back to top
23.4 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

23.4 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Η πολύ μεταδοτική μετάλλαξη “Όρθρος” στην Ελλάδα – Αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία

Διαβάστε επίσης

Η δυναμική της αύξησης των κρουσμάτων της μετάλλαξης του κορονοϊού “Όρθρος” στην Ελλάδα  προκαλεί ανησυχία για αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία αλλά και των ανθρωπίνων απωλειών καθώς 186 ασθενείς κατέληξαν την τελευταία εβδομάδα από κορονοιό, εκ των οποίων οι 147 ήταν διασωληνωμένοι ασθενείς.

Το άκρως μεταδοτικό στέλεχος CH.1.1 του κορονοϊού, γνωστό ως “Όρθρος”, βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και τουλάχιστον δυόμιση μήνες, αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης. Η νέα υποπαραλλαγή έχει εκδηλωθεί στην Ελλάδα με 93 κρούσματα. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δεν επιβεβαιώνει για την ώρα ότι ο «Όρθρος» είναι πιο μεταδοτικός από άλλα στελέχη, παρότι η μετάλλαξη “Όρθρος” ξεκίνησε στη Βρετανία, όπου αποτελεί το 23.1% των κρουσμάτων.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μίλησε σήμερα για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν επέλθει τα νοσοκομεία της χώρας σε ό,τι αφορά τις εφημερίες αλλά και τη συνύπαρξη της γρίπης μαζί με τον κορονοϊό.

Ενδεικτικό της κατάστασης, το “αδιαχώρητο” που επικράτησε σε τρεις εφημερίες του Σισμανόγλειου. Συγκεκριμένα, στις 9/1, 13/1 και 17/1, οι άνθρωποι περίμεναν στα ΤΕΠ (τμήμα επειγόντων περιστατικών) ώρες προκειμένου να εξεταστούν και να νοσηλευτούν.

Η ΕΙΝΑΠ εξέδωσε ανακοίνωση  για το θέμα γνωστοποιώντας την τραγική κατάσταση του νοσοκομείου.

“Υπήρχαν πολλά περιστατικά, που ενώ είχε τελειώσει η εφημερία, είχαν μείνει στα επείγοντα. Είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει…υπήρχε πάντα, υπάρχει και εάν δεν λυθεί με τους τρόπους με τους οποίους εισηγηθήκαμε και γνωρίζοντας πώς πρέπει να διαχειριστούμε την κατάσταση, δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ”, είπε αρχικά η κ. Παγώνη μιλώντας στο Mega.

Τόνισε πως είναι σημαντικό για κάθε υπουργείο και κάθε υπουργό “να κάνει σωστή κατανομή εφημέρευσης του πακέτου των νοσοκομείων που εφημερεύουν”.

“Έχει σημασία πόσα και ποια νοσοκομεία εφημερεύουν την ημέρα. Το θέμα είναι τεχνικό, πρέπει να μπουν συγκεκριμένες ομάδες τις ημέρες που εφημερεύουν, να νοικοκυρευτούν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και να ενισχυθούν τα τμήματα στις κλινικές” συμπλήρωσε η κα Παγώνη.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα