back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καζακστάν: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Μάρτιο

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ –Γιομάρτ Τοκάγεφ διέλυσε σήμερα την κάτω βουλή και προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 19 Μαρτίου, δηλαδή τέσσερις μήνες μετά την επανεκλογή του στις πρόωρες προεδρικές εκλογές.

«Αποφάσισα να διαλύσω την έβδομη βουλευτική περίοδο της Μαζίλις, του κοινοβουλίου της Δημοκρατίας του Καζακστάν» και να «προκηρύξω πρόωρες εκλογές … στις 19 Μαρτίου 2023», αναφέρεται σε προεδρικό διάταγμα.

Ο Τοκάγεφ διέλυσε επίσης τα τοπικά κοινοβούλια, οι βουλευτές των οποίων εκλέγονται από τους πολίτες.

Οι αποφάσεις αυτές του προέδρου του Καζακστάν ελήφθησαν στο πλαίσιο της συνταγματικής μεταρρύθμισης του Ιουνίου του 2022 που είχε στόχο να γυρίσει τη σελίδα στη χώρα, έπειτα από τρεις δεκαετίες διακυβέρνησης του προκατόχου του, του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος παραιτήθηκε το 2019.

Σε μήνυμά του προς τους πολίτες του Καζακστάν, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, ο Τοκάγεφ επεσήμανε ότι ελπίζει αυτές οι πρόωρες εκλογές «να δώσουν νέα ώθηση στον εκσυγχρονισμό», ο οποίος ξεκίνησε πέρυσι σε αυτή την πλούσια σε φυσικούς πόρους χώρα.

Τον Ιανουάριο του 2022 το Καζακστάν βυθίστηκε στο χάος, όταν οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν κατά του αυξημένου κόστους ζωής εκτραχύνθηκαν σε ταραχές, οι οποίες κατεστάλησαν με τη βία. Επισήμως σκοτώθηκαν 238 άνθρωποι.

Στα τέλη Νοεμβρίου ο Τοκάγεφ επανεξελέγη, όπως αναμενόταν, μετά τις πρόωρες προεδρικές εκλογές, στις οποίες συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%.

Τότε ο Καζάκος πρόεδρος είχε πραγματοποιήσει προεκλογική εκστρατεία προωθώντας το σχέδιό του να δημιουργήσει ένα «νέο Καζακστάν», πιο δίκαιο και με περισσότερη ισότητα. Ωστόσο τα οικονομικά προβλήματα και ο αυταρχισμός στην εξουσία παραμένουν.

Στο κοινοβούλιο δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα κόμματα της αντιπολίτευσης εδώ και δεκαετίες και η νέα βουλή αναμένεται να εξακολουθήσει να είναι υπέρ του Τοκάγεφ.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα