back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΔΟΕ: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τους Ρώσους αθλητές

Διαβάστε επίσης

Στο ζήτημα της επιστροφής στο ουδέτερο καθεστώς των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών σε διεθνείς αγώνες, αλλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα γίνουν το 2024 στο Παρίσι, αναφέρθηκε ο Τόμας Μπαχ, στις δύο συναντήσεις, που είχε μέσω τηλεδιάσκεψης, με τους προέδρους των Διεθνών Ομοσπονδιών και των μελών της ΔΟΕ.

«Υπήρξε μια ευρεία συναίνεση, που προέκυψε για να πούμε ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε και ότι το status quo δεν είναι η καλύτερη λύση», δήλωσε σχετικά ένα μέλος της ΔΟΕ. Σύμφωνα με αρκετούς συμμετέχοντες, σε καμία από τις δύο συνεδριάσεις, δεν εμφανίστηκε σθεναρή αντίθεση, όσον αφορά στο ζήτημα της επανένταξης της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, ενώ δεν τοποθετήθηκε, κανένα από τα μέλη στην ΔΟΕ από την Ρωσία και την Ουκρανία.

«Οι πρόεδροι των διεθνών ομοσπονδιών είναι περισσότερο υπέρ του σεβασμού της Ολυμπιακής Χάρτας», διευκρινίζει ένας από τους συμμετέχοντες στις συζητήσεις, επιμένοντας ότι δεν τίθεται θέμα άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας: «Εάν, οι αθλητές γίνονται δεκτοί σε διεθνείς αγώνες, θα είναι υπό ουδέτερο καθεστώς, χωρίς ύμνο ή σημαία. Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει κάτι».

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ είπε στα μέλη που συμμετείχαν, ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αντιτίθεται στην επιστροφή Ρώσων αθλητών. Ορισμένοι από τους ηγέτες του διεθνούς αθλητισμού παραδέχονται ότι φοβούνται το μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 από ορισμένες χώρες, εάν οι Ρώσοι αθλητές επιστρέψουν. Ενα μποϊκοτάζ, που προς την αντίθετη κατεύθυνση, θα μπορούσε να αρχίσει από ορισμένους συμμάχους της Ρωσίας εάν δεν άλλαζε η κατάσταση.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν αύριο (20/1) με τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και εκπροσώπους αθλητών. Το θέμα θα είναι στην ημερήσια διάταξη της επόμενης Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, η οποία έχει προγραμματισθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στις 15 Φεβρουαρίου. Η κατάσταση θα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα, καθώς σε αρκετά αθλήματα έχουν αρχίσει οι αγώνες πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα