back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τριήμερο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Πρόσκαιρη βελτίωση στην Αττική το απόγευμα

Διαβάστε επίσης

Τριήμερο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένει μεγάλα τμήματα της χώρας καθώς σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, προβλέπονται ισχυρά φαινόμενά και  διαδοχικές διαταραχές έως και τη Δευτέρα. Στην Αττική αναμένεται πρόσκαιρη βελτίωση το απόγευμα.

Καταιγίδα έπληξε νωρίτερα την Αττική συνοδευόμενη από κεραυνούς και προκάλεσε διακοπές στην ηλεκτροδότηση και πτώσεις δένδρων. Η πυροσβεστική είχε δεχθεί μεχρι τις 9 το πρωί έξη κλήσεις για  κοπές δένδρων.  Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται στην Αττική από σήμερα το μεσημέρι. Έντονη είναι κίνηση σε κεντρικούς οδικούς άξονες. 

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε ανεμοστρόβιλος που χτύπησε το βράδυ της Πέμπτης την περιοχή της Παραμυθιάς, ειδικά στις κοινότητες Αγοράς, Σκανδάλου, Γλυκής, και Ποταμιάς.

Δύο στέγες κατοικημένων σπιτιών κατέρρευσαν στην Αγορά και μία στο Σκάνδαλο, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί. Επίσης, έχουν καταρρεύσει τουλάχιστον 5 φράχτες σπιτιών και 6 καμινάδες σε σπίτια. Σε τυροκομείο της περιοχής προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο κτήριο, ενώ καταστράφηκαν ολοσχερών 3 στάβλοι.

Δέντρα και κολόνες της ΔΕΗ και του ΟΤΕ έπεσαν στη Γλυκή και στην Ποταμιά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Συνεργεία του Δήμου Σουλίου και της ΔΕΗ με τη συνδρομή της Αστυνομίας προσπαθούν να αποκαταστήσουν ζημίες.

Ο ανεμοστρόβιλος επηρέασε και παραλιακές περιοχές με αποτέλεσμα να πέσουν πολλά δένδρα.

Τριήμερο με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, καθώς σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, προβλέπονται διαδοχικές διαταραχές  έως τη Δευτέρα. Καταιγίδα νωρίτερα στην Αττική συνοδευόμενη από κεραυνούς Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από σήμερα το μεσημέρι. Διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής Έντονη κίνηση σε κεντρικούς οδικούς άξονες . 

Θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά και τα βόρεια όπου κατά περιόδους θα έχουμε μεγάλη συχνότητα κεραυνών, με κατά τόπους χαλαζοπτώσεις. Οι χιονοπτώσεις αναμένονται κυρίως στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας κυρίως την Παρασκευή και το Σάββατο.  

Αναλυτικά, η χώρα μέχρι την Κυριακή θα βρίσκεται σε κλοιό διαδοχικών κυμάτων κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά περιόδους από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και από ενισχυμένους ανέμους.

Τα φαινόμενα είναι ήδη σε εξέλιξη σήμερα Παρασκευή 20/01 σε βόρειο Ιόνιο, Ήπειρο, δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο. Ειδικότερα στην Αττική επικρατούν συνθήκες έντονης κατά τόπους βροχόπτωσης και ισχυροί άνεμοι, ενώ η κίνηση στους δρόμους έχει αρχίσει να είναι αυξημένη.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, μετά τις μεσημβρινές ώρες πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και από το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο προβλέπεται να ενισχυθούν και πάλι από τα δυτικά:

– από τις πρωινές μέχρι τις βραδινές ώρες της Παρασκευής στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη και
– από τις προμεσημβρινές ώρες της Παρασκευής και μέχρι το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα και πιθανώς πρόσκαιρα στις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Μακεδονίας, με ενδεικτικό υψόμετρο τα 1000-1200 μέτρα.

 Συστάσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, έχει απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ).

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

– Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα