει το κράτος σε διάφορες κοινωνικές ομάδες (κυρίως δικαστές και συνταξιούχους), εφόσον αυτές δικαιωθούν από τα διοικητικά δικαστήρια, στα οποία έχουν προσφύγει διεκδικώντας την καταβολή διαφόρων αναδρομικών ποσών από περικοπές των αποδοχών τους στο παρελθόν ή την επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στα επίπεδα που ίσχυαν πριν από τα “κουρέματα” την περίοδο των μνημονίων.

Οι οικονομικές διεκδικήσεις στα δικαστήρια προέρχονται κατά βάση (όπως συνέβαινε και στο παρελθόν) από δημοσίους λειτουργούς (δικαστές,πανεπιστημιακούς κλπ), ιδιοκτήτες ακινήτων και σε μια περίπτωση αφορά και οικονομικές διεκδικήσεις από ελεύθερο επαγγελματία.

Μεταξύ των διεκδικήσεων είναι η αναδρομική κατάργηση για τους δικαστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από το 2021, αντί από φέτος.

Οι δικαστικοί λειτουργοί (μέσω των συνδικαλιστικών τους ενώσεων) προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια ζητώντας την αναδρομική αναστολή και κατάργηση της εισφοράς αλληλαγγύης από το 2021 υποστηρίζοντας ότι η κατάργησή της, αρχικά, μόνον στον ιδιωτικό τομέα, αντιβαίνει στην συνταγματική αρχή της ισότητας έναντι των λοιπών φορολογουμένων.

Με την υποβολή αυτής της προσφυγής ανοίγει ο δρόμος και για ανάλογες προσφυγές από όλους τους δημοσίους υτπαλλήλους και συνταξιούχους που εφόσον δικαιωθούν το δημοσιονομικό κόστος για το κράτος θα υπερβεί το 1.2 δισ. ευρώ.

Από την άλλη ελεύθερος επαγγελματίας προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την αναδρομική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2020. Εάν κριθεί ότι η επιβολή αυτού του φόρου είναι αντισυνταγματική το ελληνικό κράτος θα κληθεί να επιστρέψει αναδρομικά ύψους 900 εκ. ευρώ σε 1 εκ. ελεύθερους επαγγελματίες για το τέλος επιτηδεύματος που κατέβαλλαν τα δύο τελευταία χρόνια.

Εως σήμερα έχουν δικαιωθεί, οριστικά και αμετάκλητα από το ΣτΕ, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι για τη μη μείωση των απολαβών τους που ισχύουν από το 2017 μετά από αγωγή που υπέβαλλαν σε βάρος του ελληνικού δημοσίου.

Στην ίδια κατεύθυνση, με την κατάθεση αγωγών σε βάρος του δημοσίου, κινούνται αξιωματικοί του στρατού, της αστυνομίας, του λιμενικού και της πυροσβεστικής διεκδικώντας αυξημένες αποδοχές με βάση τα ειδικά μισθολόγια και όχι τη συγκράτησή τους που προέβλεπε νόμος του 2017.

Το κόστος των αυξήσεων στις αποδοχές τους που θα κληθεί να καλύψει ο κρατικός Προυπολογισμός για τα έτη 2023 και 2024 για τις δύο αυτές κατηγορίες υπαλλήλων του δημοσίου φτάνει τα 300 εκ. ευρώ.

Σε διοικητικά δκαστήρια έχουν επίσης προσφύγει και αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων, αμφισβητώντας ως αντσυνταγματικές, τις αλλαγές τις οποίες νομοθέτησε το 2021 η Κυβέρνηση όσον αφορά τον τρόπο και το ύψος φορολόγησης των ακινήτων.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές αυτές οδήγησαν σε νέα φορολογική επιβάρυνση (όπως στον ΕΝΦΙΑ).

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα