back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ειδικό Δικαστήριο: Δεν θα παραστεί για να απολογηθεί ο Νίκος Παππάς

Διαβάστε επίσης

Την απόφασή του να μην προσέλθει στο Ειδικό Δικαστήριο ούτε την ημέρα της απολογίας του που πλησιάζει, προκειμένου να υπερασπίσει εαυτόν και να απαντήσει στις ερωτήσεις των ανώτατων δικαστών για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος για το οποίο κατηγορείται, ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, μέσω του δικηγόρου του Γιάννη Μαντζουράνη.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία του Χρ.Καλογρίτσα στο στάδιο των απολογιών ,όπως ενημέρωσε ο δικηγόρος του Ανδρέας Λοβέρδος στην αυριανή συνεδρίαση.

Με την έναρξη της σημερινής διαδικασίας οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορούμενου πρώην υπουργού υπέβαλαν αίτημα προκειμένου να κληθεί να καταθέσει πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας και να εξεταστεί ως μάρτυρας ο γιος του κατηγορούμενου επιχειρηματία, Ιωάννης Βλαδίμηρος Κυριακίδης, ο οποίος ήταν το πρόσωπο εκείνο που έλαβε μέρος στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες .

«Ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας και κατά το χρόνο διαγωνισμού και τώρα είναι ένας ενήλικας άνδρας, ο οποίος παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ,έχει υπογράψει την αίτηση για δήλωση συμμετοχής στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών ,προσκόμισε και εξέδωσε επ ονόματί του την πρώτη εγγυητική επιστολή των 8 εκατ ευρώ ,υπέβαλε όλες τις υπεύθυνες δηλώσεις προς την επιτροπή και τις υπηρεσίες που διεξήγαγε το διαγωνισμό δηλώνοντας ότι διαθέτει όλους τους οικονομικούς πόρους για τη λειτουργία του σταθμού αν και εφόσον ελάμβανε την άδεια. Είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει αν ο πατέρας του ήταν «μπροστινός» του Παππά ή ο γιος του μπροστινός του πατέρα του. Δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία χωρίς να κληθεί και εξεταστεί στο Ειδικό Δικαστήριο», επισήμαναν αναπτύσσοντας το αίτημά τους οι δικηγόροι Βαγγέλης Γεωργακόπουλος και Γιάννης Μαντζουράνης .

«Δεν έχουμε αντίρρηση να κληθεί οποιοσδήποτε μάρτυρας, αρκεί να έχει να εισφέρει οτιδήποτε για το αν έχει συντελεστεί η παράβαση καθήκοντος. Έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από το τέλος της ανάκρισης και την αρχή της δίκης και δεν είχε διατυπωθεί τέτοιο αίτημα. Δεν έχουμε αντίρρηση, αν και δεν βλέπουμε το λόγο να κληθεί ο Ιωάννης -Βλαδίμηρος Καλογρίτσας . Θέλω να υπογραμμίσω τον εκδικητικό χαρακτήρα των συναδέλφων μου απέναντι σε ένα πρόσωπο που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Έχω μία επιφύλαξη , αν το δικαστήριο σας δεχθεί το αίτημα, να έρθει η δική μας πλευρά θα προτείνει άλλους τρεις μάρτυρες. Ο «συνηγορικός βρόγχος» εμάς δεν μας τρομάζει, άλλους πρέπει να τρομάζει», αντέτεινε ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του επιχειρηματία Ανδρέας Λοβέρδος.

Στην σύντομη αγόρευσή της η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Όλγα Σμυρλή εισηγήθηκε να γίνει δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης θεωρώντας ότι η μαρτυρία του μπορεί να εισφέρει στη διερεύνηση της υπόθεσης. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του στην αυριανή συνεδρίασή του .

Αμέσως μετά κλήθηκε στο βήμα του μάρτυρα ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας Ντοκουμέντο Κώστας Βαξεβάνης , ο οποίος περιέγραψε με λεπτομερή τρόπο την προσέγγιση του Χρ. Καλογρίτσα με στόχο την έκδοση της εφημερίδας το 2016. Λίγους τα … έσπασαν ,καθώς ο Χρ.Καλογρίτσας διαφώνησε έντονα με μία σειρά από συγκεκριμένα πρωτοσέλιδα που αφορούσαν στον Πρωθυπουργό, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον πρώην Ευρωπαίο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο.

«Το 2016 είχα εμπλοκή στην έκδοση της εφημερίδας DOCUMENTO ως διευθυντής, όχι ως εκδότης. Από την πρώτη ημέρα έκδοσης της εφημερίδας δέχθηκα πυρά, δολοφονία χαρακτήρα, προσπάθεια ενοχοποίησης, σύνδεση με χρήμα που διακινείτο υπόγεια και ο λόγος ήταν ότι από την πρώτη μέρα η εφημερίδα ήταν πάρα πολύ ενοχλητική με δημοσιεύματα για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού και της συζύγου του, τον Γιάννη Στουρνάρα κλπ. Το πρώτο επιχείρημα ήταν ότι η εφημερίδα εκδόθηκε από τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα. Στη συνέχεια το δεύτερο επιχείρημα ήταν ότι αυτή η εφημερίδα έγινε με τα 3 εκατομύρα ευρώ των Χούρι. Μόνο που αυτά τα χρήματα αποδεσμεύτηκαν τον Ιανουάριο του 2017 και διοχετεύτηκαν σε λογαριασμούς του Καλογρίτσα και των εταιρειών του, είναι κάτι που το επιβεβαίωσε και ο κ .Στουρνάρας”, κατέθεσε ο Κώστας Βαξεβάνης.

Ο Κ. Βαξεβάνης υποστήριξε ότι όταν ενδιαφέρθηκε να εκδόσει εφημερίδα τον πλησίασαν διάφοροι επιχειρηματίες ως επενδυτές. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο Χρήστος Καλογρίτσας. Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις και διαφωνίες κατέληξαν ο Χρήστος Καλογρίτσας να είναι ο εκδότης. “Υπογράψαμε ένα συμφωνητικό ότι σε 7 μήνες εφόσον όλα πάνε καλά, εγώ θα δεχθώ να μπω μέτοχος, θα του παραχωρήσω το 50% του τίτλου κι θα γίνουμε συναίτεροι”, κατέθεσε ο Κώστας Βαξεβάνης και συνέχισε λέγοντας πως ήδη από το δεύτερο φύλλο της εφημερίδας υπήρξαν διαφωνίες με τον Χρ.Καλογρίτσα, ο οποίος ενοχλήθηκε από ο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα που αφορούσε τον Γ.Στουρνάρα. Ακολούθησαν άλλα πρωτοσέλιδα που στρέφονταν κατά του Κ.Μητσοτάκη και του Δ.Αβραμόπουλου που προκάλεσαν σφοδρή σύγκρουση μεταξύ τους.

“Λίγες μέρες μετά το δημοσίευμα για τον Αβραμόπουλο, τον Ιανουάριο του 2017 διαβάζω στον Βηματοδότη ότι ο Χρ.Καλογρίτσας συναντήθηκε με τον Στουρνάρα στην ΤτΕ. Δηλαδή, ο ελεγχόμενος για βοσκοτόπια και τα δάνεια της Αττικής και μηνυόμενος από τον Στουρνάρα συνατήθηκε με τον διώκτη του. Μου μπήκαν ψύλλοι στα αφτιά και έμαθα ότι η συνάντηση είχε θέμα να κλείσει το DOCUMENTO. Τον πήρα τηλέφωνο και του είπα “τι είναι αυτά που κάνεις;” Του είπα ότι εγώ αποχωρώ απο το Ντοκουμέντο και θα ζητήσω αποζημίωση. Μου απάντησε ότι εκείνος θα φύγει από το DOCUMENTO και δεν χρειάζεται να πάμε στα δικαστήρια και θα μου αφήσει ως αποζημίωση τα έπιπλα, τα γραφεία κλπ. κι εκείνος θα εισπέπραττε τη διαφήμιση .Υπογράψαμε ιδιωτικό συμφωνητικό. Από τότε αρχίζει η φιλολογία των 3 εκατομμυρίων. Τώρα ο κ. Καλογρίτσας μια χαρά τα έχει βρει με την Κυβέρνηση και εξυπηρετεί το αφήγημά της”, κατέληξε ο Κώστας Βαξεβάνης.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασής του ανέβηκαν οι τόνοι με την πρόεδρο του δικαστηρίου να επισημαίνει στον μάρτυρα ότι δεν βρίσκεται σε τηλεοπτική εκπομπή.

«Για την έκδοση του Ντοκουμέντου δεν με προσέγγισε ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς. Εγώ συναντήθηκε με τον κ Καλογρίτσα μετά από δική του πρόσκληση. Δεν υπήρξε τρίτος που παρενέβη», πρόσθεσε ο Κ. Βαξεβάνης .

Η δίκη συνεχίζεται αύριο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα