back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Θεσσαλονίκη: Αποκαταστάθηκε η βανδαλισμένη εβραϊκή τοιχογραφία στον σιδηροδρομικό σταθμό

Διαβάστε επίσης

Σε αποκατάσταση της τοιχογραφίας, αφιερωμένης στο Ολοκαύτωμα, στην ανατολική περίφραξη του νέου σιδηροδρομικού σταθμού, η οποία προ ημερών είχε βανδαλιστεί από νοσταλγούς του ναζισμού και του φασισμού, προχώρησαν το απόγευμα, εθελοντές και μέλη της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη, του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο βανδαλισμός έγινε αντιληπτός στις 10 Ιανουαρίου και οργανώθηκε η σχετική δράση για την επαναφορά της απεικόνισης στην αρχική της μορφή. Οι εθελοντές με ειδικά καθαριστικά χρειάστηκε να αφαιρέσουν από την τοιχογραφία σχήματα αγκυλωτών σταυρών, μαιάνδρων, μπογιά με τα αρχικά της Χρυσής Αυγής και μελανά σημάδια πάνω στα κίτρινα αστέρια των εικονιζόμενων Εβραίων που έπαιρναν στη διάρκεια της κατοχής το δρόμο για τα ναζιστικά στρατόπεδα του θανάτου.

«Ήμασταν υποψιασμένοι ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί και για το λόγο αυτό είχαμε καλύψει με ειδικό προστατευτικό αντι-σπρέι το γκράφιτι», τόνισε η υπεύθυνη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ, Αναστασία Χαμαλίδου. Ήταν η δεύτερη φορά που μέλη φασιστικών ομάδων προχώρησαν σε βανδαλισμό του γκράφιτι. Η πρώτη είχε συμβεί λίγες μόνο ημέρες μετά την ολοκλήρωση της απεικόνισης, το 2021, που φιλοτεχνήθηκε από εικαστικές ομάδες, οι οποίες πλαισίωσαν τη σχετική πρωτοβουλία της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη. Και ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες που σύμβολα της μακραίωνης εβραϊκής παρουσίας στην πόλη και του μαρτυρίου του Ολοκαυτώματος αμαυρώνονται από τη δράση νεοναζιστικών ομάδων. Στις 28 Δεκεμβρίου είχαν βεβηλώσει μνημείο, αφιερωμένο στο παλιό εβραϊκό νεκροταφείο, το οποίο είχε τοποθετηθεί το 2014 εντός του ΑΠΘ, που επίσης καθαρίστηκε και αποκαταστάθηκε τις επόμενες μέρες.

«Τέτοιες πράξεις έκδηλου μίσους, δηλωτικές της άγνοιας και της αμάθειας, που συντηρούν και προπαγανδίζουν το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, δεν τιμούν τον πολιτισμό και την Ιστορία της πόλης, παραδίδουμε όλοι μαζί το δικαίωμα στη μνήμη. Θα αντισταθούμε συλλογικά απέναντι σε κάθε μορφή βίας και κοινωνικού στιγματισμού. Ποτέ ξανά», δήλωσαν οι εθελοντές.

Στη σημερινή δράση καθαρισμού της τοιχογραφίας που τιμά τα θύματα της εβραϊκής κοινότητας και αποσκοπεί στη διάσωση της ιστορικής μνήμης έδωσαν επίσης το «παρών» η Σαλίνα Ρίκο (Salina Rico), acting principal officer στο γενικό προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενη από τον πρόξενο, αρμόδιο για οικονομικές υποθέσεις, Άιζακ Χάνσεν Γιόζεφ (Isaac Hansen Joseph) και στελέχη του προξενείου και όλοι μαζί βοήθησαν στον καθαρισμό.

Σε δήλωσή της, η Αμερικανίδα διπλωμάτης υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης της ιστορικής μνήμης αλλά και καταπολέμησης του μίσους και του αντισημιτισμού. «Είμαστε εδώ σήμερα για να βοηθήσουμε τους Θεσσαλονικείς να καθαρίσουν την τοιχογραφία τους που μνημονεύει την απέλαση της εβραϊκής κοινότητας της πόλης από την Ελλάδα και τη μετέπειτα δολοφονία της κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Η Ελλάδα, και ειδικά η Θεσσαλονίκη, πλήρωσαν πολύ βαρύ τίμημα κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος και είναι ντροπή να βλέπεις τη βεβήλωση αυτού του μνημείου», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Επιτρέψτε μου», πρόσθεσε, «να είμαι ξεκάθαρη, όλοι έχουμε την υποχρέωση να μιλάμε παντού εναντίον του φανατισμού, να αντισταθούμε στον αντισημιτισμό και την ύπουλη επιρροή του και να διατηρήσουμε τη μνήμη του Ολοκαυτώματος. Όπως είπε ο πρέσβης κ. Τσούνης, οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται αταλάντευτα στο πλευρό της εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα για την καταπολέμηση του μίσους και της μισαλλοδοξίας σε όλες τις μορφές, όπως είμαι βέβαιος ότι οι Έλληνες πολίτες σε όλη τη χώρα κάνουν».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία από το FB της Ομάδας γειτονιάς του Βαρδάρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα