back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Έως στις 31 Μαρτίου οι δηλώσεις Ε9 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Διαβάστε επίσης

Περιθώριο χρόνου έως στις 31 Μαρτίου έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να κάνουν διορθώσεις και να δηλώσουν στο Ε9 τις μεταβολές που είχαν στην περιουσιακή τους κατάσταση την περσινή χρονιά.Οι μεταβολές και οι διορθώσεις μπορεί να αφορούν π.χ αγορά η πώληση ακινήτου,μεταβίβαση ,τακτοποίηση αυθαίρετων επιφανειών, “αποκάλυψη” πρόσθετων τ.μ. στους δήμους κλπ.

Με βάση τις όποιες τροποποιήσεις στην εικόνα της περιουσιακής κατάστασης θα υπολογιστεί από πλευράς ΑΑΔΕ ο φετινός ΕΝΦΙΑ για 7,2 εκ.φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που διαθέτουν ακίνητη περιουσία στη χώρα μας, και της οποίας η συνολική αντικειμενική αξία αγγίζει τα 761 δις ευρώ.Οι διορθώσεις στο Ε9 θα γίνουν χωρίς την επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ και στην περίπτωση που διαπιστωθεί αύξηση στην ακίνητη περιουσία θεωρείται αυτονόητο ότι το νέο εκκαθαριστικό σημείωμα για τον ΕΝΦΙΑ θα είναι υψηλότερο.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι όλες οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου ώστε να σταλούν στους υπόχρεους ιδιοκτήτες ακινήτων τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ η εξόφληση του οποίου θα γίνει σε 10 μηνιαίες δόσεις με πρώτη τον ερχόμενο Μάιο.

Τι να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να μη χρεωθούν υψηλό ΕΝΦΙΑ

Οσοι ιδιοκτήτες ακινήτων προχωρήσουν σε μεταβολές και διορθώσεις στο Ε9 θα πρέπει να ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να αποφύγουν λάθη στην καταχώρηση των νέων ακινήτων τους, που θα οδηγήσουν σε υψηλό ΕΝΦΙΑ.Συγκεκριμμένα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ..

1) Τα ημιτελή κτίσματα δικαιούνται έκπτωσης 60% εάν δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί η ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα.

2) Εάν υπάρχει κτίσμα , που χρησιμοποιείται ως κατοικία, σε αγροτεμάχιο θα πρέπει να δηλωθεί και ο φόρος για το αγροτεμάχιο,στην περίπτωση αυτή, πενταπλασιάζεται.Αν όμως πρόκειται για γεωργικό κτίσμα η αποθήκη η επαγγελματική στέγη ο φόρος για το αγροτεμάχιο υπολογίζεται διαφορετικά και είναι πολύ χαμηλότερος.

3) Στο Ε9 θα πρέπει να δηλωθεί επακριβώς η σχέση του κατόχου με το ακίνητο καθώς σε περιπτώσεις ψιλής κυριότητας η επικαρπίας ο φόρος του ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται χαμηλότερα από ότι σε περίπτωση πλήρους κυριότητας.Επίσης πρέπει να δηλώνονται επακριβώς ,από τους συνιδιοκτήτες ενός ακινήτου, τα ποσοσοστά συνιδιοκτησίας που κατέχουν στο ακίνητο ακίνητο ώστε να μην χρεωθούν τον ΕΝΦΙΑ στο 100%της αξίας του ακινήτου.

4)Οι βοηθητικοί χώροι ενός ακινήτου δηλώνονται χωριστά,από τους κύριους χώρους , καθώς ο ΕΝΦΙΑ είναι χαμηλότερος κατά 90%.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα