back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η νέα απειλή της Μόσχας με τις πρώτες πυρηνικές κεφαλές για το υποβρύχιο Belgorod, o «πονοκέφαλος» του Σολτς για τη διάδοχο της υπουργού Άμυνας, το «Τέρας» της Μητροπολιτικής Αστυνομίας της Βρετανίας που ομολόγησε 24 βιασμούς γυναικών και η σύλληψη του διαβόητου αρχηγού της Μαφίας στο Παλέρμο είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο

Για Ουκρανία: Νέο απειλητικό μήνυμα έστειλε χθες εμμέσως πλην σαφώς ο Πούτιν, ενώ η Ρωσία και η Λευκορωσία ξεκινούσαν νέα κοινά αεροπορικά γυμνάσια και ο απολογισμός στο Ντνίπρο της Ουκρανίας από τη ρωσική πυραυλική επίθεση του Σαββάτου σε συγκρότημα κατοικιών αυξανόταν σε τουλάχιστον 40 νεκρούς: επικαλούμενο αμυντική πηγή, το πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε πως η Ρωσία κατασκεύασε τις πρώτες πυρηνικές κεφαλές για τις υπερτορπίλες «Ποσειδών» με τις οποίες θα εξοπλιστεί το πυρηνικό υποβρύχιο «Belgorod». Πρόκειται για τορπίλες νέας γενιάς με πυρηνικό σύστημα πρόωσης, που μπορούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις να φτάσουν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα σε βάθος 1.000 μέτρων και να χτυπήσουν σε απόσταση 10.000 χιλιομέτρων – δεν είναι τυχαίο που περιγράφονται συχνά ως «το όπλο της Αποκάλυψης». Μένει βέβαια να επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί του TASS.

Στη Γερμανία: Τα δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου περί παραίτησης της υπ. Άμυνας της Γερμανίας Κριστίνε Λάμπρεχτ (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα) επιβεβαιώθηκαν. Πριν από λίγη ώρα η αν. εκπρόσωπος της καγκελαρίας Κριστιάνε Χόφμαν ανέφερε στην κυβερνητική ενημέρωση ότι η Κριστίνε Λάμπρεχτ υπέβαλε χθες την παραίτησή της στον καγκελάριο Όλαρ Σολτς, ο οποίος την αποδέχτηκε, «σεβόμενος την προσωπική της απόφαση», αναφέρει η DW.

Από εδώ και πέρα η διαδικασία έχει ως εξής: η Λάμπρεχτ παραμένει τυπικά υπ. Άμυνας μέχρι την επισημοποίηση της διαδοχής της. Ο καγκελάριος Σολτς θα πρέπει «άμεσα», όπως τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, να προτείνει στον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ τον ή την διάδοχο της παραιτηθείσας υπ. Άμυνας. Στον γερμανικό Τύπο ήδη γίνεται λόγος για διάφορα ονόματα, μεταξύ αυτών το όνομα της επιτετραμμένης για θέματα που άπτονται των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων Εύα Χεγκλ, του συμπροέδρου των Σοσιαλδημοκρατών Λαρς Κλινγκμπάιλ ή του νυν υπ. Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ. Ως προς το ενδεχόμενο ευρύτερου ανασχηματισμού στη γερμανική κυβέρνηση, η Κριστιάνε Χόφμαν απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας απλώς ότι «όλα θα γίνουν γνωστά σύντομα».

Μένει τώρα να φανεί εάν στην κρίσιμη διάσκεψη της ομάδας Ραμστάιν την Παρασκευή για την Ουκρανία, όπου ενδέχεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για την περαιτέρω αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης τύπου Λέοπαρντ, η Γερμανία θα συμμετέχει με την Κριστίνε Λάμπρεχτ ή τη διάδοχό της. Την Πέμπτη αναμένεται στη γερμανική πρωτεύουσα και ο υπ. Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, γεγονός που υποδηλώνει ήδη την κρισιμότητα της χρονικής συγκυρίας αλλά και τη σημασία των ενδεχόμενων ανακοινώσεων.

Για Τουρκία: Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να απελάσουν ή να εκδώσουν έως και 130 «τρομοκράτες» στην Τουρκία αν θέλουν να επικυρώσει το τουρκικό Κοινοβούλιο τα αιτήματα που έχουν υποβάλει για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε τη Κυριακή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρότι ο σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, διαβεβαίωσε χθες ότι η Σουηδία είναι σε «καλή θέση» όσον αφορά τη διαδικασία εξασφάλισης της τουρκικής έγκρισης, αναφέρει το Politico. Φινλανδοί πολιτικοί ερμήνευσαν τις δηλώσεις Ερντογάν ως μία οργισμένη αντίδραση σε ένα συμβάν έξω από το δημαρχείο της Στοκχόλμης την περασμένη εβδομάδα, όταν ένα ομοίωμα του Ερντογάν κρεμάστηκε από τα πόδια από φανοστάτη, στη διάρκεια διαμαρτυρίας. Η Αγκυρα απαίτησε να διωχθούν οι υπεύθυνοι. Ομως σουηδός εισαγγελέας αποφάσισε επίσημα χθες πως η ενέργεια δεν τιμωρείται με βάση τη σουηδική νομοθεσία.

Στη Βρετανία: Ένας εν ενεργεία αξιωματικός της αστυνομίας του Λονδίνου δήλωσε ένοχος για πολλές κατηγορίες σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμών εις βάρος 12 γυναικών σε μια περίοδο 18 ετών, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους χειρότερους δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων στην ιστορία της Βρετανίας. Το θέμα είναι βασικό σήμερα στον Τύπο. «Το τέρας της MET» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Sun.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ζήτησε χθες συγγνώμη λέγοντας ότι θα έπρεπε να έχει εντοπίσει την κακοποιητική συμπεριφορά του 48χρονου Ντέιβιντ Κάρικ, ο οποίος δήλωσε ένοχος για 49 κατηγορίες, ανάμεσά τους και 24 βιασμοί, κατά το διάστημα 2003 έως 2020. Ο Κάρικ τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τη θέση του ένοπλου αξιωματικού της αστυνομίας όταν συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2021. Τα περισσότερο εγκλήματά του διαπράχθηκαν στον τόπο της κατοικίας του, το Χέρτφορντσαϊρ.

Στην Ιταλία: Μία μεγάλη επιτυχία ανακοίνωσε η ιταλική αστυνομία. Συνελήφθη στο Παλέρμο ο αρχηγός της Μαφίας Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, νούμερο 1 καταζητούμενος τα τελευταία 30 χρόνια. Το θέμα απασχολεί και τον διεθνή Τύπο.

Ο Ντενάρο ήταν επί χρόνια ο νούμερο ένα καταζητούμενος «νονός» της ιταλικής Μαφίας και έχει ισχυριστεί με περισσή περηφάνεια ότι «έχω γεμίσει από μόνος μου ένα ολόκληρο νεκροταφείο», αναφέρει ο Guardian. Ο 60χρονος σήμερα Ντενάρο – στον οποίο έχει αποδοθεί και το ψευδώνυμο «Διαβολίκ», από τον ήρωα του ομώνυμου ιταλικού κόμικ, ενώ έγινε γνωστός και για την πολυτελή ζωή που διήγε, με Rolex, συνοδούς πολυτελείας, βίλες και ακριβά αυτοκίνητα – συνελήφθη χθες το πρωί, σε ειδική επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν περίπου 100 μέλη της ειδικής δύναμης των καραμπινιέρων. Το σκηνικό εκτυλίχθηκε σε ιδιωτικό νοσοκομείο στο Παλέρμο της Σικελίας, όπου ο ίδιος φέρεται να είχε εισαχθεί προκειμένου να υποβληθεί σε θεραπευτική αγωγή για καρκίνο, ενώ τα ρεπορτάζ αναφέρουν πως όλη η διαδικασία εξελίχθηκε κάτω από τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα άλλων ασθενών, καθώς και περιοίκων. Ενα γεγονός που αποδεικνύει ότι με τα δεκάδες φρικιαστικά εγκλήματα που έχει διαπράξει και οργανώσει, ήταν μισητός και στην τοπική κοινωνία – αν όχι σε όλη τη χώρα.

«Πρόκειται για μεγάλη νίκη για το ιταλικό κράτος, το οποίο αποδεικνύει πως ποτέ δεν θα παραδοθεί στη Μαφία. Τις πιο θερμές μου ευχαριστίες, όπως και όλης της κυβέρνησης, προς τις αστυνομικές δυνάμεις και την εισαγγελία του Παλέρμο για τη σύλληψη της πιο σημαντικής μορφής της Μαφίας» δήλωσε η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι – η οποία προφανώς και θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά αυτή την επιτυχία. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλά. Κι αυτό διότι η ιταλική Μαφία δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στον Ντενάρο. Πέρα άλλωστε από το γεγονός ότι θα υπάρξουν και άλλοι «νονοί», είναι κοινό μυστικό πως η Κόζα Νόστρα της οποίας ηγούνταν έχει τα τελευταία χρόνια χάσει έδαφος απέναντι τόσο στην Ντράγκετα της Καλαβρίας όσο και την Καμόρα που κυριαρχεί στην Καμπανία και στη Νάπολι

Για Βατικανό: Ό,τι δεν μπόρεσαν να πετύχουν δημοσιογραφικές έρευνες, βιβλία, επιστολές και εκκλήσεις προς τους αρμοδίους, γίνεται πλέον κατορθωτό με τη βοήθεια της τηλεόρασης. Και πιο συγκεκριμένα, της συνδρομητικής πλατφόρμας Netflix, στην οποία από τον περασμένο Οκτώβριο άρχισε να προβάλλεται η δραματική σειρά με τίτλο «Το κορίτσι του Βατικανού», η οποία αφορά την εξαφάνιση, στις 22 Ιουνίου 1983, της 15χρονης κόρης ενός υπαλλήλου της Αγίας Εδρας, της Εμανουέλα Ορλάντι, η οποία επέστρεφε σπίτι της από μάθημα μουσικής, αναφέρει η Pais.

Αυτή ακριβώς η σειρά και η δημοσιότητα που έδωσε εκ νέου στην – άλυτη μέχρι σήμερα – υπόθεση θεωρούνται από πολλούς και η πραγματική αιτία για την απόφαση που έλαβε ο αρχεισαγγελέας του Βατικανού Αλεσάντρο Ντίντι να ανοίξει πάλι τον φάκελο της εξαφάνισης Ορλάντι. Κάτι που έγινε, μάλιστα, μόλις δέκα ημέρες μετά τον θάνατο του προηγούμενου Πάπα, του Βενέδικτου ΙΣΤ’, με το πράσινο φως του νυν ποντίφικα Φραγκίσκου, δίνοντας την ευκαιρία σε κάποιους να προσθέσουν και νέες θεωρίες συνωμοσίας. Οχι, βεβαίως, ότι αυτές ήταν λίγες μέχρι σήμερα.

Εξάλλου, η Ιταλία υπήρξε στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ένα θέατρο στο οποίο «ανέβαιναν» σενάρια με πρωταγωνιστές μυστικές υπηρεσίες, τη Μαφία, το Βατικανό, τη Σοβιετική Ενωση, τρομοκρατικές οργανώσεις, μασονικές στοές και πολλούς άλλους. Ειδικά δε η τύχη της κοπέλας μετά τη μυστηριώδη εξαφάνισή της συνδέθηκε κατά καιρούς με τη σικελική Μαφία, με πράκτορες της Βουλγαρίας, με μια διαβόητη εγκληματική συμμορία της Ρώμης, με την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄, αλλά και με έναν αρχιεπίσκοπο ο οποίος αργότερα αποδείχθηκε μπλεγμένος σε ένα μεγάλο σκάνδαλο με την τράπεζα του Βατικανού.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα