13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Η Αθήνα στο «τιμόνι» του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40 για το 2023

Διαβάστε επίσης

Ο Δήμαρχος Αθηναίων υποδέχεται 66 ομολόγους του από δέκα χώρες στη Σύνοδο που διοργανώνεται στην πρωτεύουσα από 22 – 24 Ιανουαρίου.

Με όραμα τη χάραξη της κοινής πορείας προς ένα μέλλον σταθερότητας και ευημερίας για τα Βαλκάνια, η Αθήνα θα φιλοξενήσει την Σύνοδο του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40 (B40 Balkan Cities Network), κατά την οποία η ελληνική πρωτεύουσα θα αναλάβει το “τιμόνι” της Προεδρίας του Δικτύου για το 2023. Από την Κυριακή 22 έως την Τρίτη 24 Ιανουαρίου, η Αθήνα με οικοδεσπότη τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη θα υποδεχθεί Δημάρχους από 66 πόλεις από 10 χώρες των Βαλκανίων, που είτε ήδη αποτελούν μέλη του Δικτύου, είτε πρόκειται να ενταχθούν κατά τη διάρκεια αυτής της Συνόδου.

Το B40 Balkan Cities Network ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2021 στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο την ενίσχυση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην περιοχή των Βαλκανίων, καθώς και της συνεργασίας των μελών του στους τομείς της οικονομίας, της καινοτομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και του πολιτισμού.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων θα παραλάβει τη σκυτάλη της Προεδρίας του B40 Balkan Cities Network, από τον ομόλογό του Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου με τον οποίο έχουν χτίσει τα τελευταία χρόνια μία ισχυρή “γέφυρα” συνεργασίας σε μια προσπάθεια να ενδυναμώσουν την ελληνοτουρκική φιλία και να φέρουν κοντά τους δύο λαούς.

Σε δήλωσή του, ο κ. Μπακογιάννης, τόνισε: «Η Αθήνα αναλαμβάνει την προεδρία του δικτύου Β40, των σπουδαιότερων βαλκανικών πόλεων. Η στιγμή δε θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλη. Η πρωτεύουσα της Ελλάδας θέλει και μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη βαλκανική συνεργασία. Η πόλη μας γίνεται μητρόπολη του σύγχρονου κόσμου, αναπτυξιακά, τεχνολογικά, κι όχι μόνο. Ξέρει να βελτιώνει υποδομές και καθημερινότητα. Αυτή τη γνώση, τη νοοτροπία, τη μέθοδο θέλουμε να μοιραστούμε και με τις υπόλοιπες πόλεις του δικτύου. Να δώσουμε και να πάρουμε. Να μάθουμε όλοι από την ανταλλαγή και να ωφεληθούμε από τη συνεργασία. Το δίκτυο Β40 είναι η δυναμική απάντηση των πόλεων σε όσους βλέπουν στα Βαλκάνια, κατακερματισμό και ανταγωνισμό. Κάθε δίκτυο σημαίνει πολλές γέφυρες. Επικοινωνίας, ανταλλαγής, συνεργασίας. Οι πόλεις βγαίνουν μπροστά, εκεί που τα κράτη φαίνονται δύσκαμπτα στη συνεργασία. Προχωράμε μαζί, ενισχύουμε δεσμούς, θα πετύχουμε».

Ο κ. Μπακογιάννης, κατά την εναρκτήρια ομιλία της Συνόδου θα αναφερθεί στο όραμα της Προεδρίας της Αθήνας για το 2023. Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν επίσης με ομιλίες ο Ντάριο Ναρντέλι, Πρόεδρος του Δικτύου Eurocities και Δήμαρχος Φλωρεντίας, καθώς και οι Δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης, των Τιράνων, της Σόφιας, του Βελιγραδίου, του Σεράγεβου, του Κότορ, του Αυλώνα κ.ά.

Ομιλία θα απευθύνει και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών κ. Βάσκο Άλβες Κορντέιρο, καθώς και ο Αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, κ. Βλαντιμίρ Πρέμπιλιτς.

Πολύ σημαντική θα είναι η εκπροσώπηση των ελληνικών Δήμων, αφού στη Σύνοδο θα λάβουν μέρος, εκτός από τη διοργανώτρια πόλη της Αθήνας, οι Δήμαρχοι από άλλους 32 Δήμους της χώρας: Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Τρικκαίων, Πάτρας, Χαλκίδας, Καλαμάτας, Χανίων, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Κηφισιάς, Αγ. Δημητρίου, Αιγάλεω, Ζωγράφου, Π. Φαλήρου, Κορυδαλλού, Παλλήνης, Βέροιας, Κοζάνης, Καρδίτσας, Ρεθύμνου, Κορίνθου, Μυτιλήνης, Χίου, Κέρκυρας, Άργους, Ορεστιάδας, Λευκάδας, Καρπενησίου, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού, Κιλελέρ.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου, θα παρουσιαστούν όλες οι δράσεις και οι συνεργασίες των μελών του Δικτύου Β40 κατά τον τελευταίο χρόνο και θα συζητηθούν οι στόχοι, η στρατηγική και οι προτεραιότητες για το μέλλον.

Παράλληλα, θα συσταθούν ομάδες εργασίας με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών πόλεων και θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις τοπικές δράσεις για το κλίμα, το άσυλο για τη μετανάστευση και την τοπική δημοκρατία, τις έξυπνες πόλεις/ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και την οικονομική και πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των πόλεων.

* Οι εργασίες της Συνόδου του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40, θα πραγματοποιηθούν στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα