back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στις 14 Μαΐου οι εκλογές στην Τουρκία: Τι δήλωσε ο Ερντογάν

Διαβάστε επίσης

Για τις 14 Μαΐου προγραμματίζονται οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του σε συνεδρίαση του κυβερνώντος, κόμματος AKP.

Ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα συνέδεσε την επιλογή της ημερομηνίας με τις εκλογές της 14ης Μαΐου του 1950 κατά τις οποίες επικράτησε ο Αντνάν Μεντερές, ο πρωθυπουργός που ανατράπηκε από τη στρατιωτική χούντα το 1960 και εκτελέστηκε ένα χρόνο αργότερα.

Ο Ερντογάν  που συχνά συγκρίνει τον εαυτό του με τον Μεντερές  είπε συγκεκριμένα: «Στις 14 Μαΐου 1950, ο αείμνηστος Μεντερές είπε “φτάνει πια” και βγήκε από την κάλπη πανηγυρίζοντας μια μεγάλη νίκη. Ζητάμε τη στήριξη του έθνους μας το 2023 λέγοντας “φτάνει, ο λόγος, η απόφαση και το μέλλον ανήκουν στο έθνος”. Το έθνος μας για άλλη μια φορά θα πει “φτάνει” στους πραξικοπηματίες και ανίκανους που εμφανίζονται μπροστά μας, 73 χρόνια μετά, την ίδια μέρα. Ο λαός μας θα δώσει την απάντησή του στην (αντιπολίτευση) 73 χρόνια μετά, κατά την ίδια ημερομηνία», διεμήνυσε.

«Το έθνος μας θα δώσει την απάντησή του στο ”Τραπέζι των Έξι” (την πλατφόρμα της αντιπολίτευσης) την ίδια ημέρα που θα είναι τα 73 χρόνια», είπε σε βουλευτές του κόμματός του, AKP, στο κοινοβούλιο.

Το Ραμαζάνι και η νηστεία που επιβάλλει στους πιστούς θα είναι φέτος από τις 23 Μαρτίου μέχρι τις 21 Απριλίου.

Το AKP, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.

Ο Ερντογάν, που θα είναι και πάλι υποψήφιος, έγινε πρωθυπουργός το 2003 προτού τροποποιήσει το Σύνταγμα και γίνει πρόεδρος που εκλέγεται απευθείας από τον λαό με καθολική ψηφοφορία το 2014.

Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε την πρόθεσή της για επιστροφή στο κοινοβουλευτικό σύστημα σε περίπτωση νίκης.

Το «Τραπέζι των Έξι» είναι μια εκλογική συμμαχία έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και το μεγαλύτερο, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, CHP (κληρονόμος του Μουσταφά Κεμάλ).

Μόνο το (φιλοκουρδικό, δημοκρατικό αριστερό) HDP, τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, δεν συμμετέχει στη συμμαχία αυτή.

Αθηνά Κορλίρα/ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα