15.1 C
Athens
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

15.1 C
Athens
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

ΕΕ: Σύσταση ειδικού δικαστηρίου για την διερεύνηση της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα, οι ευρωβουλευτές απαιτούν από τη ρωσική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να λογοδοτήσει για το έγκλημα της επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Το κείμενο του ψηφίσματος εγκρίθηκε με 472 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 33 αποχές.

Το Κοινοβούλιο αναφέρει ότι οι θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στην Μπούτσα, την Ιρπίν και πολλές άλλες ουκρανικές πόλεις αποκαλύπτουν τη βιαιότητα του πολέμου και υπογραμμίζουν τη σημασία της συντονισμένης διεθνούς δράσης για την παραπομπή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη βάσει του διεθνούς δικαίου. Οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ, σε στενή συνεργασία με την Ουκρανία και τη διεθνή κοινότητα, να πιέσει για τη δημιουργία ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για τη δίωξη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας και των συμμάχων της.

Η ίδρυση ενός δικαστηρίου, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές, θα κάλυπτε ένα κενό στη διεθνή ποινική δικαιοσύνη και θα συμπλήρωνε τις ερευνητικές προσπάθειες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, καθώς επί του παρόντος δεν μπορεί να διερευνήσει το έγκλημα της επίθεσης όταν πρόκειται για την Ουκρανία.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας και της Λευκορωσίας πρέπει να λογοδοτήσει.

Σημειώνοντας ότι οι ακριβείς λεπτομέρειες και η σύνθεση του ειδικού δικαστηρίου μένει να καθοριστούν, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι πρέπει να έχει δικαιοδοσία να διερευνήσει όχι μόνο τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας, αλλά και τον Αλεξάντρ Λουκασένκο και τους συνεργάτες του στη Λευκορωσία.

Τονίζουν επίσης ότι οι προπαρασκευαστικές εργασίες της ΕΕ για το ειδικό δικαστήριο πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και να επικεντρωθούν στην οικοδόμηση των ρυθμίσεων για το δικαστήριο σε συνεργασία με την Ουκρανία. Οι ουκρανικές και οι διεθνείς αρχές πρέπει να υποστηριχθούν στη διασφάλιση των αποδεικτικών στοιχείων που θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον.

Το Κοινοβούλιο πιστεύει ακράδαντα ότι η σύσταση ειδικού δικαστηρίου θα έστελνε ένα πολύ σαφές μήνυμα τόσο στη ρωσική κοινωνία όσο και στη διεθνή κοινότητα ότι ο πρόεδρος Πούτιν και η ρωσική ηγεσία στο σύνολό της μπορούν να καταδικαστούν για το έγκλημα της επίθεσης στην Ουκρανία. Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι δεν είναι πλέον εφικτό για τη Ρωσική Ομοσπονδία υπό την ηγεσία του Πούτιν να επιστρέψει στις συνήθεις συναλλαγές με τη Δύση.

 Αντίδραση ΝΔ για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τη σύσταση Ειδικού Διεθνούς Δικαστηρίου για Πούτιν και Λουκασένκο

«Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου υπέρ της επείγουσας σύστασης Ειδικού Διεθνούς Δικαστηρίου, προκειμένου να ασκηθεί δίωξη κατά του Β. Πούτιν και του Α. Λουκασένκο πέρασε με 472 ψήφους υπέρ, 19 κατά, ενώ 33 ευρωβουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και σημειώνει: «Ανάμεσα στις εξαιρέσεις από τη συντριπτική πλειοψηφία και 4 ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Δ. Παπαδημούλης, Σ. Κούλογλου, Ε. Κουντουρά και Α. Γεωργούλης που απείχαν».

Το κυβερνών κόμμα προσθέτει: «Αναμένουμε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει εάν θεωρεί ότι ο πρόεδρος Πούτιν διαπράττει εγκλήματα πολέμου κι αν θα πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον ειδικού δικαστηρίου ή αν εντάσσεται κι αυτό στην επαμφοτερίζουσα στάση που έχει κρατήσει από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής».

Στ. Κούλογλου: «Τα εγκλήματα πολέμου κατά της Ουκρανίας πρέπει να παραπεμφθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο”

«Τα εγκλήματα πολέμου κατά της Ουκρανίας πρέπει να παραπεμφθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο”, απαντά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Στέλιος Κούλογλου, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας για τη στάση αποχής που τήρησε η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία του ΕΚ για το ψήφισμα σχετικά με τη σύσταση Ειδικού Διεθνούς Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Ο κ. Κούλογλου κατηγορεί επίσης τη ΝΔ ότι «παίζει μικροκομματικά παιχνίδια με τον πόλεμο και τις ζωές των ανθρώπων».

Στη δήλωση αιτιολόγησης ψήφου που κατέθεσε η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας αναφέρεται ότι: “Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι η δημιουργία ειδικών δικαστηρίων εξασθενεί τη νομιμοποίηση και το κύρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Ειδικότερα στην περίπτωση της Ουκρανίας, τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στη διάρκεια της παράνομης και βάρβαρης ρωσικής επίθεσης, δεν θα πρέπει να είναι αντικείμενο δημαγωγίας, πολιτικών σκοπιμοτήτων και πρόχειρης αντιμετώπισης αλλά συγκροτημένης διαδικασίας, που θα εγγυηθεί τη δίωξη των υπευθύνων, στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Για τους λόγους αυτούς, η ευρω-ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για το ψήφισμα που αφορά στη “Σύσταση δικαστηρίου για το έγκλημα της επίθεσης κατά της Ουκρανίας” τοποθετήθηκε με αποχή».

ΚΚΕ: Οι λαοί να δικάσουν και να καταδικάσουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

«Το κοινό ψήφισμα Λαϊκού Κόμματος, Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελεύθερων, Πράσινων και ακροδεξιών για τη σύσταση ”ειδικού δικαστηρίου για τον πόλεμο επιθετικότητας της Ρωσίας”, συνιστά ένα ακόμη βήμα κλιμάκωσης και έντασης της εμπλοκής της ΕΕ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία με όλα τα μέσα» επισημαίνει η ΕΟ του ΚΚΕ και προσθέτει: «Αντανακλά την πολεμική φρενίτιδα του πολιτικού προσωπικού της ΕΕ στη στρατιωτική σύγκρουση του ευρωατλαντικού στρατοπέδου με την καπιταλιστική Ρωσία που αιματοκυλάνε τον ουκρανικό και ρωσικό λαό, φορτώνοντας με οδυνηρές συνέπειες, φτώχια και βάσανα τους λαούς της Ευρώπης. Επιχειρεί να ξεπλύνει τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ σε ολόκληρο τον πλανήτη, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους τους στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στη Συρία, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη και σήμερα στην Ουκρανία. Να αθωώσει τις αιματηρές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ευρωατλαντικών δυνάμεων σε ολόκληρο τον κόσμο, να σβήσει από τη συλλογική μνήμη τα αμέτρητα θύματά τους. Η καταδικαστέα στρατιωτική εισβολή της καπιταλιστικής Ρωσίας στην Ουκρανία δεν δίνει άλλοθι στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο που είναι βουτηγμένο στο αίμα των λαών».

«Οι λαοί να απορρίψουν τα πολεμικά παραληρήματα των ιμπεριαλιστών και από τις δύο πλευρές. Με την αυτοτελή πάλη τους για τα δικά τους συμφέροντα να δικάσουν και να καταδικάσουν οι ίδιοι τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τις αστικές κυβερνήσεις και τις ενώσεις των μονοπωλίων που τον διευθύνουν, το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετούν όλοι τους» υπογραμμίζει, καταλήγοντας, η ΕΟ του ΚΚΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20230113IPR66653/ukraine-war-meps-push-for-special-tribunal-to-punish-russian-crimes

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα