back to top
23.3 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

23.3 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

Ψηφίζει το Ευρωκοινοβούλιο για την αντικατάσταση της Καϊλή στην αντιπροεδρία

Διαβάστε επίσης

Την έναρξη της διαδικασίας για άρση ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη, έπειτα από σχετικό αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ανακοίνωσε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η πρόεδρος, Ρομπέρτα Μέτσολα, ενώ στις 13.00 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας η Ολομέλεια ψηφίζει για την αντικατάσταση της Καϊλή στην αντιπροεδρία.

Επίσης, σήμερα, θα ξεκινησει η διαδικασία για την άρση της ασυλίας των των Αντρέα Κατσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα, μετά τη χθεσινή υπερψήφιση από 610 ευρωβουλευτές της τροποποίησης του κανονισμού του Κοινοβουλίου σχετικά με την ασυλία.

Η διαδικασία της άρσης της ασυλίας για τις δυο Ελληνίδες ευρωβουλευτές κρίθηκε απαραίτητη μετά από αίτημα του Ευρωπαίου γενικού Εισαγγελέα στα τέλη Δεκεμβρίου για άρση της ασυλίας των ευρωβουλευτών, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση QatarGate, ενώ για τη Μαρία Σπυράκη λόγω εικαζόμενης απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Η απάτη αυτή συνδέεται με τη διαχείριση της βουλευτικής τους αποζημίωσης και την αμοιβή των διαπιστευμένων βοηθών τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση διαφθοράς από το Κατάρ. Το αίτημα για την άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη παραπέμπεται στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων, όπως είπε η πρόεδρος του ΕΚ.

Εξάλλου, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε το αίτημα υπεράσπισης της βουλευτικής ασυλίας από τον Γιώργο Κύρτσο, στο πλαίσιο της καταγγελίας που έχει κάνει κατά των ελληνικών Αρχών για τις τηλεφωνικές υποκλοπές. Το αίτημα αυτό παραπέμπεται στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων.

Οι εξελίξεις τρέχουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επαύριον της ανακοίνωσης της συμφωνίας που έκλεισε με τις δικαστικές αρχές του Βελγίου ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στην υπόθεση Qatar Gate, μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις με στόχο μικρότερη ποινή για τον ίδιο έναντι αποκαλύψεων για την υπόθεση διαφθοράς που ταλανίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

H Ομοσπονδιακή Εισαγγελία των Βρυξελλών ανακοίνωσε χθες ότι ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι φερόμενος ως εγκέφαλος του σκανδάλου χρηματισμού, υπέγραψε συμφωνία με τις βελγικές αρχές ότι θα αποκαλύψει όλους τους εμπλεκομένους, τον τρόπο δράσης και τις συναλλαγές, καθώς και την ταυτότητα όσων παραδέχεται ότι δωροδοκήθηκαν.

Στη μια το μεσημέρι το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει τον ή την αντικαταστάτρια της Εύας Καϊλή στην αντιπροεδρία 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκλέξει σήμερα το μεσημέρι νέο αντιπρόεδρο, με τρεις ευρωβουλευτές να είναι υποψήφιοι για τη θέση της Εύας Καϊλή.

Η Εύα Καϊλή καθαιρέθηκε από τη θέση της ως πέμπτη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 13 Δεκεμβρίου, μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης από τα βελγικά δικαστήρια ως ύποπτη για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Σήμερα αναμένεται να οριστεί ο αντικαταστάτης της, ο οποίος, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα «Le Soir», θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο υποψήφιος από την κεντροαριστερή ομάδα S&D, Μαρκ Άνχελ, του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος του Λουξεμβούργου.

Η Εύα Καϊλή ήταν αντιπρόεδρος, για την ομάδα S&D, από τον Ιανουάριο του 2022. Η κατανομή των ευθυνών είχε αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ των τριών βασικών πολιτικών ομάδων (ΕΛΚ-S&D-Renew).

Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι έχουν «φροντίσει» να μην προτείνουν υποψήφιο.

«Είμαστε υπέρ της ισορροπίας που έχει προκύψει από τις ενδιάμεσες συζητήσεις και η καριέρα του Μάρκ Άνχελ είναι απολύτως σύμφωνη με αυτό που αναμένεται από έναν αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» υπογράμμισε χθες Τρίτη ο Stéphane Séjourné, της πολιτικής ομάδας Renew.

Οι Πράσινοι/EFA και η ακροδεξιά ομάδα ID (Identity and Democracy) έχουν προτείνει ως υποψήφιες τη Γαλλίδα Gwendoline Delbos-Corfield και την Ιταλίδα Annalisa Tardino, αντίστοιχα. Η ψηφοφορία είναι μυστική και η εκλογή απαιτεί απλή πλειοψηφία.

‘Ετοιμος να μιλήσει ο Παντσέρι

O Πιερ Αντόνιο Παντσέρι αποφάσισε να συνεργαστεί με τις βελγικές αρχές για την υπόθεση Qatargate, γεγονός που θα επηρεάσει το συνολο των εξελιεξωων γαι ολους του εμπολεκόμενους και προφαβνώς γαι την Ευα Καιλή η οποία αναμένεται να  βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, καταθέτοντας νέο αίτημα αποφυλάκισης.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές των Βρυξελλών ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τις αρχες από το οποίο δεσμεύεται «να ενημερώσει το δικαστικό σώμα και τους ερευνητές ιδίως για τον τρόπο λειτουργίας, τις οικονομικές συμφωνίες με τρίτα κράτη», αλλά και για την «εμπλοκή γνωστών και αγνώστων στη δικογραφία, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσαν». Επίσης στην ανακοίνωση της εισαγγελίας σημειώνεται: «Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπογράφηκε σήμερα (χθες Τρίτη), προβλέπεται περιορισμένη ποινή για τον Πιερ Παντσέρι. Η ποινή περιλαμβάνει φυλάκιση, πρόστιμο και κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν, που προς το παρόν εκτιμώνται σε ένα εκατομμύριο ευρώ».

Η επόμενη ακρόαση του θα διεξαχθεί εντός μηνός, δηλαδή τον Φεβρουάριο, διευκρίνισε ο Βέλγος ομοσπονδιακός εισαγγελέας, εξηγώντας ότι ο Παντσέρι θα παραμείνει στη φυλακή τουλάχιστον μέχρι εκείνη τη στιγμή. Σύμφωνα με τη “Le Soir”, ο Αντόνιο Παντσέρι αναμένεται να εκτίσει ποινή φυλάκισης ενός έτους και μέρος αυτού του διαστήματος θα είναι με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, στις ανακρίσεις του από τους Βέλγους εισαγγελείς για το σκάνδαλο Qatargate, «φέρεται να δήλωσε ότι κατέβαλε από 120 μέχρι 140.000 ευρώ στον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, σε διάφορες δόσεις, την περίοδο κατά την οποία, στην ομάδα του, στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση σχετικά με τη θέση που έπρεπε να ληφθεί για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων που απασχολούνταν στα έργα για το διεθνές Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του Κατάρ». Η παραδοχή αυτή φέρεται να έγινε σε ανάκριση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 2022.

Η ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, σημειώνει ότι ο Παντσέρι «φέρεται να προέτρεψε τους εισαγγελείς να εξακριβώσουν και τη θέση του ευρωβουλευτή του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Αντρέα Κοτσολίνο, αλλά χωρίς να αναφερθεί σε καταβολή χρημάτων».

Τι σημαίνει για την Εύα Καϊλή η υπογραφή μνημονίου από τον Παντσέρι

Εάν ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι υποστηρίξει ότι η Εύα Καϊλή γνώριζε για το Qatargate ή είχε ενεργή συμμετοχή στο σκάνδαλο διαφθοράς, θα στενέψει ο κλοιός για την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή, με την βελγική Δικαιοσύνη να αποφασίζει σχετικά με το νέο αίτημα αποφυλάκισής της.

Ο Παντσέρι συμφώνησε να δώσει ονόματα και να αποκαλύψει πώς λειτουργούσε η οργάνωση αλλά και ποιες άλλες χώρες και πρόσωπα εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα