back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Ο Αντόνιο Παντσέρι και η Γκρέτα Τούνμπεργκ γίνονται πρωτοσέλιδα στον διεθνή Τύπο, ο πρώτος γιατί υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τις βελγικές αρχές και η δεύτερη γιατί κρατήθηκε λίγες ώρες από τις γερμανικές αρχές στη διάρκεια διαδήλωσης, Γαλλία και Βρετανία βρίσκονται αντιμέτωπες με απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντά σήμερα τον Άντονι Μπλίνκεν.

Για Παντσέρι: Κεντρικό πρόσωπο στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου και των ευρωπαϊκών δικτύων ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι. ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στο σκάνδαλο QatarGate και φερόμενος ως εγκέφαλος του σκανδάλου χρηματισμού, υπέγραψε συμφωνία με τις βελγικές αρχές ότι θα αποκαλύψει όλους τους εμπλεκομένους, τον τρόπο δράσης και τις συναλλαγές, καθώς και την ταυτότητα όσων παραδέχεται ότι δωροδοκήθηκαν.

«Ο Παντσέρι συνεργάζεται με τις αρχές: Κατέβαλα 100,000 ευρώ» αναφέρει η Corriere de la Sera. O Αντόνιο Παντσέρι στις ανακρίσεις του από τους βέλγους εισαγγελείς, «φέρεται να δήλωσε ότι κατέβαλε από 120 μέχρι 140 χιλιάδες ευρώ στον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, σε διάφορες δόσεις, την περίοδο κατά την οποία, στην ομάδα του, στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση σχετικά με τη θέση που έπρεπε να ληφθεί για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων που απασχολούνταν στα έργα για το διεθνές Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του Κατάρ». Η παραδοχή αυτή φέρεται να έγινε σε ανάκριση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 2022.

Η Il Sole 24 Ore, παράλληλα, προσθέτει ότι ο Παντσέρι «φέρεται να προέτρεψε τους εισαγγελείς να εξακριβώσουν και τη θέση του ευρωβουλευτή του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Αντρέα Κοτσολίνο, αλλά χωρίς να αναφερθεί σε καταβολή χρημάτων».

Η είδηση ότι ο Παντσέρι συνεργάζεται με τις βελγικές αρχές «έσκασε» την εβδομάδα Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο σχολιάζουν οι FT.

«Ελπίζω ότι κανείς άλλος ευρωβουλευτής δεν μετείχε σε αυτές τις παρανομίες» δήλωσε ο Cristian Bușoi, ένας κεντροδεξιός ευρωβουλευτής, που προήδρευε της ομάδας φιλίας Ε.Ε – Κατάρ πριν αποχωρήσει το 2021. Από την πλευρά του ο Niels Fuglsang, ένας Σοσιαλιστής ευρωβουλευτής που είχε καταθέσει νομοσχέδιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ, προτού το καταψηφίσουν οι ευρωβουλευτές της δικής του πολιτικής ομάδας, που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, δήλωσε ότι όλα πρέπει να βγουν στο φως: Εάν υπάρχουν και άλλα ονόματα, θα πρέπει τώρα να αποκαλυφθούν.

Από τον Δεκέμβριο όλες οι πολιτικές ομάδες υπήρξαν ιδιαίτερα προσεχτικές δήλωσε στους FT άλλος ευρωβουλευτής, προσθέτοντας ότι όλοι ελπίζουν ότι τα ονόματα σταματούν «στον κύκλο γύρω από τον Παντσέρι». Το σκάνδαλο έχει ήδη προκαλέσει νομοθετική πρωτοβουλία για περισσότερη διαφάνεια με την πρόεδρο Ρομπέρτα Μέτσολα να προτείνει σχέδιο 14 σημείων την περασμένη εβδομάδα, το οποίο ωστόσο αρκετοί θεωρούν ανεπαρκές. Από την πλευράς τους οι Ευρω-σοσιαλιστές θέλουν να ξεκινήσουν εσωτερική έρευνα. Αρκετοί ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι ακόμα και εάν ήταν πιο αυστηρό το πλαίσιο, συνάδελφοί τους και σύμβουλοι τους όπως ο Παντσέρι ή η Εύα Καϊλή πάλι θα παραβίαζαν τους κανονισμούς. «Εάν κάποιος θέλει να παρανομήσει, θα το κάνει ούτως ή άλλως» δηλώνει ο Bușoi.

Στη Γερμανία: Ο Μπόρις Πιστόριους, σοσιαλδημοκράτης, υπουργός Εσωτερικών στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, είναι ο νέος υπουργός Αμυνας της Γερμανίας. Διαδέχεται την Κριστίνε Λάμπρεχτ, η οποία υπέβαλε την παραίτησή της, καθώς είχε βρεθεί επί μήνες στο στόχαστρο αρνητικής κριτικής, αναφέρει η DW. Ο 62χρονος Μπόρις Πιστόριους θεωρείται ότι διαθέτει τον δυναμισμό που χρειάζεται στην απαιτητική θέση του υπουργού Αμυνας, ο ίδιος έχει υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία και είναι από τα σημαίνοντα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SPD, είχε διεκδικήσει μάλιστα και την προεδρία του SPD το 2019 ως δίδυμο με την Πέτρα Κοέπινγκ.

Με την επιλογή του Πιστόριους για το υπουργείο Αμυνας ανατρέπεται υπέρ των ανδρών η αναλογία στο υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας. Αλλά ο καγκελάριος προτίμησε να μην ικανοποιήσει τη δέσμευσή του να αποτελείται το υπουργικό συμβούλιο κατά το ήμισυ από άνδρες και γυναίκες, παρά να προβεί σε έναν ευρύτερο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, που θα έστελνε αρνητικό μήνυμα για την κυβερνητική εικόνα, έναν χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας. Ικανοποιημένος είναι κυρίως ο κυβερνητικός εταίρος του Σολτς, οι Φιλελεύθεροι, οι οποίοι ζητούσαν την επιλογή ενός στιβαρού υπουργού Αμυνας και όχι την τήρηση των ποσοστώσεων.

Το βάπτισμα του πυρός θα πάρει ήδη αυτή την εβδομάδα στη συνάντηση την Παρασκευή στο Ράμσταϊν, την αμερικανική βάση στη Γερμανία όπου συγκαλείται το λεγόμενο «Σχήμα του Ράμσταϊν», η αμερικανική πρωτοβουλία στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας, με βασικό ζητούμενο αυτή τη στιγμή την ενίσχυση της Ουκρανίας με άρματα μάχης Leopard 2. Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Bloomberg, πάντως, ο Ολαφ Σολτς είπε η σκέψη για αποστολή Leopard 2 στην Ουκρανία είναι ακόμη υπό επεξεργασία.

Για Τσαβούσογλου – Μπλίνκεν: Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών που βρίσκεται από χθες στην Ουάσινγκτον αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν για τη συνέχιση του «στρατηγικού μηχανισμού» Τουρκίας – ΗΠΑ, ενώ όπως έχουν προεξοφλήσει τα τουρκικά ΜΜΕ και έχει υπονοήσει ο ίδιος, αναμένεται να θέσει και θέμα Ελλάδας.

Σύμφωνα με την Daily Sabah Τουρκία και ΗΠΑ «θα προσπαθήσουν να εξομαλύνουν μία σειρά από διαφωνίες μεταξύ τους, αν και οι προσδοκίες ότι μπορούν να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα είναι αρκετά χαμηλές».

Στη Γαλλία: «Μακρόν εναντίον συνδικάτων: ο δεύτερος γύρος» σχολιάζουν οι FT. Ποδήλατα… ετοιμάζουν να χρησιμοποιήσουν οι Παριζιάνοι από αύριο καθώς ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις σε δημόσιες συγκοινωνίες, σχολεία, καθώς και τρένα και αεροδρόμια λόγω της πρόθεσης του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από 62 σε 64 για να βελτιώσει…. τα οικονομικά του δαπανηρού συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας. Τα γαλλικά εργατικά συνδικάτα θέλουν ιδανικά τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ανθρώπους στους δρόμους για να τρομάξουν την κυβέρνηση να υποχωρήσει…

Υπάρχει μια αίσθηση déjà vu σε αυτόν τον καταθλιπτικό και γκρίζο Ιανουάριο στο Παρίσι. Ακριβώς πριν από τρία χρόνια, ο Μακρόν προσπαθούσε να προωθήσει μια πιο φιλόδοξη εκδοχή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και η πρωτεύουσα παρέλυσε από δύο συνεχόμενους μήνες απεργιών στις μεταφορές, τις μεγαλύτερες στην ιστορία. Ο Μακρόν κατέληξε να αποσύρει το συνταξιοδοτικό του σχέδιο μόλις ξεκίνησε η πανδημία.

Η κυβέρνηση είναι συνηθισμένη στις διαμαρτυρίες που οργανώνονται από τα συνδικάτα, αλλά ανησυχεί περισσότερο για τα ανεξέλεγκτα κινήματα, όπως τα κίτρινα γιλέκα. Φοβάται επίσης ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας θα σβήσουν τα φώτα ή θα μπλοκάρουν τα διυλιστήρια πετρελαίου όπως έκαναν τον Οκτώβριο, δημιουργώντας μαζικές ελλείψεις στα πρατήρια καυσίμων.

Οι οδηγοί έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ τους αυτή την εβδομάδα, η οποία έχει δημιουργήσει ελλείψεις σε περίπου 5% των πρατηρίων βενζίνης. Ο υπουργός Μεταφορών Clément Beaune προέτρεψε τους ανθρώπους να παραμείνουν ήρεμοι με το όχι και ακριβώς καθησυχαστικό μήνυμα ότι τα αποθέματα ήταν γεμάτα “από σήμερα”. Ποιος ξέρει αν αυτό θα εξακολουθεί να ισχύει σε λίγες εβδομάδες.

Στη Βρετανία: «Απεργιακή κόλαση» είναι ο τίτλος της Metro για τις απεργιακές κινητοποιήσεις που θα ξεκινήσουν την 1η Φεβρουαρίου και στις οποίες θα μετέχουν: σιδηροδρομικοί, προσωπικό των πανεπιστημίων, δάσκαλοι και δημόσιοι υπάλληλοι. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η «χώρα θα παγώσει», ενώ επικρίνει τα εργατικά συνδικάτα για αιτήματα – τελεσίγραφα προς την κυβέρνηση.

Τη στάση των δασκάλων επικρίνει και η Daily Telegraph καθώς αρνούνται να λάβουν μέτρα περιορισμού «των συνεπειών των κινητοποιήσεων» εις βάρος των μαθητών.

Από την πλευρά της, η Daily Mirror έχει κεντρικό θέμα της απεργιακές κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών αποκαλώντας τους αξιωματούχους υγείας «ανόητους» που αρνούνται μια δίκαιη συμφωνία, την ώρα που καλούνται να καταβάλουν 40 στερλίνες την ώρα στο έκτακτο προσωπικό για να συνεχίσει να εργάζεται.

Για Τούνμπεργκ: Κεντρικό πρόσωπο στις σελίδες του διεθνούς Τύπου είναι η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ καθώς χθες τέθηκε υπό κράτηση για μερικές ώρες, μαζί με αρκετούς ακόμα ακτιβιστές στη διάρκεια διαδηλώσεων στο Λούτσερατ της δυτικής Γερμανίας, το οποίο οι Αρχές εκκενώνουν προκειμένου να κατεδαφίσουν κτίρια με σκοπό την επέκταση του λιγνιτωρυχείου στην περιοχή. Η 20χρονη Τούνμπεργκ, η οποία βρίσκεται στο πλευρό των διαδηλωτών από την Παρασκευή, συμμετείχε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επιχειρούμενη επέκταση του λιγνιτωρυχείου Γκαρτσβάιλερ 2. Η σουηδή ακτιβίστρια χαρακτήρισε την επέκταση μια «προδοσία της σημερινής και των μελλοντικών γενεών».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα