back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΓΣΕΕ: Πρόσκληση σε εργοδοτικούς φορείς για νέα Εθνική Σύμβαση Εργασίας

Διαβάστε επίσης

Ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με την ενίσχυση των μισθολογικών κλιμακίων, στο πλαίσιο κλαδικών συμβάσεων, προτάσσει η ΓΣΕΕ στην πρόσκληση της προς τους εργοδοτικούς φορείς σχετικά με την έναρξη της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή της νέας Εθνικής Σύμβασης Εργασίας.

Παρά το γεγονός ότι ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από την κυβέρνηση, η Συνομοσπονδία Εργατών επισημαίνει την ανάγκη συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ως προς την ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων που αμείβονται με τις κατώτατες αποδοχές.

Η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού εξαιτίας της ακρίβειας στην Ελλάδα ξεπερνούσε το 19% τον Σεπτέμβριο του 2022. Έτσι, το ύψος του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο εκείνου, που θα μπορούσε να διασφαλίσει για τους εργαζόμενους εισόδημα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει ότι μόλις το 26% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, καλύπτεται από κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική σύμβαση, «ενώ στις χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης τα ποσοστά κάλυψης ξεπερνούν το 70%. Βάσει σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη τα επόμενα έτη, να αυξήσει το ποσοστό κάλυψης στο 80%.»

Την ίδια ώρα, η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών της ΓΣΕΕ, χαρακτηρίζει αποκαρδιωτικά σε σχέση με την χώρα μας τα αποτελέσματα του τακτικού Ευρωβαρόμετρου για το Φθινόπωρο 2022.

Όπως τονίζει η ΕΕΚΕ, η αγωνία των Ελλήνων για το αυξανόμενο κόστος ζωής ξεπερνά κάθε άλλη χώρα, αλλά και κάθε προηγούμενο, αγγίζοντας το ιστορικό 100% – ποσοστό που δεν έχει ξανακάνει την εμφάνισή του στα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Το 51% των Ελλήνων δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν «κάποιες δυσκολίες» και το 28% ότι αντιμετωπίζουν «πολλές δυσκολίες» σε αντιδιαστολή με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες σε ποσοστό μόλις 9%.

Μία από τις βασικές διαπιστώσεις της ΕΕΚΕ για όλο το αμέσως προηγούμενο διάστημα, έρχεται να επιβεβαιώσει το Ευρωβαρόμετρο: το 85% των Ελλήνων δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους τουλάχιστον «ορισμένες φορές» (με το 35% να δυσκολεύεται «τις περισσότερες φορές») σε σύγκριση με το 39% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, εκ των οποίων μόλις το 9% δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στα πάγια έξοδά του «τις περισσότερες φορές». Και όλα αυτά εντός ενός δυσμενούς νομοθετικού πλαισίου, στο οποίο δεν προστατεύεται η κύρια κατοικία, έχουν εκτοξευθεί οι αριθμοί των πλειστηριασμών ακινήτων από κοινού με τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ακόμα και για μικρές οφειλές σε δημόσιο ή εταιρείες παροχής κοινωφελών υπηρεσιών.

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι με ημίμετρα, όπως τα διάφορα «pass» ή το «Καλάθι του Νοικοκυριού», τα οποία δεν συμβάλλουν στο παραμικρό στην άμβλυνση των συνεπειών της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, δεν αντιστρέφεται το ζοφερό αυτό καταναλωτικό κλίμα.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα